Κατάλογος μοναρχών της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έμβλημα των βασιλέων της Δανίας (περί το 1300).

Ακολουθεί κατάλογος των μοναρχών της Δανίας που περιλαμβάνει:

  • Το Βασίλειο της Δανίας (ως το 1397)
  • Την Ένωση του Κάλμαρ (1397–1536)
    • Ένωση Δανίας, Νορβηγίας και Σουηδίας (1397–1523)
    • Ένωση Δανίας και Νορβηγίας (1523–1536)
  • Το Βασίλειο Δανίας-Νορβηγίας (1536–1814)
  • Το Βασίλειο της Δανίας (1814 ως σήμερα)
    • Το Βασίλειο της Ισλανδίας (Το τότε όνομα της Ισλανδίας. Από την ένωση Δανίας και Νορβηγίας το 1380. Ανεξάρτητη σε προσωπική ένωση με τη Δανία 1918–1944. Κυρίαρχη Δημοκρατία από το 1944.)
    • Γροιλανδία (από την ένωση Δανίας και Νορβηγίας το 1380. Ουσιαστικός δανέζικος έλεγχος από το 1721. Ενσωματώθηκε στο Στέμμα της Δανίας το 1953. Εσωτερικό Σύνταγμα εισήχθη το 1979. Αυτονομία από το 2009.)
    • Νησιά Φερόες (από την ένωση Δανίας και Νορβηγίας το 1380. Επαρχία της Δανίας 1816–1948. Εσωτερικό Σύνταγμα εισήχθη το 1948.)

Ο Οίκος του Ολδεμβούργου κατείχε το Στέμμα της Δανίας την περίοδο (1448 - 1863), κατόπιν πέρασε στον Οίκο του Γκλύξμπουργκ υποκλάδο του ίδιου Οίκου. Το βασίλειο ήταν αιρετό (αν και συνήθως εκλεγόταν ο μεγαλύτερος γιος ή αδελφός του προηγούμενου βασιλιά) μέχρι το 1660, κατόπιν έγινε κληρονομικό και απολυταρχικό. Μέχρι το 1864 η Δανία ήταν ενωμένη σε προσωπική ένωση με τα δουκάτα του Σλέσβιχ και Χόλσταϊν.

Προϊστορικοί βασιλείς των Δανών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χούγκλεϊ (γύρω στο 515), πρώτος Δανός μονάρχης που αναφέρεται από τον Γρηγόριο του Τουρ, [1] και από Ευρωπαϊκές πηγές. Ο Χούγκλεϊ σύμφωνα με γραπτές πηγές γνώρισε την συντριβή (515) στην διάρκεια ναυτικής εκστρατείας του εναντίον των Φράγκων.
  • Ονζεντά (γύρω στο 710), ο Άγιος Βιλλιβρόρδος έγραψε γύρω από τον Ονζεντά την εποχή που επισκέφτηκε τους Δανούς όταν ήταν βασιλιάς. [2]
  • Χάραλντ, πιθανότητα ήταν το πρότυπο για τον θρυλικό βασιλιά Χάραλντ Βαρτούθ ο οποίος αναφέρεται τον 9ο αιώνα, ο βασιλιάς της Φριζίας αναφέρει οτι επισκέφτηκε (754) την "χώρα των Δανών" στην οποία βασίλευε ο βασιλιάς Χάραλντ. [3]
  • Ζίγκφρηντ (περί το 770 - 790)
  • Γκάντφρηντ (804 - 810) γιος του Ζίγκφρηντ, αναφέρεται σαν βασιλιάς της Δανίας με την Συνθήκη του Χέιλιγκεν (810) [4]
  • Χέμινγκ (περί το 810 - 812) γιος του Γκάντφρηντ, έμεινε γνωστός για την περίφημη Συνθήκη του Χέιλιγκεν που υπέγραψε ο ίδιος σαν βασιλιάς της Δανίας μαζί με τον Καρολομάγνο (811) [5]
  • Ζίγκφρηντ ανιψιός του Γκάντφρηντ, πολέμησε με τον Ανούλο ανιψιό του Χάραλντ για τον θρόνο της Δανίας και σκοτώθηκαν και οι δυο, ήταν το πρότυπο για τον Δανό μυθικό ήρωα Ζίγκφρηντ Ίρινγκ (812)
  • Χάραλντ Κλάκ με τους αδελφούς του Ράγκνφρηντ και Χέμινγκ Χάλφντανσον (812 - 813 και 819 - 827), από το 826 ολόκληρη η οικογένεια του ζούσε σε εξορία στην αυλή του αυτοκράτορα των Φράγκων Λουδοβίκου του Ευσεβούς, βαπτίστηκαν χριστιανοί από τον επίσκοπο του Μαίντς. Η τελευταία πληροφορία για τον Χάραλντ βρίσκεται στα Χρονικά της Φούλντα όπου αναφέρεται η εκτέλεση του για προδοσία (852) [6]
  • Χόρικ Α΄, γιος του Γκάντφρηντ, βασιλιάς των Δανών (827 - 854) τα πρώτα χρόνια μαζί με τους αδελφούς του, τα Χρονικά των Φράγκων αναφέρουν πολλές φορές τον Χόρικ τις επόμενες δύο δεκαετίες. [7]
  • Χόρικ Β΄, (περί το 850 - 860), πιθανότατα ο διάδοχος του Χόρικ Α΄ αλλά τα Χρονικά δεν παρέχουν καμιά αναφορά σχετική με τον βασιλιά της Δανίας μετά την καταστροφή του 854. Ο Χόρικ Β΄ επέτρεψε στον Ρόρικ να καταλάβει τμήμα του βασιλείου ανάμεσα στην θάλασσα και το Ειντέρ, ήταν ακόμα ζωντανός όταν δέχτηκε επιστολή από τον πάπα Νικόλαο Α΄ (864). [8]
  • Βασιλείς του 9ου αιώνα
    • Μπάγκσεγκ (περί το 860 - 871)
    • Χάλφδαν (περί το 871 - 877)
    • Ζίγκφρηντ (περί το 873 - 891) πιθανότατα ο άμεσος διάδοχος του Χόρικ Β΄ αλλά είναι άγνωστη η ημερομηνία που τον διαδέχθηκε, η διαδοχή έγινε μεταξύ του 864 ποι ο Χόρικ Β΄ ήταν ακόμα βασιλιάς και την πρώτη εμφάνιση του ίδιου του Ζίγκφρηντ σαν βασιλιάς της Δανίας στα Χρονικά των Φράγκων (873). Ο Ζίγκφρηντ βαπτίστηκε χριστιανός το 882. [9]
    • Γκάντφρηντ (δεκαετία του 880)
    • Έιλιγκο (δεκαετία του 890)
  • Ο Οίκος του Όλαφ

Η δυναστεία αυτή βασίλευσε στην Δανία τον 9ο - 10ο αιώνα, αναφέρεται σε δύο Ρουνικές λίθους του Σίγκτρυγκ που χρονολογούνται λίγο μετά το 934, οι επιγραφές αυτές αποδεικνύουν ότι η δυναστεία κυριαρχούσε την περίοδο αυτή σε ένα μεγάλο τμήμα της Δανίας

    • Όλαφ
    • Γκίρντ και Γκνίπα
    • Ζίγκτριγκ
    • Αρθακνούτος Α (936 - 940)
    • Ζίγκουρντ φίδι στο μάτι, αναφέρεται σαν βασιλιάς της Σγιέλαν και της Σκανίας, γιος του Ράγκναρ Λόντμπροκ.
    • Ράγκναρ Λόντμπροκ, μυθικός βασιλιάς που αναφέρεται τον 9ο αιώνα σε πολλές πηγές οι περισσότερες απο τις οποίες είναι ανακριβείς.

Δανοί μονάρχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος των Κνύτλινγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Γκορμ ο Παλαιός
(Gorm den Gamle)
940–958
Gorm-the-old.jpg περί το 900
γιος του Αρθακανούτου Α΄
Θύρα Ντάνεμποντ
Τέσσερις γιοί και μια κόρη
περί το 958
Περίπου 58 ετών
Χάραλντ Α΄
(Harald Blåtand)
958–985/86
Harald Blaatand.jpg περί το 925
γιος του Γκορμ του Παλαιού και της Θύρα Ντάνεμποντ
(1) Γκύριντ της Σουηδίας (ως το 950)
Δύο γιοί και δύο κόρες
(2) Τόβε των Αβοτριτών (περί το 970)
Μια κόρη.
1 Νοεμβρίου 985
Jomsborg
Δολοφονήθηκε περίπου 60 ετών.
Σβεν Α΄
(Svend Tveskæg)
986–1014
Sweyn Forkbeard.jpg περί το 960
γιος του Χάραλντ Α΄ και της Γκύριντ της Σουηδίας
(1 & 2) Γκανχίλντα του Βέντεν ή της Ζίγκριντ
Δύο γιοί και έξι κόρες.
3 Φεβρουαρίου 1014
Gainsborough, Lincolnshire
54 ετών
Χάραλντ Β΄
1014–1018
Harald 2 ukendt kunstner 1685.jpg  ?
μεγαλύτερος γιος του Σβεν Α΄ και της Γκανχίλντας ή της Ζίγκριντ
περί το 1018
Κνούτος Β΄ ο Μέγας
(Knud den Store)
1018–1035
Knut der Große cropped.jpg περί το 985/95
νεότερος γιος του Σβεν Α΄ και της Γκανχίλντας του Βέντεν ή της Ζίγκριντ
(1) Ελφγκίφου του Νορθάμπτον
Δύο γιοί και μια κόρη.
(2) Έμμα της Νορμανδίας
2/31 Ιουλίου 1017
Ένας γιος και δύο κόρες.
12 Νοεμβρίου 1035
Shaftesbury
περίπου 40-50 ετών
Αρθακανούτος ή Κνούτος Γ΄
(Hardeknud)
1035–1042
Hardeknut.jpg περί το 1020
Αγγλία
γιος του Κνούτου του Μεγάλου και της Έμμας της Νορμανδίας
δεν παντρεύτηκε 8 Ιουνίου 1042
Λάμπεθ
21–22 ετών

Οίκος του Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μάγκνους ο Καλός
(Magnus den Gode)
1042–1047
Magnus-den-gode.jpg περί το 1024
Νορβηγία
νόθος γιος του Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας και της Άλφχιλντ
δεν παντρεύτηκε 25 Οκτωβρίου 1047
Ζηλανδία
23 ετών

Οίκος των Έστριντσεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Σβεν Β΄ Έστριντσεν
(Svend Estridsen)
1047–1076
Svend estridsen.jpg περί το 1019 (Αγγλία)
γιος του Ουλφ Γιαρλ και της Έστριντ Σβέινσνταττερ
(1) Γίδα της Σουηδίας (1048)
(2) Γκούνχιλδρ Σβένσνταττερ (1050)
Ένας γιος
19 εξώγαμα παιδιά
28 Απριλίου 1076
Περίπου 57 ετών
Χάραλντ Γ΄
(Harald Hen)
1076–1080
Harald 3. Hen.jpg περί το 1040
νόθος γιος του Σβεν Β΄
Μάργκαρετ Χάσμπτζορνσνταττερ
17 Απριλίου 1080
40 ετών
Κνούτος Δ΄ ο Άγιος
(Knud den Hellige)
1080–1086
Sankt Knud.JPG 1042
νόθος γιος του Σβεν Β΄ της Δανίας
Αδέλα της Φλάνδρας
c. 1080
Ένας γιος και δύο κόρες
10 Ιουλίου 1086
Δολοφονήθηκε 44 ετών.
Όλαφ Α΄ της Πέινας
(Oluf Hunger)
1086–1095
Oluf hunger.jpg περί το 1050
νόθος γιος του Σβεν Β΄
Ινγκεγκέρδη της Νορβηγίας (περί το 1070)
μία κόρη
18 Αυγούστου 1095
Δολοφονήθηκε από επαναστάτες
45 ετών
Έρικ Α΄ ο Αγαθός
(Erik Ejegod)
1095–1103
Erik 1. Ejegod.jpg περί το 1050
νόθος γιος του Σβεν Β΄ της Δανίας
Μποεντίλ Θάργκοτσνταττερ
πριν το 1086
ένα γιο
Δύο εξώγαμοι γιοί.
10 Ιουλίου 1103
Πάφος, Κύπρος
περίπου 43 ετών.
Νιλς
(Niels af Danmark)
1104–1134
Kong niels.jpg περί το 1065
νόθος γιος του Σβεν Β΄
(1) Μάργκαρετ Φρένκουλλα
Δύο γιοι και μια κόρη.
(2) Ούλβχιλντ Χάακονσντοττερ (περί το 1130)
25 Ιουνίου 1134
Σλέσβιχ
Δολοφονήθηκε περίπου 69 ετών.
Έρικ Β΄ ο Αλησμόνητος
(Erik Emune)
1134–1137
Erik emune.jpg περί το 1090
νόθος γιος του Έρικ Α΄ της Δανίας
Μάλμφριντ του Κιέβου 18 Ιουλίου 1137
Δολοφονήθηκε περίπου 47 ετών.
Έρικ Γ΄ ο Αμνός
(Erik Lam)
1137–1146
Παραιτήθηκε
Erik lam.jpg περί το 1120
γιος του Χάκον Σούνιβασον και της Ραγχίλδης της Δανίας
Λουτγκάρδη του Σάλτζβεντελ (περί το 1144) 27 Αυγούστου 1146
περίπου 26 ετών
Σβεν Γ΄
(Svend Grathe)
1146–1157
Swen.jpg περί το 1125
νόθος γιος του Έρικ Β΄
Αδέλα του Μάισν (περί το 1152)
Ένας γιος και μια κόρη.
23 Οκτωβρίου 1157
Σκοτώθηκε σε μάχη σε ηλικία 32 ετών.
Κνούτος Ε΄
(Knud 5.)
1146–1157
Knud 5. Magnussen coin.jpg περί το 1129
eldest son of Μάγκνους Α΄ της Σουηδίας and Ριτσέζας της Πολωνίας
Έλενα της Σουηδίας (περί το 1156) 9 Αυγούστου 1157
Δολοφονήθηκε περίπου 28 ετών στο λουτρό αίματος του Ροσκίλντε.
Βαλντεμάρ Α΄ ο Μέγας
(Valdemar den Store)
1146–1182
Valdemar 1. den Store.jpg 14 Ιανουαρίου 1131
Γιος του Κνούτου Λαβάρντ και της Ιντζεμπόργκ του Κιέβου
Σοφία του Μινσκ (1157)
Τρεις γιοί και 6 κόρες.
12 Μαΐου 1182
51 έτους
Κνούτος ΣΤ΄
(Knud 6.)
1182–1202
Knud 4. Valdemarsen.jpg 1162
Μεγαλύτερος γιος του Βαλντεμάρ του Μέγα και της Σοφίας του Μινσκ
Γερτρούδη της Βαυαρίας (Φεβρουάριος 1177) 12 Νοεμβρίου 1202
40 ετών
Βαλντεμάρ Β΄ ο Νικητής
(Valdemar Sejr)
1202–1241
Valdemar sejr.jpg 9 Μαΐου/28 Ιουνίου 1170
Δεύτερος γιος του Βαλντεμάρ του Μέγα και της Σοφίας του Μινσκ
(1) Ντάγκμαρ της Βοημίας(1205)
Ένας γιος
(2) Μπερενγκάρια της Πορτογαλίας (18/24 Μαΐου 1214)
Τρεις γιοι και μια κόρη.
28 Μαρτίου 1241
71 έτους
Βαλντεμάρ ο Νέος
(Valdemar den Unge)
1215–1231
συμβασιλιάς
Valdemar den Unge 1209-1231.jpg περί το 1209
Γιος του Βαλντεμάρ του Νικητή και της Ντάγκμαρ της Βοημίας
Ελεονόρα της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Δανίας (24 Ιουνίου 1229)
Μια κόρη
28 Νοεμβρίου 1231
22 ετών, ατύχημα σε κυνήγι
Έρικ Δ΄ της Δανίας
(Erik Plovpenning)
1232–1250
Erik d4 Plovpenning cropped.jpg 1216
Πρώτος γιος του Βαλντεμάρ του Νικητή και της Μπερενγκάριας της Πορτογαλίας
Γιούττα της Σαξονίας (17 Νοεμβρίου 1239)
Δύο γιοί και τέσσερις κόρες.
9 Αυγούστου 1250
Δολοφονήθηκε σε ηλικία 33 ετών.
Άβελ
(Abel af Danmark)
1 Νοεμβρίου
1250–1252
Kong abel cropped.jpg 1218
Δεύτερος γιος του Βαλντεμάρ του Νικητή και της Μπερενγκάριας της Πορτογαλίας
Ματθίλδη του Χόλσταϊν (25 Απριλίου 1237)
Τρεις γιοί και μια κόρη.
29 Ιουνίου 1252
Δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 ετών.
Χριστόφορος Α΄ της Δανίας
(Christoffer 1.)
25 December
1252–1259
Kong Christoffer 1. (1219-1259).jpg 1219
Μικρότερος γιος του Βαλντεμάρ του Νικητή και της Μπερενγκάριας της Πορτογαλίας
Μάργκαρετ Σαμπίρια (1248)
Τρεις γιοι και δυο κόρες.
29 Μαΐου 1259
40 ετών.
Έρικ Ε΄ της Δανίας
(Erik Klipping)
1259–1286
Erik Glipping.jpg 1249
Μεγαλύτερος γιος του Χριστόφορου Α΄ της Δανίας και της Μάργκαρετ Σαμπίρια
Αγνή του Βρανδεμβούργου (11 Νοεμβρίου 1273)
Τρεις γιοί και τέσσερις κόρες.
22 Νοεμβρίου 1286
Δολοφονήθηκε σε ηλικία 37 ετών.
Έρικ ΣΤ΄ Μένβεντ
(Erik Menved)
1286–1319
Erik menved cropped.jpg 1274
Μεγαλύτερος γιος του Έρικ Ε΄ της Δανίας και της Αγνής του Βρανδεμβούργου
Ίνγκεμποργκ Μάγκνουσνταττερ της Σουηδίας (Ιουνίου 1296)
Οκτώ κόρες.
13 Νοεμβρίου 1319
45 ετών.
Χριστόφορος Β΄ της Δανίας
(Christoffer 2.)
25 Ιανουαρίου
1320–1326
(deposed)
Krzysztof2 sorø.JPG 29 September 1276
Δεύτερος γιος του Έρικ Ε΄ της Δανίας και της Αγνής του Βρανδεμβούργου
Ευφημία της Πομερανίας (1300)
Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
2 Αυγούστου 1332
56 ετών.
Έρικ Κριστόφερσεν
(Erik Christoffersen)
1321–1326
συμβασιλιάς
National Coat of arms of Denmark no crown.svg 1307
Μεγαλύτερος γιος του Χριστόφορου Β΄ της Δανίας και της Ευφημίας της Πομερανίας
Ελισάβετ του Χόλσταϊν - Ρέντσμπουργκ (1330) 1332
Τραυματίστηκε σε μάχη, 25 ετών.
Βαλντεμάρ Γ΄
(Valdemar 3.)
1326–1329
Valdemar 3 kongesegl.jpg 1314
Γιός του Έρικ Β΄ του Σλέσβιχ και της Αδελαίδας του Χολστάιν - Ρέντσμπουργκ
Ριχάρδις του Σβερίν
Δύο γιοί.
1364
50 ετών
Χριστόφορος Β΄ της Δανίας
(Christoffer 2.)
1329–1332
Krzysztof2 sorø.JPG 29 Σεπτεμβρίου 1276
Δεύτερος γιος του Έρικ Ε΄ της Δανίας και της Αγνής του Βρανδεμβούργου
Ευφημία της Πομερανίας (1300)
Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
2 Αυγούστου 1332
56 ετών.
Έρικ Κριστόφερσεν
(Erik Christoffersen)
1329–1332
συμβασιλιάς
National Coat of arms of Denmark no crown.svg 1307
Μεγαλύτερος γιος του Χριστόφορου Β΄ της Δανίας και της Ευφημίας της Πομερανίας
Ελισάβετ του Χόλσταϊν - Ρέντσμπουργκ (1330) 1332
Τραυματίστηκε σε μάχη, 25 ετών.
Θρόνος κενός (1332–1340)
Βαλντεμάρ Δ΄ Άττερνταγκ
(Valdemar Atterdag)
21 Ιουνίου
1340–1375
Waldemar IV Otherday of Denmark c 1375 crop.jpg 1320
Τρίτος γιος του Χριστόφορου Β΄ της Δανίας και της Ευφημίας της Πομερανίας
Χέλβιγκ του Σλέσβιχ(1340)
Δυο γιοί και τέσσερις κόρες.
24 Οκτωβρίου 1375
55 ετών.

Οίκος του Μπγέλμπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Όλαφ Β΄ Χάακονσον
(Oluf 2.)
1376–1387
Oluf 2 of Denmark (Kronborg tapestries) cropped.jpg Δεκέμβριος 1370
Γιός του Χάακον ΣΤ' της Νορβηγίας και της Μαργαρίτας της Δανίας
23 Αυγούστου 1387
17 ετών

Οίκος των Έστριντσεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας
(Margrete 1.)
1376–1412
Margaret of Denmark, Norway & Sweden (1389) effigy 2010 (2).jpg 1353
Νεότερη κόρη του Βαλντεμάρ Άττερνταγκ και της Χέλβιγκ του Σλέσβιχ
Χάακον ΣΤ' της Νορβηγίας (9 Απριλίου 1363)
Ένας γιος
28 Οκτωβρίου 1412
59 ετών

Οίκος της Πομερανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Έρικ Ζ΄ της Πομερανίας
(Erik af Pommern)
1397–1439
Eryk I Pomorski Darłowo.jpg 1381
Γιός του Βαρτίσλαου Ζ΄, δούκα της Πομερανίας και της Μαρίας του Μεκλεμβούργου
Φιλίππη της Αγγλίας (26 Οκτωβρίου 1406)
Καθεδρικός ναός του Λουντ
3 Μαΐου 1459
Κάστρο του Ντάρλοβο
78 ετών.

Οίκος του Παλατινάτου-Νόιμαρκτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χριστόφορος Γ΄ της Βαυαρίας
(Christoffer af Bayern)
9 Απριλίου 1440–5/6 Ιανουαρίου 1448
Christopher of Bavaria crop.jpg 26 Φεβρουαρίου 1416
Πέμπτος γιος του Ιωάννη, κόμη του Παλατινάτου- Νόιμαρκτ και της Αικατερίνης της Πομερανίας.
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
Κοπεγχάγη
(12 Σεπτεβρίου 1445)
5/6 Ιανουαρίου 1448
32 ετών

Οίκος του Ολδεμβούργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χριστιανός Α΄
28 Σεπτεμβρίου 1448–
21 Μαΐου 1481
Christian I of Denmark, Norway & Sweden 1440s.jpg Φεβρουαρίου 1426
Όλντενμπουργκ
μεγαλύτερος γιος του Θεόδωρου του Όλντενμπουργκ και της Χέλβιχ του Χόλσταϊν
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
28 Οκτωβρίου 1449
Δύο γιοι και μια κόρη.
21 Μαΐου 1481
Κοπεγχάγη
55 ετών
Ιωάννης της Δανίας
(Hans)
1481–1513
1455 Johann.JPG 2 Φεβρουαρίου 1455
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανού Α΄ της Δανίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούργου
Χριστίνα της Σαξονίας
Κοπεγχάγη, (6 Σεπτεμβρίου 1478)
Τέσσερις γιοί και μια κόρη.
20 Φεβρουαρίου 1513
58 ετών, πτώση από άλογο.
Χριστιανός Β΄
1513–1523
ChristianII of denmark.jpg 1 Ιουλίου 1481
Δεύτερος γιος του Ιωάννη της Δανίας και της Χριστίνας της Σαξονίας
Ισαβέλλα της Αυστρίας
Κοπεγχάγη, 12 Αυγούστου 1515
Ένας γιος και δύο κόρες.
25 Ιανουαρίου 1559
77 ετών.
Φρειδερίκος Α΄
1523–1533
Frederik 1-detail.jpg 7 Οκτωβρίου 1471
Μικρότερος γιος του Χριστιανού Α΄ της Δανίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούργου
(1) Άννα του Βρανδεμβούργου
10 Απριλίου 1502
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Σοφία της Πομερανίας, 9 Οκτωβρίου 1518
Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
10 Απριλίου 1533
61 έτους.
Θρόνος κενός (1533–1534)
Χριστιανός Γ΄
1534–1559
Christian III of Denmark.jpg 12 Αυγούστου 1503
Γιος του Φρειδερίκου Α΄ και της Άννας του Βρανδεμβούργου
Δωροθέα του Σάξε-Λάουενμπουργκ (29 Οκτωβρίου 1525)
Τρεις γιοι και δύο κόρες.
1 Ιανουαρίου 1559
55 ετών.
Φρειδερίκος Β΄
1559–1588
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg 1 Ιουλίου 1534
Πρώτος γιος του Χριστιανός Γ΄ και της Δωροθέας του Σάξε-Λάουενμπουργκ
Σοφία του Μέκλενμπουργκ
Κοπεγχάγη
20 Ιουλίου 1572
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες.
4 Απριλίου 1588
53 ετών.
Χριστιανός Δ΄
1588–1648
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg 12 Απριλίου 1577
Πρώτος γιος του Φρειδερίκος Β΄ και της Σοφίας του Μέκλενμπουργκ
(1) Άννα Αικατερίνη του Βρανδεμβούργου
27 Νοεμβρίου 1597
Τρεις κόρες και δύο γιοί
(2) Κίρστεν Μουνκ
Κοπεγχάγη, 31 Δεκεμβρίου 1615
Ένας γιος και οκτώ κόρες
28 Φεβρουαρίου 1648
71 έτους, κάστρο του Ρόζενμπουργκ
Φρειδερίκος Γ΄
1648–1670
Frederik 3 by window.jpg 18 Μαρτίου 1609
Τρίτος γιος του Χριστιανού Δ΄ και της Άννας Αικατερίνης του Βρανδεμβούργου
Σοφία Αμαλία του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ (1 Οκτωβρίου 1643)
Δύο γιοι και τέσσερις κόρες.
9 Φεβρουαρίου 1670
61 έτους, κάστρο της Κοπεγχάγης.
Χριστιανός Ε΄
9 Φεβρουαρίου 1670–25 Αυγούστου 1699
Christian V of Denmark.jpg 15 Απριλίου 1646
Μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου Γ΄ και της Σοφίας Αμαλίας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
Καρλόττα Αμαλία της Έσσης-Κάσσελ (25 Ιουνίου 1667)
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
Με την ερωμένη του Σοφία Αμαλία Μόθ
Δύο γιοι και τρεις κόρες.
25 Αυγούστου 1699
Ατύχημα
Κάστρο της Κοπεγχάγης, 53 ετών
Φρειδερίκος Δ΄
25 Αυγούστου 1699–12 Οκτωβρίου 1730
Frederik den 4.jpg 11 Οκτωβρίου 1671
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανού Ε΄ και της Καρλόττας Αμαλίας της Έσσης-Κάσσελ
(1) Λουίζα του Μέκλενμπουργκ-Γκούστρο
(5 Δεκεμβρίου 1695)
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Ελισάβετ Ελένη φον Βιέρεγκ
(3) Άννα Σοφία Ρέβεντλο
12 Οκτωβρίου 1730
Ανάκτορα του Οντένσε, 59 ετών.
Χριστιανός ΣΤ΄
12 Οκτωβρίου 1730–
6 Αυγούστου 1746
Christian 6.jpg 30 Νοεμβρίου 1699
Γιος του Φρειδερίκου Δ΄ και της Λουίζας του Μέκλενμπουργκ-Γκούστρο
Σοφία-Μαγδαληνή του Βραδενμβούργου (7 Αυγούστου 1721)
Ένας γιος και μια κόρη.
6 Αυγούστου 1746
47 ετών.
Φρειδερίκος Ε΄
6 Αυγούστου 1746–
14 Ιανουαρίου 1766
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg 31 Μαρτίου 1723
Γιος του Χριστιανού ΣΤ΄ και της Σοφίας-Μαγδαληνής του Βραδενμβούργου
(1) Λουΐζα της Βρετανίας (11 Δεκεμβρίου 1743)
Ένας γιος και τρεις κόρες
(2) Τζουλιάνα-Μαρία του Μπράουνσβαϊκ (8 Ιουλίου 1752)
Ένας γιος
Με την ερωμένη Έλσα Χάνσεν
Τέσσερις κόρες
14 Ιανουαρίου 1766
43 ετών.
Χριστιανός Ζ΄
14 Ιανουαρίου 1766–13 Μαρτίου 1808
Christian VII 1772 by Roslin.jpg 29 Ιανουαρίου 1749
Γιος του Φρειδερίκος Ε΄ και της Λουΐζας της Βρετανίας
Καρολίνα-Ματίλντα του Αννοβέρου(8 Νοεμβρίου 1766)
Ένας γιος και μια κόρη.
13 Μαρτίου 1808
59 ετών.
Φρειδερίκος ΣΤ΄
13 Μαρτίου 1808–3 Δεκεμβρίου 1839
Fiedrichvidenmark.jpg 28 Ιανουαρίου 1768
μοναδικός γιος του Χριστιανός Ζ΄ και της Καρολίνας-Ματίλντας του Αννοβέρου
Μαρία της Έσσης-Κάσσελ (31 Ιουλίου 1790)
Δύο κόρες
Με την ερωμένη Φρειδερίκη Ντάννεμαντ
Δύο κόρες και δύο γιοι.
3 Δεκεμβρίου 1839
71 έτους
Χριστιανός Η΄
3 Δεκεμβρίου 1839–20 Ιανουαρίου 1848
Christian VIII af Wilhelm Marstrand.jpg 18 Σεπτεμβρίου 1786
Christiansborg Palace
μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου, πρίγκιπα της Δανίας και της Σοφίας Φρειδερίκης του Μέκλενμπουργκ-Σβέριν
(1) Καρλότα Φρειδερίκη του Μέκλενμπουργκ-Σβέριν (21 Ιουνίου 1806)
Ένας γιος.
(2) Καρολίνα Αμαλία του Αουγκούστενμπουργκ (22 Μαΐου 1815)
20 Ιανουαρίου 1848
62 ετών
Φρειδερίκος Ζ΄
20 Ιανουαρίου 1848–15 Νοεμβρίου 1863
Frederik VII af August Schiøtt.jpg 6 Οκτωβρίου 1808
δεύτερος γιος του Χριστιανού Η΄ και της Καρλότας Φρειδερίκης του Μέκλενμπουργκ-Σβέριν
(1) Γουλιελμίνα της Δανίας (1 Νοεμβρίου 1828)
(2) Μαριάννα του Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς (10 Ιουνίου 1841)
(3) Λουίζα Ράσμουσεν (7 Αυγούστου 1850)
15 Νοεμβρίου 1863
55 ετών

Κλάδος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Ζόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χριστιανός Θ΄[10]
15 Νοεμβρίου 1863–29 Ιανουαρίου 1906
Christian IX of Denmark.jpg 8 Απριλίου 1818
Κάστρο Gottorf
τέταρτος γιος του Φρειδερίκου Γουλιέλμου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και της Λουίζας Καρολίνας της Έσσης-Κάσσελ
Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ (26 Μαΐου 1842)

Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
29 Ιανουαρίου 1906
88 ετών.
Φρειδερίκος Η΄[11]
29 Ιανουαρίου 1906–14 Μαΐου 1912
Frederik VIII.jpg 3 Ιουνίου 1843
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανός Θ΄ και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ
Λουίζα της Σουηδίας (28 Ιουλίου 1869)
Στοκχόλμη
Τέσσερις γιοι και τέσσερις κόρες.
14 Μαΐου 1912
Αμβούργο, 69 ετών
Χριστιανός Ι΄[12]
14 Μαΐου 1912–
20 Απριλίου 1947
Bundesarchiv Bild 102-00102A, König Christian X. von Dänemark.jpg 26 Σεπτεμβρίου 1870
Μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου Η΄ και της Λουίζας της Σουηδίας
Αλεξανδρινή του Μέκλενμπουργκ-Σβερίν (26 Απριλίου 1898)
Δύο γιοι.
20 Απριλίου 1947
77 ετών
Φρειδερίκος Θ΄[13]
20 Απριλίου 1947–14 Ιανουαρίου 1972
Frederick IX of Denmark.jpg 11 Μαρτίου 1899
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανού Ι΄ και της Αλεξανδρινής του Μέκλενμπουργκ-Σβερίν
Ίνγκριντ της Σουηδίας (24 Μαΐου 1935)
Τρεις κόρες
14 Ιανουαρίου 1972
73 ετών.
Μαργαρίτα Β΄[14]
14 Ιανουαρίου 1972–
σήμερα
Drottning Margrethe av Danmark.jpg 16 Απριλίου 1940
Μεγαλύτερη κόρη του Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας
Ερρίκος της Δανίας (10 Ιουνίου 1967)
Δύο γιοι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Royal Lineage" Βασιλική Οικογένεια - η Μοναρχία στη Δανία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]