Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;
ΕίδοςΜαύρη κωμωδία
ΔημιουργοίΑλέξανδρος Ρήγας, Δημήτρης Αποστόλου
ΣκηνοθεσίαΑλέξανδρος Ρήγας
ΠρωταγωνιστέςΆβα Γαλανοπούλου
Μαρία Κανελλοπούλου
Ελένη Καστάνη
Παύλος Κοντογιαννίδης
Γιάννης Μποσταντζόγλου
Ελένη Ράντου
Χρύσα Ρώπα
Γιάννης Τσιμιτσέλης
Παύλος Χαϊκάλης
ΧώραΕλλάδα
Αριθμός κύκλων1
Αριθμός επεισοδίων6 (+1 ημιτελές)
Παραγωγή
ΠαραγωγήΝίνος Ελματζίογλου
Διάρκεια55-75 λεπτά / επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΠροβολήΔευτέρα 2 Οκτωβρίου 2000 - Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2000

Το Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; ήταν μαύρη κωμική σειρά του Mega Channel, που άρχισε να προβάλλεται τον Οκτώβριο του 2000 με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2001 σε 30 επεισόδια, αλλά τελικά διεκόπη η παραγωγή της απότομα και έμεινε ημιτελής στο 7ο επεισόδιο. Δημιουργήθηκε από το συγγραφικό δίδυμο Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου και σκηνοθετήθηκε από τον Αλέξανδρο Ρήγα.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ακολουθεί τις ζωές τεσσάρων γυναικών, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, στην ηλικία των 40, οι οποίες συναντιούνται αρχικά κατά την πρώτη δεκαετία της ζωής τους σε ένα ορφανοτροφείο όπου κακοποιούνται σεξουαλικώς και κατ’ εξακολούθηση από έναν νεαρό κοινωνικό λειτουργό, τον Γεράσιμο Μαντά, και ορκίζονται κάποτε να πάρουν εκδίκηση. Τώρα ξανασυναντιούνται με σκοπό να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους.

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 6 2 Οκτωβρίου 2000 20 Νοεμβρίου 2000

Βασικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλέκα: Η δημοσιογράφος Αλέκα Καλουδάκη, χωρισμένη με παιδί σε έντονη εφηβεία, έχοντας αριστερό – αγωνιστικό παρελθόν, είναι πλέον αρχισυντάκτρια του κουτσομπολίστικου περιοδικού ΨΙΤ, κάτι για το οποίο ντρέπεται και παραμυθιάζει τον κοινωνικό της περίγυρο ότι δουλεύει στον Ριζοσπάστη. Η Αλέκα είναι γεννημένη στις φυλακές της Αλικαρνασσού από την έγκλειστη μητέρα της που κατηγορήθηκε για τον φόνο του συζύγου της και πατέρα της Αλέκας, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Λόγω αυτού μεταφέρεται στα δύο της χρόνια στο ορφανοτροφείο.
  • Ντομινίκ: Στο ίδιο ορφανοτροφείο μεταφέρεται η δεύτερη εκ των τεσσάρων, σε αντίστοιχη μικρή ηλικία. Η Ντομινίκ Σεζάρ, κόρη δυο άτυχων Γάλλων που πνίγονται σε ναυάγιο στη Μύκονο είναι πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος ναυτιλιακής, ευκατάστατη, σνομπ και διατηρεί ερωτικές σχέσεις με τον παντρεμένο διευθυντή της.
  • Φωφώ: Η τρίτη γυναίκα είναι η θρησκόληπτη και ερωτευμένη με τον παπά της ενορίας της, Φωφώ Τσιντικίδου, κόρη ενός σεσημασμένου μικροαπατεώνα και ορφανή από μητέρα μεταφέρεται σε μικρή ηλικία στο ίδρυμα όπου βρίσκονται και τα υπόλοιπα κορίτσια, ανάμεσα σ’ αυτές και η Πόπη Καμένου.
  • Πόπη: Η Πόπη εγκαταλείπεται βρέφος στα σκαλιά του ΕΙΡ με μια καδένα που φέρει το όνομά της. Από εκεί μεταφέρεται στο ίδρυμα όπου κακοποιείται σεξουαλικώς, μαζί με την Αλέκα, την Ντομινίκ και την Φωφώ, από τον Γεράσιμο Μαντά. Το πρώτο επεισόδιο τη βρίσκει λίγο πριν τα 40, παντρεμένη με έναν αγροίκο και βίαιο σουβλατζή στον οποίο είναι απόλυτα υποδουλωμένη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το άκουσμα της είδησης ότι ο Γεράσιμος Μαντάς βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα η Αλέκα, η Ντομινίκ, η Πόπη και η Φωφώ συναντιούνται και μετά από πολλές ενστάσεις αποφασίζουν να οργανώσουν τη δολοφονία του Γεράσιμου Μαντά, ο οποίος φαίνεται ακόμα να βγάζει τις βρώμικες ορέξεις του σε ανήλικα κορίτσια που τάχα υπερασπίζεται σε ιδρύματα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο εξωτερικό. Το αρχικό σχέδιο της δολοφονίας του είναι να του κόψουν τα φρένα του αυτοκινήτου του τη βραδιά της άφιξής του στην Ελλάδα, όπου θα δώσει το παρόν για να του απονεμηθεί βραβείο προσφοράς για το «κοινωφελές έργο» του στα παιδιά παγκοσμίως. Οι τέσσερις γυναίκες μετά από ένα μπαράζ αστείων καταστάσεων καταφέρνουν και τρυπώνουν στην εκδήλωση, ανακαλύπτουν το αμάξι του στο πάρκινγκ και του κόβουν τα φρένα. Όμως η δολοφονία του Μαντά αποτυγχάνει και αντ’ αυτού τραυματίζεται σοβαρά ο οδηγός του. Το επόμενο σχέδιο δολοφονίας του Μαντά είναι να εισβάλουν στο κήπο του σπιτιού του και να τοποθετήσουν ηλεκτροφόρο καλώδιο στην πισίνα ούτως ώστε να σκοτωθεί από ηλεκτροπληξία κατά το πρωινό του κολύμπι, κάτι που έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του ότι συνηθίζει να κάνει. Και σ’ αυτή τους την προσπάθεια αποτυγχάνουν αφού το επόμενο πρωί πριν τον Μαντά στην πισίνα βουτάει ο σωματοφύλακας του για να δοκιμάσει τη θερμοκρασία του νερού, ο οποίος και τη γλιτώνει παρά τρίχα. Η τρίτη τους προσπάθεια είναι να του στείλουν δηλητηριασμένη τούρτα με ποντικοφάρμακο κάτι που επίσης δεν βρίσκει το στόχο του καθώς η τούρτα δοκιμάζεται από την οικονόμο του Μαντά, η οποία και οδηγείται στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση.

Έχοντας πια χάσει κάθε ελπίδα, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον Μαντά κατά πρόσωπο σε μια ύστατη προσπάθεια. Προσποιούμενες ότι είναι το συνεργείο του Mega Channel τον επισκέπτονται στο σπίτι του στα πλαίσια μιας συνέντευξης για το έργο του στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μαντάς αποκαλύπτει ότι γνωρίζει την ταυτότητά τους καθώς έχει συγκρατήσει το νούμερο του αυτοκινήτου της Ντομινίκ που τακτικά βλέπει να βρίσκεται απέναντι απ’ το σπίτι του τις στιγμές που τον παρακολουθούν. Οι γυναίκες παραδέχονται την ταυτότητά τους και τις προθέσεις τους και τότε ο Μαντάς βγάζει πιστόλι για να τις σκοτώσει. Κατά τη διάρκεια της αποτροπής του πυροβολισμού με μάχη μεταξύ του Μαντά και των γυναικών, η θεούσα Φωφώ τον χτυπάει θανάσιμα στο κεφάλι με μια κούκλα, ομοίωμα του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, που κυκλοφορούσε το 2000 στην ελληνική αγορά κι είχε προκαλέσει αντιδράσεις.[1]

Αφού απαλλάσσονται από το πτώμα του Μαντά οι τέσσερις γυναίκες επιστρέφουν στις ζωές του τις οποίες ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος φόβου ενοχών και τύψεων που τις φέρνει κοντά στο να αποκαλυφθούν στην αστυνομία. Όταν όμως τα πράγματα ηρεμούν και ο κίνδυνος να τις ανακαλύψουν εξαφανίζεται νιώθουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μια πρωτοφανή δύναμη. Βάζουν τέλος σε ότι τις υποβίβαζε στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και δίνουν μαθήματα σε όλους όσοι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες τους.

Λίγο πριν το τέλος της ιστορίας, έχοντας πια νικήσει όσα τους πήγαιναν πίσω, νιώθουν την ανάγκη να πληρώσουν και αυτές μετά τον Μαντά για τον φόνο του για το δίκαιο του πράγματος. Έτσι εμφανίζονται οικειοθελώς μπροστά στον εισαγγελέα και ομολογούν το έγκλημά τους. Αρχικά δεν τους πιστεύει κανείς, αλλά γρήγορα η αλήθεια αποκαλύπτεται και τα πρωτοσέλιδα του τύπου γεμίζουν με τις φωτογραφίες και τα ονόματά τους. Η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από την πράξη τους και διχάζεται σε φανατικούς εχθρούς και φίλους.

Η απόφαση του δικαστηρίου τις αθωώνει, δικαιώνοντας τες. Οι τέσσερις γυναίκες έχουν πια ξανακερδίσει την αυτοεκτίμηση και τον δυναμισμό που κάποιος κάποτε βίαια τους έκλεψε.[2]

Παρασκήνιο και Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία Δυο ξένοι, το συγγραφικό δίδυμο Ρήγα – Αποστόλου αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πικρή κωμωδία για την κακοποίηση κάθε μορφής των ανήλικων και των ενήλικων γυναικών. Εμπνευσμένοι από το σενάριο της δραματικής ταινίας Sleepers δημιουργούν την ιστορία της σειράς και μαζί με την εταιρία παραγωγής Έψιλον και τον παραγωγό Νίκο Ελματζιόγλου την πουλάνε στο Mega. Το υψηλό μπάτζετ των αμοιβών και γενικότερα της παραγωγής κάνει τους ανθρώπους του Mega να ζητήσουν από τους δημιουργούς και την εταιρία παραγωγής την αύξηση της διάρκειας του κάθε επεισοδίου από το τυπικό και σύνηθες 45λεπτο στο ωριαίο. Μετά από αυτή τη συμφωνία, η σειρά ξεκινάει γυρίσματα στα στούντιο της Παιανίας, με προσωρινό τίτλο Τιμής ένεκεν και πρωταγωνίστριες τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ρόλο της Αλέκας, την Ελένη Καστάνη στον ρόλο της Φωφώς, την Ασπασία Τζιτζικάκη στον ρόλο της Ντομινίκ, την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ρόλο της Πόπης και την Ισαβέλλα Βλασιάδου στον ρόλο της Ντίντας.

Για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, και ενώ έχουν γυριστεί ήδη τα 4 πρώτα επεισόδια, αποφασίζεται να απομακρυνθούν από την παραγωγή η Δήμητρα Παπαδοπούλου, η Ασπασία Τζιτζικάκη και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και να αντικατασταθούν από τις ηθοποιούς Χρύσα Ρώπα, Ελένη Ράντου και Άβα Γαλανοπούλου αντίστοιχα, κάτι που κάνει αδύνατη την ολοκλήρωση και την παράδοση των επεισοδίων στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Η σειρά ξεκινάει από την αρχή γυρίσματα έχοντας νέο καστ πρωταγωνιστριών και τίτλο Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; όμως λίγες εβδομάδες αργότερα έρχεται και η δεύτερη παύση γυρισμάτων λίγο πριν τη προβολή της σειράς και αφού έχουν γυριστεί και ξεκινήσει να προβάλλονται ήδη τα προωθητικά τρέιλερ. Ένας από τους λόγους της διακοπής αυτής είναι και η οικειοθελής, όπως γράφτηκε τότε, αποχώρηση της Ισαβέλλας Βλασιάδου, για άγνωστους μέχρι και σήμερα λόγους. Με την αποχώρηση αυτή, ο ρόλος της Ντίντας μένει χωρίς ηθοποιό λίγο πριν την πρεμιέρα. Οι δημιουργοί και ο παραγωγός αποφασίζουν να δώσουν τον ρόλο στην Άβα Γαλανοπούλου, η οποία στο εξής θα κρατάει δύο ρόλους, αυτόν της Πόπης και αυτόν της Ντίντας.

Και ενώ ο τύπος κάνει λόγο για κακές σχέσεις μεταξύ των συντελεστών της σειράς, πραγματοποιείται η πρεμιέρα του σίριαλ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου του 2000 στις 21:40, με τηλεθέαση 39% (1.450.000 τηλεθεατές), σκαρφαλώνοντας στη κορυφή της τηλεθέασης όλων των προγραμμάτων όλων των καναλιών εκείνης της εβδομάδας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο προβάλλεται και την επόμενη ακριβώς εβδομάδα σε επανάληψη λόγω της καθυστέρησης στην υλοποίηση των γυρισμάτων και η επανάληψη του κάνει παρόμοια ποσοστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο επεισόδιο (που σημειώνει 36,2% στον πίνακα της AGB με τηλεθεατές πάνω από 1.380.000, αλλά και με το τρίτο με ποσοστό 40,1% και 1.470.000 τηλεθεατές. Ακολουθεί μια σειρά επαναλήψεων των τριών αυτών επεισοδίων και αμέσως μετά έρχονται τα επεισόδια 4 - 5 - 6 που παίζουν χωρίς ενδιάμεσες επαναλήψεις και κάνουν 37,7% - 39% - 39,3% αντίστοιχα με 1.500.000 τηλεθεατές το καθένα και ξανά από την αρχή επαναλήψεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2001. Τότε το κανάλι και οι δημιουργοί αποφασίζουν και προβάλλουν ένα ακόμα επεισόδιο με κάποιες ήδη γυρισμένες σκηνές που δεν είχαν προβληθεί ως τότε και ανακοινώνουν και επίσημα πια τη διακοπή της σειράς και η ιστορία των τεσσάρων αυτών γυναικών τηλεοπτικά σταματάει λίγο πριν δουν οι τηλεθεατές τον φόνο του Γεράσιμου Μαντά από τη Φωφώ.

Έπειτα από χρόνια, το 2014 στην εκπομπή του ANT1 Η Γερμανού ξανάρχεται με τη Ναταλία Γερμανού η Ελένη Ράντου αποκαλύπτει για το άδοξο φινάλε της σειράς:

«Αυτό δεν ήταν μια καλή συγκυρία. Ίσως είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα τηλεοπτικά που έχουν περάσει, αλλά ήταν μια δουλειά στην οποία νομίζω ότι έγινε κατάχρηση εξουσίας. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε. Ξέρω ότι ήταν μια κακή στιγμή και παραγωγής και συνεργασίας από όλους για όλους. Δεν τσακωθήκαμε ποτέ. Ήταν πολύ υψηλές οι απαιτήσεις. Δεν υπήρχε πολύ φτιαγμένο υλικό. Υπήρχε τρομερή πίεση από το κανάλι να παίρνει επεισόδια. Νομίζω η διαχείριση του Αλέξανδρου (Ρήγα) ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης επιτυχίας που δεν ξέρω αν είχε συνειδητοποιήσει ότι θα έκανε κι επειδή ήταν ο ενορχηστρωτής κι είχε όλη την πίεση και να το γράφει, θεωρώ ότι αυτός κλάταρε πρώτος».

Τον Ιανουάριο του 2016 ο Αλέξανδρος Ρήγας στην εκπομπή JoinUs του Σκάι και στον Θανάση Αναγνωστόπουλο αποκαλύπτει:

«Το τι ψυχή θα παραδώσεις ήταν μια σειρά που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά σε πολλούς από εμάς έβγαλε έναν κακό εαυτό λόγω της μεγάλης πίεσης της δουλειάς, κι αυτό γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι χρονικά, κυρίως εγώ, κι αυτή η πίεση άναψε μια φωτιά που έκαψε πολλές σχέσεις».

Το 2019 η Χρύσα Ρώπα δήλωσε σε συνέντευξη της ότι ο λόγος που αποχώρησε ήταν επειδή ο Αλέξανδρος Ρήγας χρησιμοποίησε μια προσβλητική λέξη για την ίδια μπροστά στους ηθοποιούς, τους τεχνικούς και τον παραγωγό της σειράς. Συμπλήρωσε ότι ο Ρήγας δεν την αντικατέστησε και η σειρά κόπηκε.[3][4]

Ο Παύλος Χαϊκάλης ως παπα-Λάμπρος πρωτοεμφανίστηκε το 1998 στους Δέκα μικρούς Μήτσους σε κείμενα του Λάκη Λαζόπουλου.[5]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προβαλλόταν κάθε Δευτέρα στις 21:40.

  • Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε ξανά στις 9 Οκτωβρίου του 2000.
  • Μετά τις 20 Νοεμβρίου του 2000, τα επεισόδια έπαιζαν σε επανάληψη κάθε Δευτέρα.
  • Στις 19 Φεβρουαρίου του 2001 προβλήθηκε ένα ακόμα ημιτελές επεισόδιο 25 λεπτών με κάποιες ήδη γυρισμένες σκηνές.
# Ημερομηνία προβολής Τηλεθέαση
1 02/01/2000 39%
2 16/10/2000 36,2%
3 23/10/2000 40,1%
4 06/11/2000 37,7%
5 13/11/2000 39%
6 20/11/2000 39,3%

Συζητήσεις για sequel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνέχεια της ιστορίας συζητήθηκε από τους δημιουργούς να γίνει ταινία λίγα χρόνια μετά τη διακοπή της και θεατρική παράσταση το 2011, αλλά και οι δύο αυτές απόπειρες ναυάγησαν κυρίως λόγω του υψηλού κόστους.[6][7]

Στις 19 Μαρτίου 2024, η κινηματογραφική εταιρεία Showtime Productions ανακοίνωσε την κινηματογραφική μεταφορά της σειράς σε δύο ταινίες, που θα προβληθούν το 2025 στις αίθουσες, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα [8]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός
Αλέκα Καλουδάκη Χρύσα Ρώπα
Ντομινίκ Σεζάρ Ελένη Ράντου
Φωφώ Τσιντικίδου Ελένη Καστάνη
Πόπη Καμμένου Άβα Γαλανοπούλου
Παπα-Λάμπρος Παύλος Χαϊκάλης
Ανέστης Τσιντικίδης Παύλος Κοντογιαννίδης
Γεράσιμος Μαντάς Γιάννης Μόρτζος
Ντίντα Γαλανού Άβα Γαλανοπούλου
Μάκης Καμμένος Γιάννης Μποσταντζόγλου
Κωστούλα Καμμένου Μαρία Κανελλοπούλου
Μάνος Κωστόπουλος Γιάννης Τσιμιτσέλης
Μάρκος Χατζηστεφάνου Νίκος Σιδέρης
Ντίνα Δαμιανού Χριστίνα Γουλιελμίνο
Μαριαννα Κρεββάτα Κωνσταντία Χριστοφορίδου

Guest εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ηθοποιός
Μήτσος Φώτης Σεργουλόπουλος
Αγλαΐα Μαρία Μπακοδήμου
Σεραφείμ Νίκος Σεργιανόπουλος
Βασιλική Χρυσούλα Διαβάτη
Έφη Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Τάσος Κώστας Κρομμύδας
Κούλα Μαρία Φιλίππου
Θάνος Παύλος Ορκόπουλος
Φώτης Νίκος Μποτόπουλος
Βλάσης Σάκης Μπουλάς
Γιώργος Γιώργος Γιαννόπουλος
Μέλπω Βέτα Μπετίνη
Παρουσιάστρια Σουλτάνα Κουβρούκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελένη Καστάνη: «Ήμουν έγκυος σε εκείνα τα γυρίσματα και έχασα το παιδάκι»». 19 Οκτωβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. «Γιατί κόπηκε τελικά το "Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή";». www.news247.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. «Χρύσα Ρώπα: «Ο Ρήγας με έβρισε και έφυγα από τη σειρά»». ProtoThema. 1 Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2019. 
  4. «Χρύσα Ρώπα: "Έφυγα από το "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;" γιατί ο Αλέξανδρος Ρήγας με είπε βρωμ...νο"!». 31 Μαρτίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2019. 
  5. «10 Μικροί Μήτσοι "Μαγκιά του" Κύκλος 5-Επεισόδιο 7». 
  6. «TV-Αναδρομή: τι είχε συμβεί με το "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;" - δείτε νούμερα τηλεθέασης-φωτιά!». www.tvnea.com. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. «Αποκάλυψη: Ποιες ηθοποιοί θα πρωταγωνιστούσαν αρχικά στο Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;». www.tvnea.com. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016. 
  8. «To «Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;» όχι σε μία, αλλά σε δύο ταινίες». Flix.gr. 19 Μαρτίου 2024.