Σιβύλλα της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιβύλλα της Νορμανδίας
Βασίλισσα της Σκωτίας
Περίοδος1107 – 1122
Γέννηση1092
Ντομφρόν, Νορμανδία, Γαλλία
Θάνατος13 Ιουλίου 1122 (30 ετών)
Κενμόρ, Βασίλειο της Σκωτίας
Τόπος ταφήςΑββαείο του Ντάνφερμλιν, Σκωτία
ΣύζυγοςΑλέξανδρος Α΄ της Σκωτίας
ΕπίγονοιΜάλκολμ του Αλεξάνδρου
ΟίκοςΟίκος της Νορμανδίας
ΠατέραςΕρρίκος Α΄ της Αγγλίας
ΜητέραΣιβύλλα Κορμπέτ του Άλκεστερ
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Σιβύλλα της Νορμανδίας (Sibylle de Normandie, 1092 - 13 Ιουλίου 1122) ήταν βασίλισσα της Σκωτίας, σύζυγος του Αλεξάνδρου Α΄ της Σκωτίας.

Η Σιβύλλα ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας και της ερωμένης του Σιβύλλας Κορμπέτ του Άλκεστερ γεννημένης το 1077 στο Άλκεστερ του Γουόρικσερ. Ο μητρικός παππούς της ήταν ο Ροβέρτος Κορμπέτ του Άλκεστερ από την ισχυρή οικογένεια του Κορμπέτ. Παντρεύτηκε γύρω στο 1107 τον Αλέξανδρο Α΄ της Σκωτίας, η γαμήλια τελετή έγινε την περίοδο 1107 - 1114.[1]

Ο Γουλιέλμος του Μαλμέσμπουρι στον λογαριασμό του σημειώνει ότι ο Αλέξανδρος Α΄ και η Σιβύλλα ήταν πιστό αλλά άτεκνο ζευγάρι και η Σιβύλλα ήταν πολύ ευσεβής.[2] Η Σιβύλλα πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Ιούλιο του 1122 στο Κενμόρ του Λοχ Ταί και τάφηκε στο αβαείο του Ντανφέρμλιν. Ο Αλέξανδρος δεν ξαναπαντρεύτηκε και ο συγγραφέας Ουόλτερ Μπάουερ (1385 - 1449) σημειώνει ότι οικοδόμησε μια μονή Αυγουστινιανών αφιερωμένη στην μνήμη της συζύγου του στον τόπο θανάτου της.[3] Η Σιβύλλα της Νορμανδίας τάφηκε στο αβαείο του Ντανφέρμλιν στο Φάιφ, ο γιος του Αλεξάνδρου Α΄ Μάλκολμ του Αλεξάνδρου δεν είναι γνωστό αν είναι γιος της Σιβύλλας ή νόθος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Oram, p. 65; a date around 1114 would place the marriage at about the same time as that of David and Maud of Huntingdon.
  2. Duncan, p. 65; Oram, p. 71.
  3. Oram, p. 71.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Oram, Richard D. (2004). David I: the king who made Scotland. Tempus Pub Ltd.
  • Michel Duchein, Histoire de l’Écosse, Fayard, 1998
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sybilla of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).