Ουλφ Γιαρλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ουλφ Θόργκιλσσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος1026
Ρόσκιλε
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈστριντ Σβέινσνταττερ (από 1018)[1]
ΤέκναΣβεν Β΄ της Δανίας
Beorn Estrithson
Άσμπγιορν Ούλφσεν
ΓονείςThorgils Sprakelegg
ΑδέλφιαΓκύθα Θόρκελσντατερ
ΟικογένειαΔυναστεία του Μούνσε
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Ο Ουλφ Γιαρλ με τον Κνούτο τον Μέγα - έργο του Μέρεντιθ Γουίλλιαμς

Ο Ουλφ Γιαρλ ή Ουλφ Θόργκιλσσον ήταν Δανός κόμης, αντιβασιλιάς της Δανίας και γενάρχης της βασιλικής δυναστείας του Έστριντσον που βασίλευσε στη Δανία για περισσότερους από 3 αιώνες κατά την περίοδο του μεσαίωνα (1047 - 1375), όλοι οι βασιλείς της δυναστείας τον τιμούσαν ως γενάρχη τους. [2] Ο Ουλφ Γιαρλ ήταν γιος του Θοργκίλις Σπράκαλαγκ, ο αδελφός του Έιλαφ ήταν κόμης του βασιλιά Κνούτου του Μέγα και η αδελφή του Γκύτα Θορελσντοτίρ παντρεύτηκε τον Γκόντγουιν, κόμη του Ουέσσεξ, συμμετείχε στην κατάκτηση της Αγγλίας από τον Κνούτο τον μέγα και ήταν από τους πιο έμπιστους άντρες του.

Ορίστηκε αντιβασιλιάς της Δανίας από τον Κνούτο τον Μέγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (1015 - 1016) την Έστριντ Σβέινσνταττερ της Δανίας κόρη του Σβεν του διχαλογένη και αδελφή του Κνούτου του Μέγα με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Σβεν Β΄ της Δανίας ο οποίος έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Δανίας από τη δυναστεία του [3] και τον Μπόρν ο οποίος έγινε κόμης στην Αγγλία. Ο χρονικογράφος Αδάμ της Βρέμης χρεώνει στον Ουλφ άλλον έναν γιο τον Ασμπζόρη ο οποίος πιθανότατα δεν ήταν με την Εστρίντ, πιθανότατα είχε και μια κόρη αφού ο Σνόρρι Στούρλουσον αναφέρει στο βιβλίο του για τον Άσμουντ γιο της αδελφής του βασιλιά Σβεν. [4] Το 1024 διορίστηκε αντιβασιλιάς της Δανίας την περίοδο που ο Κνούτος απουσίαζε και κηδεμόνας του μικρού γιου του Κνούτου Αρθακανούτου. Οι βασιλείς Άνουντ Γιάκομπ της Σουηδίας και Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας εκμεταλλεύτηκαν την απουσία του Κνούτου για να επιτεθούν στη Δανία, ο Ουλφ βρέθηκε σε αδιέξοδο και μετά από μεγάλη πίεση δέχτηκε να στέψει βασιλιά τον μικρό Αρθακανούτο αφού ο πατέρας του αργούσε να επιστρέψει και δεν μπορούσαν να πολεμήσουν τους εισβολείς. [5]

Αμφιλεγόμενες απόψεις για τη συμμετοχή του Ουλφ στον πόλεμο του Κνούτου εναντίον των Σουηδών και των Νορβηγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Κνούτος έμαθε ότι οι βασιλείς της Σουηδίας και της Νορβηγίας επιτέθηκαν στη Δανία γύρισε εσπευσμένα πίσω για να τους πολεμήσει στη Χέλγκεα αλλά οι απόψεις των ιστορικών σχετικά με τον ρόλο του Ουλφ Γιαρλ διίστανται άλλοι αναφέρουν ότι πολέμησε στο πλευρό του Κνούτου και άλλοι εναντίον του. Τα Αγγλοσαξωνικά χρονικά τα οποία περιγράφουν τη μάχη του 1025 αναφέρουν τα ονόματα των αρχηγών του στρατού των Σουηδών και των Νορβηγών Ουλφ και Έγκλαφ τα οποία πολλοί ταυτίζουν με τον Ουλφ και τον αδελφό του. Ο Σάξων ο Γραμματικός αναφέρει ότι ο Ουλφ πολέμησε τον Κνούτο στη μάχη του Χέλγκεα αλλά τα Χρονικά του Αγίου Όλαφ αναφέρουν τη μεγάλη νίκη του Κνούτου στη ναυμαχία χάρη στον Ουλφ, το πιο πιθανό είναι ο Ουλφ να πολέμησε αρχικά εναντίον του Κνούτου αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση και πολέμησε στο πλευρό του προσφέροντας του σημαντικές υπηρεσίες. [6] Ο αδελφός του Έιλαφ σε οποιαδήποτε περίπτωση συγχωρήθηκε επειδή συνέχισε να είναι κόμης της Αγγλίας με την αναγνώριση του Κνούτου, [7] δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον Ουλφ ο οποίος τα Χριστούγεννα του 1026 ο Ουλφ δολοφονήθηκε στον Καθεδρικό ναό του Τρίνιμπι ο οποίος ήταν ο προγενέστερος του καθεδρικού ναού του Ρόσκιλντ από έναν αυλικό του Κνούτου με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10481.htm#i104808. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. "Ulf Jarl". Gyldendal. Retrieved 2010-01-22.
  3. Heimskringla (1964 ed.). University of Texas Press. p. 408
  4. P. A. Munch (1855), Det Norske Folks Historie, vol. 5, no. 5, p. 287
  5. Ulf Jarl (Nordisk familjebok. 1920)
  6. A. S. Napier and W. H. Stevenson, eds. (1895), "The Crawford Collection of Early Charters and Documents", Anecdota Oxoniensia Mediaeval and Modern Series, Part VII, pp. 139-140.
  7. M. K. Lawson, Cnut: England's Viking King (2004), p. 94, says that the identification of the Ulf of Helgeå with the husband of Estrith (Estrid) (and thus by implication, Eglaf with Eilaf) is commonly made but not certain.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. S. Napier and W. H. Stevenson, eds. (1895)
  • M. K. Lawson, Cnut: England's Viking King (2004)
  • P. A. Munch (1855), Det Norske Folks Historie, vol. 5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουλφ Γιαρλ

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ulf the Earl της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).