Mega Channel: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
|AGB = <ref>{{Cite web|url=http://www.arianna.gr/gr/data/default.htm|title=Εβδομαδιαία μερίδια σταθμών|website=arianna.gr}}</ref>
|AGB = <ref>{{Cite web|url=http://www.arianna.gr/gr/data/default.htm|title=Εβδομαδιαία μερίδια σταθμών|website=arianna.gr}}</ref>
|Ιδιοκτήτης = [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.]]
|Ιδιοκτήτης = [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.]]
|Συνεργαζόμενα κανάλια = <!-- Το διαδικτυακό και συνδρομητικό κανάλι One Channel, είναι κοινής ιδιοκτησίας με το Mega, ωστόσο τα δύο κανάλια δεν έχουν ανταλλάξει ποτέ προγράμματα, επειδή το One Channel, δεν διαθέτει ακόμη άδεια για επίγειο κανάλι. --> <!-- Το MAD TV, έχει συνεργασία με το Mega, μονάχα, όσον αφορά αποκλειστικά για τα μουσικά σόου Mad Video Music Awards, και τα MadWalk - The Fashion Music Project, τα οποία έχουν προβληθεί κατόπιν συμβάσεων, από το Mega, σε συνεργασία πάντα με το MAD TV, σε πανελλαδικό επίπεδο, μαγνητοσκοπημένα αποκλειστικά και μόνο, και μετά την κανονική τους προβολή στο MAD, το οποίο έχει επίγεια εμβέλεια μόνο στην Αττική. Οι δύο απονομές των δύο τελευταίων του 2020 και του 2021, που προβλήθηκαν και το MAD και μαγνητοσκοπημένα, ένα μήνα μετά από το Mega, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκαν χωρίς κοινό, αλλά και με μικρότερο ποσοστό κοινού. --> <!-- O Alpha Κύπρου, προβάλλει στην Κύπρο μονάχα την τηλεοπτική σειρά του Ανδρέα Γεωργίου, η Γη της Ελιάς, η οποία αποτελεί Ελληνοκυπριακή Παραγωγή, και συμμετέχουν στο καστ της τόσο Έλληνες, όσο και Κύπριοι ηθοποιοί. -->
|Συνεργαζόμενα κανάλια = [[One Channel]]
|Σλόγκαν = Το Mega Το Καλό
|Σλόγκαν = Το Mega Το Καλό
|Χώρα = {{flagicon|Greece}} [[Ελλάδα]]
|Χώρα = {{flagicon|Greece}} [[Ελλάδα]]

Έκδοση από την 10:50, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Mega Channel
Το λογότυπο του Mega Channel
(22.11.1999 - σήμερα)
Ίδρυση27 Απριλίου 1989
Έναρξη λειτουργίας20 Νοεμβρίου 1989
Επαναλειτουργία17 Φεβρουαρίου 2020
Τέλος λειτουργίας28 Οκτωβρίου 2018 (επίγεια)
20 Νοεμβρίου 2018 (συνδρομητικά)
Εικόνα16:9, 576i (SDTV)
16:9, 1080i (HDTV)
Τηλεθέαση13.1% (06/09/2021 - 12/09/2021, [1])
ΙδιοκτήτηςAlter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.
Σημαντικά πρόσωπαΑγγελική Νικολούλη
Ανδρέας Γεωργίου
Σταμάτης Μαλέλης
Γιάννης Μιχελάκης[2]
Κωνσταντίνος Σούσουλας[3]
Σμαράγδα Καρύδη
Δώρα Αναγνωστοπούλου
Θανάσης Φουσκίδης
Νίκος Ευαγγελάτος
Μαρία Ηλιάκη
Ράνια Τζίμα
Ιορδάνης Χασαπόπουλος
Ανθή Βούλγαρη
Αντώνης Κατσαρός
Στέλλα Γκαντώνα
Κατερίνα Παναγοπούλου
Δανάη Μπάρκα
Νίκος Φιλιππίδης
Μαριλένα Γεραντώνη
Ελένη Μενεγάκη
Ελεονώρα Μελέτη
Σίσσυ Χρηστίδου
Κατερίνα Καραβάτου
Γιάννης Τσιμιτσέλης
ΣλόγκανΤο Mega Το Καλό
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Κεντρικά γραφείαΜεγάλου Αλεξάνδρου 35, Αθήνα, Ελλάδα (Κεντρικά γραφεία Alter Ego)
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 340, Καλλιθέα, Ελλάδα (Τηλεσταθμός)
ΙστοσελίδαMEGA CHANNEL
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
ΣυχνότηταΠανελλαδικά σε κατά τόπους συχνότητες
Δορυφορικά
NOVAΘέση 999
COSMOTE TVΘέση 112
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 5
Διαδικτυακά
MEGA Web TVΖωντανή μετάδοση
(π  σ  ε )

Το Mega Channel (ή απλώς MEGA) είναι ο πρώτος (χρονολογικά) ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 20 Νοεμβρίου 1989 υπό την ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. Τηλεοπτικών Προγραμμάτων αλλά από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 ανήκει στην Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και έχει έδρα την Αθήνα, ενώ στεγάζεται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Καλλιθέα, μαζί με το One Channel, την ιστοσελίδα In.gr και τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα.

Ιστορία

  • 24 Ιουλίου 1989: Ιδρύονται και δίνονται οι δύο πρώτες τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, για δύο σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, την Τηλέτυπος Α.Ε. Τηλεοπτικών Προγραμμάτων όπου μετείχαν με 20% έκαστος οι εκδότες των εφημερίδων Βήμα και Νέα (Χρήστος Λαμπράκης), Έθνος (Γιώργος Μπόμπολας), Ελευθεροτυπία (Χρήστος Τεγόπουλος), Η Καθημερινή (Αριστείδης Αλαφούζος) και Μεσημβρινή (Οικογένεια Βαρδινογιάννη) και την υπό σύσταση Νέα Τηλεόραση Α.Ε.
  • 20 Νοεμβρίου 1989: Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 15:00 το μεσημέρι και είναι το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα, αν δεν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες σποραδικές ιδιωτικές και δημοτικές προσπάθειες χωρίς άδεια ή νομοθετική ρύθμιση για τη μη κρατική τηλεόραση, που δεν είχαν συνέχεια. Η προσωρινή άδεια "δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού" για τη λειτουργία του δόθηκε επί κυβέρνησης Τζαννετάκη.[4] Το νεοϊδρυθέν κανάλι, από την αρχή επένδυσε στην μυθοπλασία με τις πρώτες σειρές «Πατήρ, υιός και πνεύμα», «Οι Αυθαίρετοι», «Οι τρεις Χάριτες» και «Η Δίψα», ενώ τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν δεκάδες σειρές, οι οποίες έγιναν ταυτόσημες του σταθμού και πολλές από αυτές να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό έως σήμερα («Δύο Ξένοι», «Η αίθουσα του θρόνου», «Ένοχη Αγάπη» και άλλες). Άλλα προγράμματα του καναλιού ήταν τα τηλεπαιχνίδια «Mega Banca» και «Ραντεβού στα Τυφλά» και η εκπομπή «Άλλα Κόλπα» ενώ δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στον ενημερωτικό τομέα, και έχουν περάσει από τον σταθμό μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας.
  • 1993: Δόθηκε ανανεωτική άδεια λειτουργίας ισχύος 7 ετών,[5][6] η οποία συνέχισε να παρατείνεται και να διατηρείται νομοθετικά σε ισχύ μέχρι και σήμερα, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, παρ' όλο που το τέταρτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ουσιαστικά παράνομες και αντισυνταγματικές.[7][8]
  • 1999: Ο παγκύπριας εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός "Λόγος TV" ξεκίνησε μια συνεργασία με την "Τηλέτυπος Α.Ε." και μετέπειτα διαβιβάστηκε με το διακριτικό σήμα του Mega Channel στα τέλη του έτους (11 Οκτωβρίου). Μέσω αυτής συστάθηκε στις 5 Ιουνίου 2000 η "Τηλέτυπος Κύπρου ΛΤΔ" η οποία ανέλαβε την διαχείριση του καναλιού μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2015 που χρεοκόπησε και ανέλαβε η "Τηλέτυπος Υπηρεσίες ΛΤΔ" η οποία συστάθηκε επίσης από την (τότε) μητρική του Mega εφτά μήνες πριν.
  • 2006: Η μακροβιότερη ελληνική τηλεοπτική σειρά του σταθμού, η Απαγορευμένη Αγάπη ολοκληρώνει τον κύκλο της, έπειτα από 8 χρόνια, με συνολικά 1.798 επεισόδια, η οποία προβαλλόταν ανελλιπώς από το 1998.
  • 2012-2016: Το κανάλι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία διογκώθηκαν το 2014, ενώ το 2016 οι τράπεζες αποφάσισαν τη δέσμευση των λογαριασμών της ιδιοκτήτριας επιχείρησης για αποπληρωμή των δανείων του ΔΟΛ ο οποίος κατείχε το 22% του καναλιού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει προσωρινά η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» οι οποίες τελικά συνέχισαν την κυκλοφορία τους. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε το κανάλι με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της Τηλέτυπος να μην λάβουν την μισθοδοσία τους από τα μέσα Απριλίου του 2016 και των διάφορων αντιπαραθέσεων με τις τράπεζες λόγω του υπέρογκου δανεισμού, έγινε διακοπή των εκπομπών (των ψυχαγωγικών από τις 27 Απριλίου και των ενημερωτικών από τις 14 Ιουλίου) και των δελτίων ειδήσεων (από τις 15 Σεπτεμβρίου) περιορίζοντας το πρόγραμμα στις παλιές ξένες κινηματογραφικές ταινίες, στις παλιές σειρές και στις εκπομπές από το αρχείο του. Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι του σταθμού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας,[9] ενώ στις 6 Οκτωβρίου, κατατέθηκε αίτηση από τρίτη εταιρεία, με την οποία ζητεί να κηρυχθεί σε πτώχευση η Τηλέτυπος.[10]
  • 2017: Στις 7 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο επέκρινε το αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές, ενώ το κανάλι μετέδωσε ζωντανά το διήμερο 9-10 Σεπτεμβρίου την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα,[11] και το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξαγόμενες και οι δύο από τη ΔΕΘ.
  • 2018: Από τις 31 Ιανουαρίου ο σταθμός σταμάτησε να προβάλλει διαφημίσεις, ενώ στις 12 Μαρτίου συνεδρίασε για επτά ώρες το ΕΣΡ περί έγκρισης ή απόρριψης της αίτησης της Τηλέτυπος για μετατροπή του σταθμού από γενικού περιεχομένου σε θεματικό και το οποίο απεφάνθη κατά πλειοψηφία, με έξι ψήφους έναντι τριών κατά της αλλαγής της φυσιογνωμίας και παράλληλα τον τερματισμό της λειτουργίας του καναλιού χάνοντας την άδεια που διέθετε από το 1993[12] και η ΕΕΤΤ ήταν υποχρεωμένη να μεταβιβάσει την απόφαση μέχρι τις 25 Μαρτίου στη Digea, για να κατεβάσει το σήμα, αλλά η διοίκηση του σταθμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΕΣΡ.[13][14][15][16] Στις 9 Απριλίου, κόπηκαν τα πνευματικά δικαιώματα των παλαιών ξένων κινηματογραφικών ταινιών που πρόβαλλε το κανάλι, με αποτέλεσμα να περιοριστεί αποκλειστικά στις σειρές των περασμένων ετών, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Οι εργαζόμενοι του καναλιού βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας επειδή δεν λάμβαναν τα δεδουλευμένα τους ενώ στις 22 Αυγούστου, σταμάτησε να λειτουργεί προσωρινά το megatv.com, καθώς δεν πληρώθηκε ο τομέας, μέχρις ότου να επανέλθει δύο ημέρες αργότερα.
  • Φθινόπωρο 2018: Από τις 18 Σεπτεμβρίου η Τηλέτυπος βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης βάσει του νόμου Δένδια όπως έγινε και με τον ΔΟΛ με εκποίηση 15 εκατομμυρίων ευρώ.[17][18] Τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου και η κύρια εκδίκαση τους ορίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου. Η Alpha Bank ζήτησε ορισμό προσωρινής διοίκησης ενώ υπήρχε προγραμματισμένη γενική συνέλευση με το ίδιο θέμα στις 26 Σεπτεμβρίου. Στις 5 Οκτωβρίου, εγκρίθηκε από το ΣτΕ η οριστική διακοπή μετάδοσης του σταθμού, την οποία είχε εισηγηθεί το ΕΣΡ,[19][12] ενώ στις 27 Οκτωβρίου, η Τηλέτυπος κατέθεσε στο ΕΣΡ αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης με την ακρόαση των εκπροσώπων του να πραγματοποιείται τρεις μέρες μετά (το μεσημέρι της 30ής Οκτωβρίου). Τελικά, το σήμα του καναλιού διεκόπη στις 28 Οκτωβρίου και ώρα 02:08 π.μ. από την Digea,[20][21][22] ενώ από τις συνδρομητικές πλατφόρμες NOVA και COSMOTE TV διεκόπη τα ξημερώματα της 20ής Νοεμβρίου (στην επέτειο των 29 χρόνων λειτουργίας).[21][23] Έκτοτε, συνέχισε να εκπέμπει με 24ωρο πρόγραμμα στο YouTube μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, με αρκετά ωστόσο προβλήματα και διακοπές στην ροή του.
  • 2019: Στις 1 Νοεμβρίου, εξαγοράζεται ο σταθμός στο σύνολό του (ταινιοθήκη, πνευματικά δικαιώματα, εξοπλισμός κ.λπ.) μέσω πλειστηριασμού από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, και η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, είναι πλέον η Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.[24] Παράλληλα, ο σταθμός σταματάει να εκπέμπει στο YouTube στις 30 Δεκεμβρίου, για να προετοιμαστεί να επαναλειτουργήσει ξανά ως τηλεοπτικός σταθμός με νέο πρόγραμμα και με νέα άδεια.[25][26][27][28]
  • 2020: Το Mega επαναλειτούργησε ξανά στις 11 Φεβρουαρίου 2020, ενώ το κανονικό του πρόγραμμα ξεκίνησε 6 μέρες αργότερα στις 17 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 π.μ., με την ιστορική ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».[29][30] Ακολούθησαν στις 9:00 π.μ. η κωμική σειρά «Το ρετιρέ», η οποία ήταν από τις πρώτες σειρές του σταθμού και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να προβάλλεται σε επανάληψη, και στις 10:00 π.μ. η νέα infotainment εκπομπή «Mega Mag». Τους επόμενους μήνες το πρόγραμμα του σταθμού, εμπλουτίζεται δυναμικά, τόσο στον ενημερωτικό, όσο και στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα του αποτελούνταν από επαναλήψεις παλαιών σειρών.
  • 2021: Στις 4 Ιανουαρίου, το κανάλι επιστρέφει στη μυθοπλασία, μετά από τεσσεράμισι χρόνια αποχής, με τρεις σειρές, τη δραματική σειρά «Έξαψη», την κωμική σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», και τη δραματική σειρά - θρίλερ «Σιωπηλός Δρόμος». Στις 27 Ιουνίου, το κανάλι αναβαθμίζει τα σήματα και τα γραφικά του ενώ βγάζει νέο σλόγκαν "Το MEGA το Καλό", παρουσιάζοντας εκτός από την αναμόρφωση του και το πρόγραμμα όπου θα παίζει τη σεζόν 2021-2022, εμπλουτισμένο με τις σειρές "Η γη της ελιάς", "Το Αύριο μας Ανήκει", "Κομάντα και Δράκοι", "Σκοτεινή Θάλασσα", "Συμπέθεροι από τα Τίρανα", "Το Πεφταστέρι" και "Ο Δάσκαλος".
  • Σεπτέμβριος 2021: Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και επίσημα το νέο πρόγραμμα του Mega, ξεκινώντας με την εκπομπή «Mega Καλημέρα» με την Ελεονώρα Μελέτη και την εκπομπή «Πάμε Δανάη» με την Δανάη Μπάρκα.

Τηλεοπτικές άδειες

Στον διαγωνισμό για τις πανελλαδικές άδειες που έγινε το 2016, η Τηλέτυπος κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία απορρίφθηκε από το αρχικό στάδιο, για τυπικούς λόγους.[31][32] Ωστόσο, συνέχισε τελικώς να εκπέμπει, αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου 2016. Στο νέο διαγωνισμό του οποίου η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 με έξι καταθέσεις, το κανάλι δεν έκανε αίτηση για να πάρει μία από τις επτά νέες άδειες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχε.[12] Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν εκπέμποντας δελτίο ειδήσεων, ώστε να ενημερώσουν τους τηλεθεατές.[33]

Ιδιοκτησία

Το Mega Channel, έχει αλλάξει αρκετές φορές ιδιοκτησία και μετοχική σύνθεση στην ιστορία του. Ωστόσο, ο φορέας που το διαχειρίζεται σήμερα, είναι η Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 23 Ιουνίου 2016.[34] Μετά από περίπου δύο μήνες (2 Σεπτεμβρίου) η εταιρεία έλαβε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στην Ελλάδα από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με το τίμημα των 73,9 εκατομμυρίων ευρώ.[35] Η άδεια ακυρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016, αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τότε νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.[36][37][38]

Στις 31 Μαΐου 2017, η Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κέρδισε στον διαγωνισμό για την εξαγορά των τίτλων του πρώην ΔΟΛ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης των εντύπων, των ιστοσελίδων και των συμμετοχών του οργανισμού (In.gr, Το Βήμα και Τα Νέα).[39] Στις 2 Μαΐου του 2019, το νέο κανάλι με όνομα One Channel, έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα, και αργότερα εντάχθηκε και στις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Στις 8 Οκτωβρίου 2019, η εταιρεία έλαβε την έκτη μέχρι στιγμής από τις επτά ενεργές τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με το τίμημα των 35 εκατομμυρίων ευρώ[25][26][27][28] και η οποία άδεια επρόκειτο να αξιοποιηθεί αρχικά για την ελεύθερη εκπομπή του One Channel. Ωστόσο τον επόμενο μήνα (1 Νοεμβρίου) κέρδισε στον διαγωνισμό για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Τηλέτυπος και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του ονόματος, του αρχείου ειδήσεων και εκπομπών και της ταινιοθήκης του Mega.[40][41][24]

Παλιότερη Ιδιοκτησία

Ο σταθμός, από τις 20 Νοεμβρίου 1989 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019, ήταν ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. Τηλεοπτικών Προγραμμάτων η οποία συστάθηκε στις 26 Απριλίου του 1989[42][43] όπου αρχικά μετείχαν με 20% έκαστος των μετοχών οι μεγαλοεκδότες Μπόμπολας, Λαμπράκης, Τεγόπουλος, Βαρδινογιάννης και Αλαφούζος.[44][45] Τρία χρόνια αργότερα, τροποποιήθηκε το καταστατικό του φορέα[46] ενώ στις 21 Ιουλίου 1994, εισήγαγε τις μετοχές της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.[47]

Στις 22 Μαΐου του 2017 ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης μέσω της κυπριακής του εταιρίας Dimera Media Investments Limited αγόρασε από την Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. το 19,63% από το 32,72% του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα δίνοντας χονδρικά 12 εκατομμύρια ευρώ με το υπόλοιπο 13,09% να παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπόμπολα και να ενεχυριάζεται από τις τράπεζες. Εννέα μέρες αργότερα (31η του ίδιου μήνα) ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. παράλληλα με την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, απέκτησε μεταξύ άλλων και το 22,11% των μετοχών της Τηλέτυπος.[39]

Στις 21 Αυγούστου 2017, ο Ιβάν Σαββίδης μεταβίβασε το 19,63% που κατείχε μέσω της Dimera Media Investments Limited, στην συνεργαζόμενη κυπριακή εταιρία Elenovo Limited ενώ στην μετοχική σύνθεση του ιδιοκτησιακού φορέα του καναλιού συμμετείχαν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος με ποσοστό 2,68%, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης (ο οποίος έχει στην κατοχή του τα κανάλια Nickelodeon Greece και RISE TV), με ποσοστό 3,19% και άλλοι ξένοι και Έλληνες μικρομέτοχοι.[48][49][50]

Μετά την απόκτηση του αρχείου, του σήματος και της ταινιοθήκης του σταθμού, και των μετοχών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Digea από την Alter Ego Media, σήμερα, η Τηλέτυπος, με εξαίρεση την άδεια λειτουργίας που διέθετε από το 1993 για την εκπομπή του καναλιού και η οποία δεν είναι σε ισχύ[12] δεν κατέχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αφού χρεοκόπησε καθώς τα υπέρογκα χρέη που εμφανίζει κυμαίνονται περίπου στα 300 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν καλύπτονται από τα 34 εκατομμύρια που κατέθεσε η Alter Ego Media για την αγορά του Mega. Ωστόσο η χρεοκοπία της Τηλέτυπος δεν είναι τυπική, καθώς η αίτηση που κατατέθηκε στα τέλη του 2020 από την ειδική διαχειρίστρια και υπεύθυνη για τον πλειστηριασμό της επιχείρησης, για υπαγωγή αυτής σε κατάσταση πτώχευσης τίθεται ακόμα υπό έγκριση.[51][52]

Διαθεσιμότητα

Το MEGA, επί ιδιοκτησίας της Τηλέτυπος Α.Ε., δημιούργησε το 2009 μαζί με τους τότε έξι ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, την ψηφιακή πλατφόρμα της Digea (Alpha, ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, ΣΚΑΪ, Star και το αλήστου μνήμης Alter - το οποίο το 2012, είχε την ίδια μοίρα με την παλιά εταιρεία του Mega, ωστόσο η εταιρεία του Alter, παραμένει μέχρι και σήμερα μέτοχος της Digea).

Στις 28 Οκτωβρίου 2018, έπειτα από σχετική απόφαση του ΕΣΡ, λόγω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, και του υπερβολικού δανεισμού στις τράπεζες, που υπέστη η Τηλέτυπος, σταμάτησε το Mega να εκπέμπει επίγεια ψηφιακά. Την 1η Νοεμβρίου 2019 η Alter Ego Media κέρδισε σε αντίστοιχο διαγωνισμό για την απόκτηση του αρχείου, του σήματος και της ταινιοθήκης του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel και έγινε αντίστοιχα, και μέτοχος της Digea (12.3%). Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 το σήμα του επέστρεψε και δορυφορικά και επίγεια μέσω της Digea, υπό την ιδιοκτησία της Alter Ego Media.

Ειδικά κανάλια

Mega Cosmos

Το Mega Cosmos είναι το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο του ομότιτλου Ελληνικού καναλιού από όπου μετέδιδε το πρόγραμμα του για τους Έλληνες του εξωτερικού στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία από όπου και ξεκίνησε αρχικά τις εκπομπές του με την ονομασία Mega Channel Australia. Από το 2016 η ροή του σταθμού περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο επαναλήψεις παλαιών ελληνικών σειρών. Αρχικά αυτός ο προγραμματισμός εφαρμόστηκε λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τηλέτυπος Α.Ε., αλλά από το 2020 μέχρι σήμερα η νέα ιδιοκτήτρια του Ελληνικού καναλιού, η Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε., δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανανεώσει το προφίλ του δορυφορικού καναλιού. Κατά συνέπεια, δέχεται επικρίσεις, κυρίως από τους ομογενείς, για την εγκατάλειψή του.

Mega Extra

Το Mega Extra ήταν ένθετο κανάλι του Mega Channel, το οποίο εξέπεμπε αποκλειστικά από την NOVA (η οποία ανήκε παλιά στην Multichoice Hellas, που ήταν τότε και σημαντικός μέτοχος του Mega).[53][54] Το Mega ήταν ο αποκλειστικός σταθμός μετάδοσης των αγώνων του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2003-2005 τις Τετάρτες,[55][56] και λόγω σύμπτωσης δύο αγώνων ελληνικών ομάδων κάποιες Τετάρτες, ο ένας αγώνας μεταδιδόταν από το λεγόμενο κανάλι, και ο άλλος από το ένθετο.

Σλόγκαν

Διάστημα Σλόγκαν
20 Νοεμβρίου 1989 - 1999 Το Θέαμα Αρχίζει
Το Μεγάλο Κανάλι στη μικρή οθόνη[57]
1999 - 2000 10 Χρόνια MEGA
2000 - 2002 Ραντεβού στο MEGA[58]
2002 - 2004 Όλοι MEGA[59]
2004 - 2005 I love TV[60]
2005 - Σεπτέμβριος 2009 MEGAlicious[61]
Σεπτέμβριος 2009 - Φεβρουάριος 2010 Το MEGA Eίναι 20[62]
Φεβρουάριος 2010 - 23 Οκτωβρίου 2014
11 Φεβρουαρίου 2020 - 27 Ιουνίου 2021
MEGA MOU[63][64]
23 Οκτωβρίου 2014 - 31 Δεκεμβρίου 2019 MEGA MEGA[65]
11 Φεβρουαρίου 2020 - 27 Ιουνίου 2021 MEGA όπως πάντα![66]
27 Ιουνίου 2021 - σήμερα Το MEGA το καλό[67]

Στάση στο δημοψήφισμα του 2015 και κυρώσεις

Με τις αποφάσεις 301/2015, 85/2017 και 88/2017 της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πρόστιμα και έγινε σύσταση για τη στάση του σταθμού αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls), που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015, και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Ειδικότερα με την πρώτη απόφαση επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ επειδή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 29 Ιουνίου 2015 παρουσιάστηκε φωτογραφία με μια ηλικιωμένη γυναίκα να προστατεύει με το σώμα της φίλη της που έκανε ανάληψη σε ΑΤΜ προκειμένου να μην πέσει θύμα ληστείας, με τον ισχυρισμό ότι είχε τραβηχτεί στο κέντρο της Αθήνας, μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων ενώ είχε τραβηχτεί στην Νότια Αφρική. Πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε και με τη δεύτερη επειδή στις 30 Ιουνίου του 2015 κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σταθμού είχαν προβληθεί επανειλημμένως εικόνες από ουρές σε ΑΤΜ και βενζινάδικα συνοδευόμενες από πηχυαίους τίτλους καθώς και η επιχειρηματολογία καθηγητή πανεπιστημίου που υποστήριζε το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα χωρίς την προβολή της αντίθετης άποψης. Με την απόφαση 85/2017 έγινε σύσταση για τον τρόπο που δημοσιογράφοι του σταθμού χειρίστηκαν τις ουρές στα ΑΤΜ στις 2 Ιουλίου 2015.[68][69][70] Με την απόφαση 5/2016 του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης στους δημοσιογράφους του MEGA Όλγα Τρέμη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή για τη στάση τους την περίοδο πριν το δημοψήφισμα.[71]

Λογότυπα

20/11/1989 - 22/11/1999 22/11/1999 - σήμερα

Παραπομπές

  1. «Εβδομαδιαία μερίδια σταθμών». arianna.gr. 
  2. Mega: Ο Στ. Μαλέλης στη Γενική Διεύθυνση του σταθμού, ο Γ. Μιχελάκης διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης
  3. Κωνσταντίνος Σούσουλας: Ο νέος διευθυντής προγράμματος του Mega
  4. Βίδος, Κοσμάς. 1989, ιδιωτική τηλεόραση: Παράθυρα στον κόσμο. Το Βήμα (28-12-2008). Ανακτήθηκε στις 06/09/2009.
  5. «ΦΕΚ B 713/1993». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 10 Σεπτεμβρίου 1993. 
  6. «Ποιοι πήραν τότε, και ποιοι θέλουν τώρα τηλεοπτικές άδειες». e-tetRadio.gr. 10 Ιουλίου 2016. 
  7. Μανιάτης, Σωτήρης. TV: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΟΣ. Το κρυφτούλι με τις άδειες Ελευθεροτυπία 20 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε 6/09/2009.
  8. «Ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα: Από το πρώτο δελτίο στο Alter και το MEGA». https://eleftherostypos.gr/istories/80997-idiotiki-tileorasi-stin-ellada-apo-to-proto-deltio-sto-alter-kai-to-mega/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-12. 
  9. «MEGA: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι». news247.gr. 7 Σεπτεμβρίου 2016. https://www.news247.gr/media/mega-se-epischesi-ergasias-prochoroyn-oi-ergazomenoi.6454240.html. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016. 
  10. «Ανακοίνωση Αίτησης Πτώχευσης "Τηλέτυπος Α.Ε."». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 6 Οκτωβρίου 2016. https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=855782. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2016. 
  11. «Το Mega επέστρεψε στην ενημέρωση μετά από έναν χρόνο». Newsbeast.gr. 2017-09-10. https://www.newsbeast.gr/media/arthro/2828603/to-mega-epestrepse-stin-enimerosi-meta-apo-enan-chrono. Ανακτήθηκε στις 2017-09-10. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 «Απόφαση Αριθ. 18/2018». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 13 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2018. 
  13. «Ραγδαίες εξελίξεις στο MEGA: Το ΣτΕ «παγώνει» την απόφαση του ΕΣΡ για το «μαύρο»». newsbomb.gr. 15 Μαρτίου 2018. 
  14. «Πότε κλείνει το Mega». newsbeast.gr. 13 Μαρτίου 2018. 
  15. «Το ΕΣΡ βάζει «λουκέτο» στο Mega». Πρώτο Θέμα. 13 Μαρτίου 2018. 
  16. «Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο Mega μετά την απόφαση του ΕΣΡ». Πρώτο Θέμα. 14 Μαρτίου 2018. 
  17. «Αίτηση Ειδικής Διαχείρισης 3272/2018». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ανδρέας Αγγελίδης & Συνεργάτες. 27 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2018. 
  18. «Απόφαση Ειδικής Διαχείρισης 10/2.1.2019». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Πρωτοδικείο Αθηνών. 2 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2019. 
  19. «Απόφαση 2018/2018». Συμβούλιο της Επικρατείας. 22 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018. 
  20. «ΣτΕ: Τέλος στο Mega!». typologies.gr. 5 Οκτωβρίου 2018. http://www.typologies.gr/ste-telos-sto-mega/. 
  21. 21,0 21,1 Newsroom (2018-10-28). «Τίτλοι τέλους για το Mega: «Μαύρο» μετά από 29 χρόνια». CNN.gr. https://www.cnn.gr/ellada/story/152395/titloi-teloys-gia-to-mega-mayro-meta-apo-29-xronia. Ανακτήθηκε στις 2018-10-28. 
  22. «Άρχισε να εκπέμπει το Megatv.com». 2018-10-31. http://www.typologies.gr/archise-na-ekpempei-to-megatv-com/. Ανακτήθηκε στις 2018-10-31. 
  23. «MEGA τέλος και από τα συνδρομητικά Nova & COSMOTE TV». digitaltvinfo.gr. 2018-11-20. https://digitaltvinfo.gr/component/k2/item/24558. Ανακτήθηκε στις 2018-11-20. 
  24. 24,0 24,1 «Απόφαση Πλειστηριασμού 3047/30.12.2019». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Πρωτοδικείο Αθηνών. 30 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020. 
  25. 25,0 25,1 «Απόφαση και Πρακτικά Προεπιλογής 115/2019» (PDF). Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 10 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. 
  26. 26,0 26,1 «Απόφαση Οριστικής Προεπιλογής Υποψηφίου Παρόχου 117/2019» (PDF). Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 2 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2019. 
  27. 27,0 27,1 «Απόφαση και Πρακτικά Οριστικής Ανακήρυξης Αδειούχου 135/2019» (PDF). Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. 
  28. 28,0 28,1 «Απόφαση και Πρακτικά Χορήγησης Άδειας Παρόχου Περιεχομένου 157/2019» (PDF). Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 8 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2019. 
  29. «Μεγάλη σύγκρουση στην TV - Τι «φέρνει» η επαναλειτουργία του Mega». www.topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  30. Team, Gossip-tv. «Με δυνατά χαρτιά επιστρέφει το νέο Mega! Μάθετε όλο το πρόγραμμα του νέου καναλιού! (photos)». Gossip-tv.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  31. «Αυτά είναι τα 7 κανάλια για τις 4 άδειες – Κόπηκαν Μega, Σαββίδης, Κύπριοι». iefimerida.gr. iefimerida.gr. 20 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2016. 
  32. «Οριστικός κατάλογος υποψηφίων για το διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες». typologies.gr. 11 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-19. https://web.archive.org/web/20160819011348/http://www.typologies.gr/2016/08/11/oristikos-katalogos-ypopsifion-gia-to-diagonismo-gia-tileoptikes-adies/. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2016. 
  33. «MEGA: Νέο δελτίο - Οι μέτοχοι δεν διεκδικούν άδεια, μας κλείνουν λένε οι εργαζόμενοι». https://www.news247.gr/media/mega-neo-deltio-oi-metochoi-den-diekdikoyn-adeia-mas-kleinoyn-lene-oi-ergazomenoi.6572098.html. Ανακτήθηκε στις 2018-01-12. 
  34. «Σύσταση "Alter Ego Μ.Μ.Ε. Α.Ε."». Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. 23 Ιουνίου 2016. https://www.geminet.gr/_intradownload/90857222-06c4-4937-b30d-43ce98abedd7.pdf. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2016. 
  35. «Απόφαση Γ.Γ.Ε.Ε. 239-2016» (PDF). media.gov.gr. 9 Σεπτεμβρίου 2016. 
  36. «Νόμος 4339/2015 (ΦΕΚ A 133/2015)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Επικρατείας. 29 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015. 
  37. «Απόφαση 4297/1.3.2016 (ΦΕΚ B 518/2016)». Εθνικό Τυπογραφείο. Υπουργείο Επικρατείας. 1 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2016. 
  38. «Απόφαση 95/13.1.2017 περί ακύρωσης ΦΕΚ 518/1.3.2016». Συμβούλιο της Επικρατείας. 26 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  39. 39,0 39,1 «Απόφαση Πλειστηριασμού 2030/3.7.2017». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Πρωτοδικείο Αθηνών. 24 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2017. 
  40. Στα χέρια του Μαρινάκη η ταινιοθήκη και το σήμα του MEGA
  41. Στον Μαρινάκη η ταινιοθήκη και το σήμα του Mega
  42. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1016/1989». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 2 Μαΐου 1989. 
  43. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3194/1989». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 17 Αυγούστου 1989. 
  44. Δίκη 17Ν - Πρακτικά 12/5/2006. Ελευθεροτυπία 13/05/2006. Ανακτήθηκε 6/09/2009.
  45. Η συμμετοχή Μπόμπολα σε «Τηλέτυπο» - MEGA. Ελευθεροτυπία 15/01/2005. Ανακτήθηκε 6/09/2009.
  46. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 1405/1992». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 14 Μαΐου 1992. 
  47. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4481/1994». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 26 Ιουλίου 1994. 
  48. «Ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει στο Mega». https://www.news247.gr/media/o-ivan-savvidis-mpainei-sto-mega.6508566.html. Ανακτήθηκε στις 2017-05-22. 
  49. Αυτοί είναι πλέον οι μεγαλομέτοχοι του Mega - Τα νέα δεδομένα μετά την απόκτηση του ΔΟΛ από Μαρινάκη
  50. Επίσημα στην Dimera το 20% του Mega
  51. «Αίτηση πτώχευσης της Τηλέτυπος: Οφειλές 298 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 34,9 εκατ. ευρώ». typologies.gr. 27 Ιανουαρίου 2021. http://www.typologies.gr/aitisi-ptocheysis-tis-tiletypos-ofeiles-298-ekat-eyro-kai-diathesima-34-9-ekat-eyro/. 
  52. «Αίτηση Πτώχευσης 479/28.12.2020». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Ανδρέας Αγγελίδης & Συνεργάτες. 28 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  53. «NOVA». Nova.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  54. «Μαύρο στο MEGA: Ως το βράδυ της Τρίτης το οριστικό φινάλε». Messinialive.gr. 22 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  55. «Από ΕΡΤ και MEGA οι αγώνες Champions League 2003-2006». In.gr. 10 Οκτωβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  56. «Εχασε το Mega τις μεταδόσεις του Champions League». Euro2day.gr. 12 Απριλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2019. 
  57. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ, https://www.facebook.com/TheXTosTvFiles/videos/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B7-%CE%BF%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%B7/1770789919715964/, ανακτήθηκε στις 2020-02-26 
  58. «Mega: Τα 28α γενέθλια του καναλιού, το trailer και το "ραντεβού"». lifeviews.gr. 21 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  59. «Meg & Ega: Όλοι MEGA». greekanimation.com. 
  60. «Mega 2004 ident: I love TV». 
  61. «Ο «Megalicious» κόσμος του Mega». in.gr. 17 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  62. «20η Επέτειος MEGA - "Το MEGA είναι 20"». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  63. «Χρυσή διάκριση για το MEGA MOU». Advertising.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  64. «Το Mega άνοιξε και οι χρήστες του Twitter καθηλώθηκαν μπροστά από την οθόνη». HuffPost Greece. 17 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020. 
  65. «Το Mega mou έγινε Mega Mega». Το Βήμα Online. 3 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  66. «MEGA όπως πάντα: Το νέο βίντεο πριν την μεγάλη επιστροφή του καναλιού». in.gr. 15 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
  67. «Αυτό είναι το νέο Mega... το καλό». Zappit. 27 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2021. 
  68. «Απόφαση Αριθ. 301/17.9.2015». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 17 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2015. 
  69. «Απόφαση Αριθ. 85/2017». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. 
  70. «Απόφαση Αριθ. 88/2017». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 3 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2017. 
  71. «Απόφαση Αριθ. 5/2016». Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. 31 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι