Είμαστε στον αέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Είμαστε στον αέρα
ΕίδοςΚωμική
Δραματική
ΔημιουργοίΘοδωρής Μανίκας
Παναγιώτης Κούστας
ΣκηνοθεσίαΝίκος Κουτελιδάκης
Μύρνα Τσάπα
ΠρωταγωνιστέςΆκης Σακελλαρίου
Στέλιος Μάινας
Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Θοδωρής Αθερίδης
Μουσική τίτλωνΕίμαστε στον αέρα
Θοδωρής Μανίκας (σύνθεση και στίχοι)
Thirty Ντέρτι (ερμηνεία)
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων51
Παραγωγή
ΠαραγωγήΆνωση Α.Ε.
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή6 Οκτωβρίου 1997–
1999

Το Είμαστε στον αέρα είναι μία ελληνική σειρά που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega παραγωγής 1997-1999. Το σενάριο έγραψαν ο Θοδωρής Μανίκας και ο Παναγιώτης Κούστας, ενώ σκηνοθετήθηκε από τον Νίκο Κουτελιδάκη στον πρώτο κύκλο και από την Μύρνα Τσάπα στον δεύτερο κύκλο. Το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους και μουσική του Θοδωρή Μανίκα ερμήνευσε το συγκρότημα Thirty Ντέρτι που εμφανίζονταν και σε πολλά επεισόδια της σειράς.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αφηγείται το στήσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Jukebox FM, από μια παρέα παλιών συμμαθητών, που είχαν επιχειρήσει να κάνουν το ίδιο όταν ήταν ακόμη στο σχολείο και είχαν τον πειρατικό ραδιοσταθμό Ο Πάμπτωχος. Τον Χρήστο (Άκης Σακελλαρίου), τον Νίκο (Στέλιος Μάινας), τον Μίλτο (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και τον Πέτρο (Θοδωρής Αθερίδης). Το σενάριο εστιάζεται στα προβλήματα που πηγάζουν από το εγχείρημα και τις προσωπικές σχέσεις των πρωταγωνιστών, αλλά δεν περιορίζεται αποκλειστικά σ' αυτά. Αρκετά θέματα που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση, πρωτοπαρουσιάστηκαν δραματουργικά στην σειρά, όπως, π.χ., το στήσιμο ποδοσφαιρικού στοιχήματος, το χάκινγκ, η skateboard κουλτούρα, τα ηθικά διλήμματα των πολεμικών ανταποκριτών, η συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας, η εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από εταιρείες του εξωτερικού, οι φανατικές θαυμάστριες (groupies) των ροκ μουσικών, κ.ά.

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 31 6 Οκτωβρίου 1997 1998
2 20 1998 1999

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτότυπη αρχική ιδέα της σειράς ανήκει στον Θοδωρή Μανίκα και η επεξεργασία της σε σενάριο έγινε το 1990-1991 από τον Θοδωρή Μανίκα και τον Παναγιώτη Κούστα, όμως η πρόταση, που τότε υποβλήθηκε στην ΕΡΤ και στα νεοσύστατα τότε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ANT1 και Mega, απορρίφθηκε. Τελικώς, το 1997 ο διευθυντής της εταιρείας ΑΝΩΣΗ Α.Ε. Νίκος Χασσίδ, πήρε το ρίσκο να ξαναπροτείνει την σειρά στο Mega και πέτυχε την έγκρισή της.[1]

Ενδιαφέροντα στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώνεται, πως, αν και ο τίτλος Είμαστε Στον Αέρα είναι ίδιος με το ομώνυμο βιβλίο του Ανδρέα Ρουμελιώτη (καταγραφή της ιστορίας της ελεύθερης ραδιοφωνίας, μέσα από τα άρθρα της στήλης Ράδιο Ε στην Ελευθεροτυπία), το περιεχόμενο των δύο έργων προφανώς και δεν έχει την παραμικρή σχέση. Μάλιστα, οι δύο σεναριογράφοι της σειράς, φρόντισαν να απαθανατίσουν την σύμπτωση, αφού, σε κάποιο επεισόδιο, εμφανίζουν τον Ανδρέα Ρουμελιώτη σαν προσκεκλημένο του ραδιοφωνικού σταθμού Jukebox FM, όπου μιλά (από στήθους) για την εμπειρία του σαν ραδιοφωνικός συντάκτης.

Η Εβελίνα Παπούλια αρχικά θα έπαιζε στη σειρά αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν πέρασε την οντισιόν για πρωταγωνίστρια στην σειρά Δύο Ξένοι των Δημήτρη Αποστόλου και Αλέξανδρου Ρήγα.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Συνέντευξη Θοδωρή Μανίκα». Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]