Πατήρ, υιός και πνεύμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πατήρ, υιός και πνεύμα
ΕίδοςΚωμική σειρά
ΔημιουργοίΓιώργος Κωνσταντίνου
ΣκηνοθεσίαΑντώνης Τέμπος
ΠρωταγωνιστέςΓιώργος Κωνσταντίνου
Σπύρος Παπαδόπουλος
Τζοβάνα Φραγκούλη
Τάκης Παπαματθαίου
Μαίρη Νάνου
Θόδωρος Συριώτης
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων57
Παραγωγή
ΠαραγωγήL.T.V
Διάρκεια25-30 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή21 Νοεμβρίου 1989–
28 Αυγούστου 1990

Το Πατήρ, υιός και πνεύμα είναι μία ελληνική κωμική τηλεοπτική σειρά, παραγωγής 1989-1990, που δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Κωνσταντίνου και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel από τις 21 Νοεμβρίου του 1989 μέχρι τις 3 Οκτωβρίου του 1990. Τη σκηνοθεσία της σειράς επιμελήθηκε ο Αντώνης Τέμπος, ενώ την παραγωγή της σειράς ανέλαβε η Λιάνα Πατέρα.

Κύριο θέμα της σειράς είναι η συμβίωση δύο ανδρών, ενός μεσήλικα και συντηρητικού πατέρα με τον τεμπέλη και γυναικά γιο του που ξαφνικά ερωτεύεται και αλλάζει τη ζωή του. Το Πατήρ, υιός και πνεύμα προβλήθηκε για μία σεζόν και αποτελείται από δύο κύκλους με συνολικά 57 επεισόδια. Ο πρώτος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου του 1989 και ολοκληρώθηκε, ασυνήθιστα σύντομα, στις 30 Ιανουαρίου του 1990, σε 20 επεισόδια. Ο δεύτερος κύκλος της σειράς έκανε πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου του 1990 και ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1990, σε 37 επεισόδια. Η προβολή της σειράς γινόταν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ο δεύτερος κύκλος είχε εβδομαδιαία μετάδοση.

Τους τρεις βασικούς χαρακτήρες της σειράς υποδύονται ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Τζοβάνα Φραγκούλη.[1]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, και στο Mega Channel. Η προβολή του πρώτου επεισοδίου έγινε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου του 1989, μόλις τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Mega.[2]

Το 1989, οι ιθύνοντες προετοίμαζαν τα πρώτα 13 επεισόδια της σειράς με σκοπό να προβληθεί από την ΕΤ1. Τελικά η αλλαγή στη διοίκηση της ΕΡΤ οδήγησε στην αγορά της σειράς από τους υπεύθυνους του Mega Channel που θα ξεκινούσε τη λειτουργία του μέσα στο φθινόπωρο του ίδιου έτους. Ο σκηνοθέτης της σειράς δήλωσε σε συνέντευξή του το 2010:

Το 1989 ξεκίνησα το «Πατήρ υιός και πνεύμα» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Σπύρο Παπαδόπουλο σε παραγωγή Λιάνας Πατέρα για λογαριασμό αρχικά της ΕΡΤ - για την ΕΤ1 συγκεκριμένα. Ετοιμάζουμε λοιπόν τα πρώτα επεισόδια της σειράς και εμφανίζεται το MEGA το οποίο ετοιμαζόταν να εκπέμψει και μας ρωτούν οι υπεύθυνοί του αν έχουμε κάποιο Ελληνικό σήριαλ έτοιμο. Μαθαίνουν για το "Πατήρ, υιός και πνεύμα" και μας ζητούν να τη δουν τη σειρά και αυτοί. Έτσι κανονίστηκε ένα ραντεβού στην Παιανία για να το δουν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι τελικά το θέλησαν για το σταθμό τους και επομένως αλλάξαμε και τους τίτλους που είχαν ετοιμαστεί και έγραφαν: "Η ΕΡΤ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ...". Έτσι η σειρά προβλήθηκε από το MEGA και μάλιστα ήταν και το πρώτο ελληνικό σήριαλ που πρόβαλαν.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης Γκαβός (Γιώργος Κωνσταντίνου) είναι ένας εργασιομανής, άλλα και συντηρητικός, ιδιοκτήτης μίας μεγάλης εταιρείας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάει καλά η δουλειά του και να ζει μία ήρεμη ζωή. Ωστόσο η ζωή που κάνει ο γιος του Νίκος (Σπύρος Παπαδόπουλος) δεν του αφήνει πολλά περιθώρια για μια ήσυχη ζωή χωρίς μπελάδες. Ο Νίκος είναι νέος, άνεργος, τεμπέλης και γυναικάς, ενώ ζει σε βάρος του πατέρα του, μία άστατη ζωή. Κάποια στιγμή στη ζωή του Νίκου μπαίνει η Τζούλια (Τζοβάνα Φραγκούλη) με τον Νίκο να αποφασίζει να κάνει μία πιο συμβατική, οικογενειακή και ήρεμη ζωή. Οι γονείς της Τζούλιας (Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Κάκια Παναγιώτου) όμως δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για το Νίκο.

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 20 21 Νοεμβρίου 1989 30 Ιανουαρίου 1990
2 37 6 Φεβρουαρίου 1990 3 Οκτωβρίου 1990

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Γιώργος Κωνσταντίνου Δημήτρης Γκαβός
Τζοβάνα Φραγκούλη Τζούλια
Σπύρος Παπαδόπουλος Νίκος Γκαβός
Τάκης Παπαματθαίου Μπάμπης Κόσκορης
Θόδωρος Συριώτης Σπίνος
Μαίρη Νάνου Σούλα

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζόλυ Γαρμπή ως Ελπινίκη Γκαβού, αδελφή του Δημήτρη
  • Κώστας Παληός ως Τότης Σπίθας-Κολοφωτιάς, αδελφός της Σόνιας Σπίνου, κουνιάδος του Σπίνου και «επίτιμος πρόεδρος» της εταιρείας
  • Γιούλη Μπάρκα
  • Κώστας Μπακάλης
  • Δήμητρα Σερεμέτη ως Σόνια Σπίνου
  • Φρέζυ Μαχαίρα ως Βιολέτα Σπίνου
  • Κώστας Τσάκωνας ως Παπούλιας
  • Τρύφων Παπουτσής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. .«ΠΑΤΗΡ, ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ: ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ». leforbserever.com. 16 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2020. 
  2. «MEGA: Και ξαφνικά στις 15:00 του μεσημεριού της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 1989… εμφανίστηκε το πρώτο ιδιωτικό κανάλι!». skaipatras.gr. 29 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]