Chevrolet Tahoe

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Chevrolet Tahoe
2015 Chevrolet Tahoe LT 5.3L front 3.24.19.jpg
2015 Chevrolet Tahoe LT 5.3L rear 3.24.19.jpg Chevrolet Tahoe LT 5.3L 4ης γενιάς του 2015 στη Νέα Υόρκη
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςFlag of the United States.svg Chevrolet
Μητρική εταιρείαFlag of the United States.svg General Motors
Παραγωγή1994 — σήμερα
Σεζόν1995 — σήμερα
ΣυναρμολόγησηΆρλινγκτον, Τέξας
Σιλάο, Μεξικό
Καλίνινγκραντ, Ρωσία
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαMεγάλο SUV
Tahoe LTZ : Mεγάλο ημι-πολυτελές SUV
Αμάξωμα5-πορτο SUV
(Ειδικά η πρώτη γενιά : αρχικά μόνο ως 3-πορτο SUV, ενώ από την άνοιξη του 1995 προστέθηκε και 5-πορτο SUV)
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση / τετρακίνηση
Σχετική εξέλιξηCadillac Escalade (1998 — σήμερα)
Cadillac Escalade ESV (2002 — σήμερα)
GMC Yukon (1991 — σήμερα)
GMC Yukon XL
Chevrolet Suburban
Chevrolet Silverado (1998 — σήμερα)
GMC Sierra (1998 — σήμερα)
Chevrolet Avalanche (2001 — 2013)
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοChevrolet K5 Blazer

Το Chevrolet Tahoe (Σεβρολέτ Τάχο) είναι ένα μεγάλων διαστάσεων SUV αυτοκίνητο, που παράγεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chevrolet, από το φθινόπωρο του 1994. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 4 γενιές του μοντέλου, ενώ η πέμπτη γενιά του παρουσιάστηκε επίσημα στις 10 Δεκεμβρίου 2019 και θα λανσαριστεί στα τέλη του 2020. Ο κυριότερος εμπορικός αντίπαλος του Tahoe είναι το Ford Expedition, αλλά όμως πρακτικοί ανταγωνιστές του είναι και τα Dodge Durango, Toyota Land Cruiser, Toyota Sequoia και Nissan Armada.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του μοντέλου προήλθε από την ονομασία της λίμνης Τάχο (Tahoe lake), που είναι η μεγαλύτερη αλπική λίμνη στη Βόρεια Αμερική. Για την ακρίβεια, η ονομασία του αποτελεί έμμεση αναφορά στο τραχύ και δύσβατο έδαφος της περιοχής γύρω από τη λίμνη, υπονοώντας έτσι τον σκληροτράχηλο και ανθεκτικό χαρακτήρα του μοντέλου.

Συγγενικά μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαχρονικά, το Tahoe διατίθεται σε 3 «κανονικές» εκδόσεις εξοπλισμού, τη βασική LS, την πληρέστερη LT και την ημι-πολυτελή LTZ, καθώς και στην ειδική έκδοση Z71 που φέρει ειδικές ρυθμίσεις για αυξημένες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου. Η πρώτη γενιά του (φθινόπωρο 1994 - 2000) διατέθηκε τους πρώτους λίγους μήνες αποκλειστικά ως 3-πορτο SUV, ενώ από την άνοιξη του 1995 προστέθηκε και μια εκδοχή 5-πορτο SUV. Από την εισαγωγή της δεύτερης γενιάς του (που μπήκε στην παραγωγή τον Ιανουάριο του 2000 και λανσαρίστηκε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, για τη σεζόν του 2000, ενώ παρήχθη έως το 2006) και μετά, έγινε αποκλειστικά 5-πορτο. Εκτός από το στάνταρ 5-πορτο SUV (Sport Utility Vehicle) Tahoe, προσφέρεται διαχρονικά και μία ακόμα εκδοχή αμαξώματος: 5-πορτο SUV με μακρύτερο μεταξόνιο, με την ονομασία Chevrolet Suburban. Επίσης, από το 2001 έως το 2013 παρήχθη, σε δύο γενιές και μια 4-πορτη εκδοχή SUΤ (Sport Utility Truck), δηλαδή pick-up, του Chevrolet Suburban, με την ονομασία Chevrolet Avalanche.

Chevrolet Tahoe δεύτερης γενιάς.

Τεχνικά, όλες οι γενιές του Tahoe συγγενεύουν με το κάπως ακριβότερο GMC Yukon / GMC Yukon Denali (ενώ το ακόμα μεγαλύτερου μήκους Chevrolet Suburban συγγενεύει με το GMC Yukon XL) και με την ακόμα πιο ακριβή Cadillac Escalade (και την εκδοχή μεγαλύτερου μήκους Escalade ESV), ενώ το λανσάρισμα και τα έτη παραγωγής της εκάστοτε γενιάς αυτών των μοντέλων, διαχρονικά, συμπίπτουν (με εντυπωσιακές εξαιρέσεις την 1η γενιά του GMC Yukon που εισήχθη το 1991, για τη σεζόν του 1992, και την 1η γενιά της Escalade που μπήκε στην παραγωγή τον Αύγουστο του 1998).

Chevrolet Tahoe LT τέταρτης γενιάς του 2016 στη Χιλή.

Ειδικότερα η δεύτερη γενιά του Tahoe είχε αποτελέσει τη βάση και για το Hummer H2, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 2002 και του 2009 σε μία μόνο γενιά, λόγω της οριστικής διακοπής της εταιρείας Hummer τον Μάιο του 2010, όταν αποσύρθηκε από την παραγωγή και το τελευταίο μοντέλο της που είχε μείνει, το Hummer H3.

Η πέμπτη γενιά του Tahoe παρουσιάστηκε επίσημα στις 10 Δεκεμβρίου 2019, την ίδια μέρα με την αντίστοιχη 12η γενιά της μεγαλύτερης εκδοχής Chevrolet Suburban, ενώ η αντίστοιχη γενιά των συγγενικών GMC Yukon και Yukon XL παρουσιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2020 και η αντίστοιχη Cadillac Escalade 5ης γενιάς στις 4 Φεβρουαρίου 2020. Αρχικά επρόκειτο όλα αυτά τα μοντέλα να μπουν στην παραγωγή στα τέλη Απριλίου του 2020 και για τη σεζόν του 2021, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα καθυστερήσουν για λίγους μήνες ακόμα.[1]

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστυνομικό Chevrolet Tahoe τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ.

Τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του, έως και το 2000, το Chevrolet Tahoe ήταν σταθερά δεύτερο στις πωλήσεις των μεγάλων SUV στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω από το Ford Expedition, αλλά από το έτος 2001 και μετά διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση. Μάλιστα από το έτος 2006 (όταν και λανσαρίστηκε η τρίτη γενιά του, ως μοντέλο της σεζόν του 2007, ενώ η τέταρτη γενιά του λανσαρίστηκε στην αγορά τον Φεβρουάριο του 2014) και μετά, διατηρεί σχεδόν κάθε χρόνο μια αναλογία πωλήσεων γύρω στο 2 προς 1 σε σύγκριση με τις ετήσιες πωλήσεις του Expedition.

Επίσης, σε όλες τις γενιές του Tahoe έχει κατασκευαστεί και συνεχίζει διαχρονικά να παράγεται μια ειδική εκδοχή του με το αστυνομικό πακέτο Z56 (Z56 police package), που διατίθεται μόνο στην αμερικανική Αστυνομία, στην αμερικανική Πυροσβεστική Υπηρεσία και, ως ασθενοφόρο, σε Υπηρεσίες έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Η εκδοχή αυτή, προσφέρεται μόνο στη Βόρεια Αμερική, όπου και διατηρεί σταθερά μεγάλη απήχηση, αν και κάποια αντίτυπά της έχουν εισαχθεί και σε λίγες χώρες της Μέσης Ανατολής μέσω παράλληλων εισαγωγών από τις τοπικές Αστυνομίες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]