Ουλφ Γιαρλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουλφ Γιαρλ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 900
Θάνατος1026
Ρόσκιλε
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈστριντ Σβέινσνταττερ (από 1018)[1]
ΤέκναΣβεν Β΄ της Δανίας
Μπέορν Έστριτσον
Άσμπγιορν Ούλφσεν
ΓονείςΤόργκιλς Σπράκελεγκ
ΑδέλφιαΓκύθα Θόρκελσντατερ
ΟικογένειαΟίκος των Έστριντσεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Ο Ουλφ Γιαρλ με τον Κνούτο τον Μέγα - έργο του Μέρεντιθ Γουίλλιαμς

Ο Ουλφ Θόργκιλσσον ήταν Δανός κόμης (jarl), αντιβασιλιάς της Δανίας και γενάρχης του Οίκου των Έστριντσεν, που βασίλευσε στη Δανία για περισσότερους από τρεις αιώνες κατά την περίοδο του μεσαίωνα (1047 - 1375)· όλοι οι βασιλείς της δυναστείας τον τιμούσαν ως γενάρχη τους. [2] Ο Ουλφ ήταν γιος του Θόργκιλ Σπράκαλαγκ· ο αδελφός του Έιλαφ ήταν κόμης του βασιλιά Κνούτου του Μεγάλου και η αδελφή του Γκύτα Θόρελσντοτιρ παντρεύτηκε τον Γκόντγουιν, κόμη του Ουέσσεξ, συμμετείχε στην κατάκτηση της Αγγλίας από τον Κνούτο τον Μεγάλο και ήταν από τους πιο έμπιστους άνδρες του.

Ορίζεται αντιβασιλιάς της Δανίας από τον Κνούτο τον Μεγάλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε (1015 - 1016) την Έστριντ Σβέινσνταττερ της Δανίας, κόρη του Σβεν του Διχαλογένιου και αδελφή του Κνούτου του Μεγάλου, με την οποία απέκτησε δυο γιους, τον Σβεν Β΄ που έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας από τη δυναστεία του [3], και τον Μπορν που έγινε κόμης στην Αγγλία. Ο χρονικογράφος Αδάμ της Βρέμης αναφέρει για τον Ουλφ άλλον έναν γιο, τον Ασμπζόρη που πιθανότατα δεν ήταν από την Έστριντ,· πιθανότατα είχε και μία κόρη, αφού ο Σνόρρι Στούρλουσον την αναφέρει στο βιβλίο του για τον Άσμουντ, γιο της αδελφής του βασιλιά Σβεν. [4] Το 1024 διορίστηκε αντιβασιλιάς της Δανίας, την περίοδο που ο Κνούτος απουσίαζε, και κηδεμόνας του μικρού γιου του Κνούτου, Αρθακανούτου. Οι βασιλείς Άνουντ Γιάκομπ της Σουηδίας και Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Κνούτου για να επιτεθούν στη Δανία, έτσι ο Ουλφ βρέθηκε σε αδιέξοδο. Μετά από μεγάλη πίεση, δέχθηκε να στέψει βασιλιά τον μικρό Αρθακανούτο, αφού ο πατέρας του αργούσε να επιστρέψει και δεν μπορούσαν να πολεμήσουν τους εισβολείς. [5]

Αμφιλεγόμενες απόψεις για τη συμμετοχή του Ουλφ στον πόλεμο του Κνούτου εναντίον των Σουηδών και των Νορβηγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Κνούτος έμαθε ότι οι βασιλείς της Σουηδίας και της Νορβηγίας επιτέθηκαν στη Δανία, γύρισε εσπευσμένα πίσω για να τους πολεμήσει στη Χέλγκεα, αλλά οι απόψεις των ιστορικών σχετικά με τον ρόλο του Ουλφ Γιαρλ διίστανται: άλλοι αναφέρουν ότι πολέμησε στο πλευρό του Κνούτου και άλλοι εναντίον του. Τα Αγγλοσαξωνικά χρονικά που περιγράφουν τη μάχη του 1025, αναφέρουν τα ονόματα των αρχηγών του στρατού των Σουηδών και των Νορβηγών Ουλφ και Έγκλαφ, τα οποία πολλοί ταυτίζουν με τον Ουλφ και τον αδελφό του. Ο Σάξων ο Γραμματικός αναφέρει ότι ο Ουλφ πολέμησε τον Κνούτο στη μάχη της Χέλγκεα, αλλά τα Χρονικά του Αγίου Όλαφ αναφέρουν τη μεγάλη νίκη του Κνούτου στη ναυμαχία χάρη στον Ουλφ. Το πιο πιθανό είναι ο Ουλφ να πολέμησε αρχικά εναντίον του Κνούτου, αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση και πολέμησε στο πλευρό του, προσφέροντάς του σημαντικές υπηρεσίες. [6] Ο αδελφός του Έιλαφ σε οποιαδήποτε περίπτωση συγχωρήθηκε, επειδή συνέχισε να είναι κόμης της Αγγλίας με την αναγνώριση του Κνούτου, [7] δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Ουλφ, που τα Χριστούγεννα του 1026 δολοφονήθηκε στον Καθεδρικό ναό του Τρίνιμπι (ο οποίος ήταν ο προγενέστερος ναός του καθεδρικού του Ρόσκιλντ) από έναν αυλικό του Κνούτου, με τη σύμφωνη γνώμη τού βασιλιά του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Έστριντ των Κνύτλινγκα, κόρη του Σβεν Α΄ της Δανίας και είχε τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Μπγιέρν (=αρκούδα)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Τόργκιλς Σπράκελεγκ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Ουλφ Τόργκιλσον
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10481.htm#i104808. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. "Ulf Jarl". Gyldendal. Retrieved 2010-01-22.
  3. Heimskringla (1964 ed.). University of Texas Press. p. 408
  4. P. A. Munch (1855), Det Norske Folks Historie, vol. 5, no. 5, p. 287
  5. Ulf Jarl (Nordisk familjebok. 1920)
  6. A. S. Napier and W. H. Stevenson, eds. (1895), "The Crawford Collection of Early Charters and Documents", Anecdota Oxoniensia Mediaeval and Modern Series, Part VII, pp. 139-140.
  7. M. K. Lawson, Cnut: England's Viking King (2004), p. 94, says that the identification of the Ulf of Helgeå with the husband of Estrith (Estrid) (and thus by implication, Eglaf with Eilaf) is commonly made but not certain.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. S. Napier and W. H. Stevenson, eds. (1895)
  • M. K. Lawson, Cnut: England's Viking King (2004)
  • P. A. Munch (1855), Det Norske Folks Historie, vol. 5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουλφ Γιαρλ

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ulf the Earl της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).