Chevrolet Yeoman

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chevrolet Yeoman
Σύνοψη
Κατασκευαστής Chevrolet
Μητρική εταιρεία General Motors
Παραγωγή1957 — 1958
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο
Αμάξωμα4-πορτο βάγκον
2-πορτο βάγκον
3-πορτο βαν
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση

Το Chevrolet Yeoman ήταν ένα στείσον βάγκον που παρήχθη από τη Chevrolet για το μοντέλο του 1958. Το Yeoman ήταν διαθέσιμο σε δύο μοντέλα, ένα δίθυρο και ένα τετράθυρο, και τα δύο με χωρητικότητα έξι επιβατών. Βασισμένο στη σειρά επιβατικών αυτοκινήτων Delray, το Yeoman αντιπροσώπευε τις βασικές επιλογές στη σειρά στέισον βάγκον Chevrolet του 1958, η οποία περιελάμβανε επίσης το Brookwood και το Nomad.

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλιό Chevrole Yeoman στην Κούβα

Για το 1958, τα μοντέλα της Chevrolet επανασχεδιάστηκαν μακρύτερα, χαμηλότερα και βαρύτερα από τους προκατόχους τους του 1957. Το πρώτο Chevrolet παραγωγής μεγάλου μπλοκ V8, το 348 κυβικών ιντσών (5,700 cc), ήταν πλέον μια επιλογή. Η σχεδίαση της Chevrolet για το έτος τα πήγε καλύτερα από τις άλλες προσφορές της GM και δεν είχε την υπερβολική αφθονία χρωμίου που υπήρχε στα Pontiac, Oldsmobile, Buicks και Cadillac. Συμπλήρωμα της μπροστινής σχεδίασης της Chevrolet ήταν μια φαρδιά γρίλια και οι τέσσερις προβολείς που βοήθησαν στην προσομοίωση μιας «Baby Cadillac». Η ουρά του οχήματος έλαβε μια εσοχή σε σχήμα βεντάλιας και στα δύο πλαϊνά πάνελ, παρόμοια με του σεντάν, αλλά τα βαγόνια φιλοξενούσαν μονά πίσω φώτα αντί για διπλά (τριπλά στο Impala) για να χωρέσουν την πίσω πόρτα.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μια χρονιά ύφεσης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τη Ford, η οποία κατείχε την πρώτη θέση το 1957) και το Bel Air το πιο δημοφιλές μοντέλο της Chevrolet. Το όνομα Nomad στείσον βάγκον επανεμφανίστηκε επίσης το 1958 όταν το όχημα έγινε το premium τετράθυρο Chevrolet στέισον βάγκον, αντί για τα δίθυρα σχέδια του Nomads του 1955-57.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε νέα παύλα. Η τιμή ενός συντελεστή οπισθέλκουσας για τα βάγκον Chevy του 1958 εκτιμάται με ac, είναι Cd = 0,6. Το Yeoman με βάση το Delray ήταν η χαμηλότερη έκδοση και διέθετε ελάχιστη εσωτερική και εξωτερική επένδυση και περιορισμένες επιλογές.

Ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Yeoman παρουσίαζε το νέο σταυροειδές πλαίσιο "Safety-Girder" της Chevrolet. Παρόμοια στη διάταξη με το πλαίσιο που υιοθετήθηκε για την Cadillac του 1957, διέθετε πλαϊνές ράγες σε διατομή κιβωτίου και ένα εγκιβωτισμένο μπροστινό εγκάρσιο μέλος που έσκυψε κάτω από τον κινητήρα, αυτά τα "πλαίσια x" χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα Chevy του 1958 έως το 1964, καθώς και σε Cadillac. Το πίσω μέρος ήταν δεμένο μεταξύ τους με ένα εγκάρσιο μέλος διατομής καναλιού. Αυτός ο σχεδιασμός επικρίθηκε αργότερα ως παρέχοντας λιγότερη προστασία σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης, αλλά θα παραγόταν μέχρι το 1965.

2 πόρτες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα 187,000 βάγκον Chevrolet του 1958 που κατασκευάστηκαν, μόνο τα 16,590 από αυτά ήταν το 2 θυρο μοντέλο Yeoman (χωρίς να υπολογίζουμε το Delray Sedan Delivery), το βασικό βάγκον της Chevrolet.[1]

Το Yeoman βγήκε από την παραγωγή (μαζί με το Delray) στα τέλη του 1958. Για το 1959, το Brookwood της Chevrolet προσέφερε τώρα ένα βάγκον 2 θυρών και θα γινόταν το στέισον βάγκον με τη χαμηλότερη τιμή.

βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικoί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]