Μετάβαση στο περιεχόμενο

Chevrolet Corvette C6

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chevrolet Corvette C6
Chevrolet Corvette C6 Convertible στο Παρίσι το 2006
Chevrolet Corvette C6 Z06 του 2006
Chevrolet Corvette C6 ZR1 του 2011
Σύνοψη
Κατασκευαστής Chevrolet
Μητρική εταιρεία General Motors
Εναλλακτική ονομασίαCorvette (Ευρώπη, 2005 - 2010)[1]
ΠαραγωγήΙούνιος 2004 — Φεβρουάριος 2013
Σεζόν2005 — 2013
ΣυναρμολόγησηBowling Green, Κεντάκι, ΗΠΑ
ΣχεδιαστήςTom Peters (1999 — 2001)[2][3]
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΣπορ αυτοκίνητο
ZR1 : Σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar)
Αμάξωμα2-πορτο, 2-θέσιο coupé
2-πορτο, 2-θέσιο convertible
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
ΠλατφόρμαGM Y-body
Σχετική εξέλιξηCallaway SuperCharged Corvette
Callaway C16
Cadillac XLR
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας6.0 λίτρα LS2 (2004 - 2007)
6.2 λίτρα LS3 (2008 - 2013)
7.0 λίτρα LS7 στην Z06
6.2 λίτρα LS9 στην ZR1
Όλοι V8 βενζίνης
Μετάδοση6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο (2004 - 2013)
4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (2004 - 2005)
6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (2005 - 2013)
Χωρητικότητα καυσίμου68 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.685 χιλιοστά
Μήκος4.435 χιλιοστά
Z06 : 4.460 χιλιοστά
Πλάτος1.844 χιλιοστά
Z06 : 1.928 χιλιοστά
ΎψοςCoupé : 1.245 χιλιοστά
2005 - 2006 Convertible : 1.250 χιλιοστά
2007 - 2009 Convertible : 1.247 χιλιοστά
2010 - 2013 Convertible : 1.237 χιλιοστά
Z06: 1.245 χιλιοστά
Κενό Βάρος1.418 - 1.538 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοChevrolet Corvette C5
Επόμενο μοντέλοChevrolet Corvette C7

Η έκτη γενιά της Chevrolet Corvette, γνωστή ως Chevrolet Corvette C6, παρουσιάστηκε επίσημα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 2004, μπήκε στην παραγωγή τον Ιούνιο και κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2004, για τη σεζόν του 2005. Ήταν η πρώτη γενιά Corvette μετά τη λήξη της παραγωγής της Corvette C1 (της πρώτης γενιάς της Corvette) το 1962, που είχε συμβατικούς προβολείς, αντί για αναδιπλούμενους. Επίσης, προσέφερε μια σαφώς μεγαλύτερη παλέτα εκδόσεων από τις προηγούμενες γενιές, με εντυπωσιακότερες εκδόσεις την ZR1, που έφερε τότε τον τίτλο της ισχυρότερης Corvette έως την παρουσίαση της έκδοσης Corvette Z06 της Corvette C7 το 2014, καθώς και την αποκλειστικά αγωνιστική Corvette C6.R και μάλιστα, μέχρι σήμερα, η C6.R παραμένει η γενιά με τον μεγαλύτερο αριθμό επιτυχιών σε αγώνες.

Η C6 παρήχθη από τον Ιούνιο του 2004 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, φτάνοντας συνολικά τα 215.123 αντίτυπα.[4] Τελικώς αντικαταστάθηκε από την Chevrolet Corvette C7, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 13 Ιανουαρίου 2013, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, και μπήκε στην παραγωγή τον Σεπτέμβριο, για τη σεζόν του 2014.

Η προκάτοχος Chevrolet Corvette C5, κατά την εμπορική εισαγωγή της στην αγορά, στις αρχές του 1997, θεωρήθηκε ως ένα τεράστιο βήμα εμπρός σε σύγκριση με την Corvette C4 που αντικατέστησε και μάλιστα ήταν η πρώτη γενιά που αναπτύχθηκε εξ αρχής ως ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο, αντί για βελτιωμένη μετεξέλιξη του προηγούμενου. Επιπλέον, είχε τότε θεωρηθεί ως ένα επαναστατικό μοντέλο, αποσπώντας ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια και σημαντικές διακρίσεις. Ακόμα και έως λίγο πριν την αντικατάστασή της, συνέχιζε να διατηρεί σταθερά υψηλές πωλήσεις, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις, κράτημα / οδική συμπεριφορά και αισθητική, ακόμα και σε σύγκριση με πολύ ακριβότερα σπορ υπεραυτοκίνητα.

Ως αποτέλεσμα, ο μητρικός όμιλος της General Motors είχε αντιληφθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία είχε καταφέρει τελικώς να δημιουργήσει ένα υψηλών επιδόσεων σπορ αυτοκίνητο παγκόσμιας κλάσης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρει τη δημιουργία ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου για αντικαταστάτη. Αντιθέτως, θεώρησε τότε ότι η ασφαλέστερη στρατηγική κίνηση ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της ήδη κορυφαίας Corvette C5, με σκοπό να βελτιωθεί στα σημεία και να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την τελειότητα.

Μια ιδιαιτερότητα της C6 ήταν ότι, αντίθετα με όλες τις άλλες γενιές της Corvette, εξελίχθηκε παράλληλα και με ένα άλλο μοντέλο που βασίστηκε στην ίδια πλατφόρμα Y-body, την Cadillac XLR, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά 1 έτος πριν την C6, μέσα στο 2003, και μάλιστα κατασκευαζόταν στο ίδιο εργοστάσιο. Ωστόσο, η Corvette C6 διατήρησε μια εντελώς ανεξάρτητη αισθητική, τόσο στην εξωτερική σχεδίαση, όσο και στο σαλόνι, σε βαθμό που ο εξωτερικός παρατηρητής να μην μπορεί να αντιληφθεί την συγγένεια. Επίσης, η XLR έφερε διαφορετικά μηχανικά σύνολα, τα οποία ήταν όλα κοινά με άλλα μοντέλα της Cadillac της τότε εποχής, και μετά τη διακοπή της παραγωγής της, το 2009, δεν υπήρξε διάδοχος.

Chevrolet Corvette C6 coupé του 2011 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Προσπαθώντας να καταστήσουν την Corvette C6 πιο ελκυστική και στις διεθνείς αγορές, τα μέλη της ομάδας εξέλιξης αποφάσισαν την μείωση του συνολικού μήκους του αμαξώματος, προκειμένου να κυκλοφορεί απροβλημάτιστα σε κάθε πιθανό οδικό δίκτυο, ακόμα και στους αστικούς δρόμους της Ευρώπης. Αυτό, επίσης, προσέφερε στην Corvette C6 ακόμα υψηλότερες επιδόσεις από τους προκατόχους της, σε συνδυασμό βέβαια και με τους νέους, ακόμα ισχυρότερους κινητήρες που έλαβε. Η Corvette C6 υπέστη οριακή μείωση και στο πλάτος, αλλά ταυτόχρονα το μεταξόνιο αυξήθηκε ελαφρά, προσφέροντας έτσι καλύτερους χώρους στους επιβάτες. Επίσης, διατηρήθηκε η παραδοσιακή διαμόρφωση των Corvette (έως και την Corvette C7) «V8 κινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση».

Chevrolet Corvette C6 coupé του 2006.

Μία επιπλέον αξιοσημείωτη απόφαση, που ελήφθη ήδη από τα αρχικά στάδια εξέλιξης και σχεδιασμού, δηλαδή μέσα στο 1999, ήταν η κατάργηση των αναδιπλούμενων φώτων και η τοποθέτηση συμβατικών προβολέων, για πρώτη φορά σε Corvette μετά τη λήξη της παραγωγής της Corvette C1 το 1962. Σκοπός ήταν η βελτίωση της αεροδυναμικής υπό όλες τις συνθήκες οδήγησης, η μείωση του βάρους στο μπροστινό μέρος του σασί και η απάντηση στις διαχρονικές διαμαρτυρίες πολλών ιδιοκτητών Corvette ότι τα αναδιπλούμενα φώτα είχαν υψηλό κόστος συντήρησης, καθώς και επισκευής σε τυχόν βλάβη. Παράλληλα, για την σχεδίαση της Chevrolet Corvette C6 χρησιμοποιήθηκε και αεροδυναμική σήραγγα, με κάθε λεπτομέρεια του αμαξώματος να έχει μελετηθεί προσεκτικά προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να έχει αεροδυναμικό συντελεστή Cd 0,28 - μία περαιτέρω βελτίωση ως προς τον συντελεστή Cd 0,29 της προκατόχου Corvette C5 και ιδιαίτερα σημαντική, αν συνυπολογιστούν το μικρότερο μήκος του αμαξώματος της C6 από αυτό της C5, καθώς και τα ακόμα φαρδύτερα πίσω ελαστικά της Corvette C6.

Το σαλόνι μιας Chevorlet Corvette C6 με δορυφορική πλοήγηση.

Επιπρόσθετα, σχεδιάστηκε ένα εντελώς νέο σαλόνι και με υλικά ακόμα υψηλότερης ποιότητας, ενώ και το επίπεδο συναρμολόγησης βελτιώθηκε περαιτέρω, με σκοπό την ενίσχυση του ίματζ της Corvette στην κατηγορία των σπορ υπεραυτοκινήτων. Η προκάτοχος Corvette C5 είχε εισπράξει ορισμένα αρνητικά σχόλια από κάποιους οπαδούς της Corvette ότι είχε ένα πολύ φτηνό και «σκοτεινό» ταμπλό, υπερβολικά «φτηνής πλαστικής αίσθησης» και με χαμηλή ποιότητα συναρμολόγησης (σε κάποια σημεία τα πλαστικά δεν ταίριαζαν ακριβώς μεταξύ τους), καθώς μάλιστα όλες οι εκδόσεις της C5 (με μοναδική εξαίρεση το επετειακό πακέτο 50th Anniversary Edition του 2003, που είχε ένα εξ ολοκλήρου κρεμ σαλόνι και ταμπλό) προσέφεραν αποκλειστικά μαύρα ταμπλό. Για τον λόγο αυτό, στο σαλόνι της Corvette C6 τοποθετήθηκαν στοιχεία από αλουμίνιο, όπως και απομιμήσεις μετάλλων, μαζί με κάποιες ακόμα φωτεινές πινελιές, και η ποιότητα συναρμολόγησης βελτιώθηκε εμφανώς.

Chevrolet Corvette C6 convertible στην Καλιφόρνια.

Με την εμπορική εισαγωγή της C6, επίσης, άρχισαν για πρώτη φορά σε Corvette να προσφέρονται σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (το οποίο λειτουργούσε εξ αρχής με DVD και μπορούσε να παραγγελθεί με έξτρα χρέωση 1.400 δολάρια), σύστημα τηλεματικής OnStar, δορυφορικό ραδιόφωνο, θερμαινόμενα καθίσματα και πλευρικοί αερόσακοι. Ειδικότερα οι πλευρικοί αερόσακοι ήταν μέσα στα καθίσματα και συνολικής προστασίας πλευρών και κεφαλής (αερόσακοι τύπου combo), αν και παραδόξως έως τη σεζόν του 2009 στην κλειστή εκδοχή κουπέ δεν ήταν διαθέσιμοι στην εισαγωγική έκδοση εξοπλισμού, ενώ σε όλες τις άλλες εκδόσεις εξοπλισμού των κουπέ ήταν στάνταρ, και ειδικότερα στην εκδοχή καμπριολέ ήταν εξ αρχής στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Τελικώς, από τη σεζόν του 2010 οι πλευρικοί αερόσακοι έγιναν στάνταρ και σε όλες τις C6 κουπέ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι ίδιοι πλευρικοί αερόσακοι, με το ίδιο σχήμα, συνεχίζουν να τοποθετούνται από τότε μέχρι σήμερα και σε όλες τις μεταγενέστερες γενιές της Chevrolet Corvette, φυσικά πάντα ως στάνταρ.

Το πίσω μέρος των Corvette C6 (αριστερά) και C5 (δεξιά).

Παρά τις βελτιώσεις αυτές ως προς την Corvette C5, η τιμή της Corvette C6 συγκρατήθηκε και πάλι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών μοντέλων. Όπως μάλιστα δήλωσε στις 25 Μαΐου 2005 ο Ντέιβ Χιλ (Dave Hill), ο τότε αρχιμηχανικός (σήμερα συνταξιούχος) που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μηχανική εξέλιξη των Corvette C5 και Corvette C6: «Δεν θέλουμε να φτιάχνουμε συλλεκτικά (αυτοκίνητα) όπως κάνουν άλλες μάρκες. Θέλουμε να φτιάχνουμε σπορ αυτοκίνητα που κάθε Αμερικανός εργαζόμενος να μπορεί να αποκτήσει».

Ο πίνακας οργάνων της Corvette C6 βασικής έκδοσης. Η τελική ταχύτητα στην έκδοση αυτή ήταν 300 χιλιόμετρα την ώρα / 186 μίλια την ώρα και είχε ταχύμετρο με μέγιστη ένδειξη στα 200 μίλια / 322 χιλιόμετρα την ώρα στα μοντέλα που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ και 320 χιλιόμετρα την ώρα στα μοντέλα εκτός ΗΠΑ.

Η παρουσίαση της Corvette C6 είχε αρχικά οριστεί για το καλοκαίρι του 2003, προκειμένου να συμπέσει με τον εορτασμό των 50 ετών παραγωγής της Chevrolet Corvette από την εισαγωγή της πρώτης γενιάς της τον Ιούνιο του 1953. Ωστόσο, σημειώθηκε μια καθυστέρηση, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της μητρικής General Motors, με αποτέλεσμα να προσφερθεί το επετειακό πακέτο 50th Anniversary Edition στην προκάτοχο Corvette C5 μέσα στη σεζόν του 2003, χωρίς ταυτόχρονη τελετή πρεμιέρας της C6.

Τελικώς, η Corvette C6 παρουσιάστηκε επίσημα στον Τύπο και στο κοινό τον Ιανουάριο του 2004 στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ, πλην όμως υπήρξαν κάποιες ακόμα αναβολές της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα να μπει στη μαζική παραγωγή μόλις τον Ιούνιο του 2004 και να κυκλοφορήσει σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στο καλοκαίρι, ως μοντέλο της σεζόν (model year) του 2005. Σταδιακά, από τις αρχές του έτους 2005 και μετά, ξεκίνησαν και οι εξαγωγές διεθνώς. Ειδικότερα όμως η αρχική υποδοχή της αισθητικής της Corvette C6 από τον Τύπο αυτοκινήτου και το κοινό, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες δοκιμές της, ήταν πολύ πιο χλιαρή σε σχέση με τα εγκωμιαστικά σχόλια που είχαν εισπράξει οι Corvette C4 και Corvette C5 κατά τα έτη εισαγωγής τους. Ο λόγος ήταν ότι η C6 φαινόταν εμφανώς, ιδίως στην εξωτερική αισθητική της, ότι ήταν ένα έντονο λίφτινγκ της προκατόχου C5 προκειμένου να γίνει πιο σύγχρονη αισθητικά, παρά μια πραγματικά νέα γενιά, καθώς μάλιστα το συνολικό προφίλ του αμαξώματος των C5 και C6 ήταν πανομοιότυπο. Εξαίρεση φυσικά ήταν τα ακάλυπτα μπροστινά φώτα, για τα οποία όμως αρκετοί από τον Τύπο και το κοινό σχολίασαν ότι έμοιαζαν ενοχλητικά με αυτά της Ferrari 360 Modena, προσθέτοντας ότι με τα φώτα αυτά η Corvette C6 έχασε τον παραδοσιακό αμερικανικό χαρακτήρα όλων των παλαιότερων Chevrolet Corvette και έγινε πιο ευρωπαϊκής φιλοσοφίας αυτοκίνητο. Μάλιστα κάποια αμερικανικά περιοδικά αυτοκινήτου και αρκετοί σχολιαστές σε σχετικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο σχολίασαν ειρωνικά, και τότε και στα μεταγενέστερα χρόνια, ότι το μοντέλο αυτό κανονικά θα έπρεπε να είχε ονομαστεί Corvette C5,5 (ειδικότερα στην αγγλόφωνα κράτη αναγράφεται Corvette 5.5) αντί για Corvette C6!

Από την άλλη όμως, η C6 απέσπασε στη συνέχεια άκρως θετικά σχόλια από τον Τύπο για την άριστη οδική συμπεριφορά της, την περαιτέρω βελτίωση στις επιδόσεις ως προς την προκάτοχο C5 και την εμφανή βελτίωση στην ποιότητα κατασκευής των υλικών στο σαλόνι και στη συναρμολόγησή τους σε σύγκριση με την C5 (αν και υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι που σχολίασαν ότι τα υλικά στο σαλόνι της C6 και πάλι δεν ήταν επαρκώς υψηλής ποιότητας για αυτοκίνητο πολυτελείας).

Chevrolet Corvette C6 Cabriolet.

Τους πρώτους μήνες, η Corvette C6 ξεκίνησε αποκλειστικά ως hatchback coupé με αποσπώμενο κεντρικό τμήμα οροφής, που αναφέρεται συχνά ως οροφή targa. Η ανοιχτή έκδοση convertible (καμπριολέ) επανήλθε τον Ιανουάριο του 2005 και, όπως συνέβη και στην προκάτοχο C5, έφερε στάνταρ πίσω παρμπρίζ από γυαλί και μάλιστα θερμαινόμενο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Corvette, η ανοιχτή έκδοση μπορούσε να παραγγελθεί με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη οροφή. Ο βενζινοκινητήρας και των δύο μοντέλων ήταν αρχικά ο LS2, κυβισμού 6.0 λίτρων / 5.967 cm³ και ισχύος 400 hp, και ήταν ουσιαστικά μια εξέλιξη του LS1 των 5.7 λίτρων της Corvette C5.

Δύο Chevrolet Corvette C6 Z06.

Το καλοκαίρι του 2005, με την έναρξη της σεζόν του 2006, επανήλθε η έκδοση υψηλών επιδόσεων Corvette Z06 και, όπως συνέβη και με την Corvette C5 Z06, προσφέρθηκε μόνο ως coupé. Έφερε έναν εντελώς νέο βενζινοκινητήρα, τον LS7, κυβισμού 7.0 λίτρων / 7.008 cm³ V8 και ισχύος 505 hp, σε συνδυασμό αποκλειστικά με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και αρχικά ήταν η ισχυρότερη Corvette όλων των εποχών έως τότε. Η πλατφόρμα της Z06 κατασκευαζόταν από αλουμίνιο, με αποτέλεσμα την μείωση του βάρους ως προς την στάνταρ ατσάλινη πλατφόρμα. Αντίθετα με την αποκλειστικά εγχώριας διαθεσιμότητας Corvette C5 Z06, η έκδοση C6 Z06 διατέθηκε επίσημα και στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές διεθνώς.

Chevrolet Corvette C6 ZR1 του 2008.

Από τη σεζόν του 2008, οι βασικές εκδόσεις έλαβαν τον ακόμα πιο εξελιγμένο βενζινοκινητήρα LS3, κυβισμού 6.2 λίτρων / 6.162 cm³ V8 και ισχύος 430 hp, που αντικατέστησε τον αρχικό LS2 6.0 λίτρων / 5.967 cm³ V8 των 400 hp. Ταυτόχρονα, εισήχθη και ένα προαιρετικό σύστημα εξάτμισης dual-mode, το οποίο προσέφερε ελαφρά αύξηση της ισχύος στους 436 hp.

Παρά την επιστροφή της Z06, ωστόσο, ο όμιλος της General Motors αποφάσισε τη δημιουργία και μιας ακόμα ισχυρότερης έκδοσης, ως το πρότζεκτ «Blue Devil». Οι πρώτες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2007 και τα αρχικά πιθανά ονόματα ήταν Blue Devil, Z07, SS (Super Sport) ή ZR-1. Τελικώς, τον Σεπτέμβριο του 2007 έλαβε την ονομασία Corvette ZR1, ως η ιδεολογική διάδοχος της Corvette C4 ZR-1 του 1990 - 1995 (στην Corvette C6 όμως, καθώς και στη διάδοχο Corvette C7, δεν έφερε το σύμβολο «-» μέσα στο όνομα).[5] Παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2008 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα στο καλοκαίρι του 2008, ως μοντέλο 2009, ενώ διατέθηκε μόνο ως coupé. Το μηχανικό του σύνολο ήταν μια υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του βενζινοκινητήρα 6.2 λίτρων / 6.162 cm³ V8, ισχύος 638 hp, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 3,7 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 330 km/h (205 mph), παίρνοντας έτσι τον τίτλο της ισχυρότερης Corvette έως τότε, αν και η Corvette Z06 συνέχισε να κατασκευάζεται παράλληλα με την ZR1 και με την εισαγωγική έκδοση ισχύος. Ο κινητήρας της Corvette C6 ZR1 έφερε τον κωδικό LS9 και συνδυάστηκε αποκλειστικά με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Chevrolet Corvette C6 Grand Sport convertible του 2011.

Από τη σεζόν (model year) του 2010 και μετά, προστέθηκε μια νέα έκδοση στην παλέτα του μοντέλου, η Corvette Grand Sport, σε εκδοχές Coupé και Convertible (καμπριολέ), που αντικατέστησε το προηγούμενο σπορ πακέτο Z51. Τον Μάρτιο του 2010, η Chevrolet ανακοίνωσε ότι, από το καλοκαίρι του 2010 και μετά, θα διατεθούν μόλις 500 αντίτυπα μιας ειδικής έκδοσης, της Z06 Carbon Limited Edition, η οποία τελικώς διατηρήθηκε στην παραγωγή έως το 2012, λόγω μεγάλης ζήτησης. Ταυτόχρονα, με την έναρξη της σεζόν του 2011, άρχισε να προσφέρεται και ένα σπορ πακέτο για την Z06, υπό την ονομασία Corvette Z07, με το οποίο μπορούσαν να παραγγελθούν τα περισσότερα στοιχεία εξοπλισμού της έκδοσης Z06 Carbon.

Chevrolet Corvette ZR1 τον Απρίλιο του 2012.

Στα μέσα του 2011, με την έναρξη της σεζόν του 2012, άρχισε να προσφέρεται στην Corvette C6 το επετειακό πακέτο Chevrolet Centennial Edition, για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της Chevrolet, που είχε λάβει χώρα στις 3 Νοεμβρίου 1911. Ένα ακόμα επετειακό πακέτο προσφέρθηκε τη σεζόν του 2013, που ήταν και η τελευταία για την Corvette C6, και ήταν το 60th Anniversary, για τον εορτασμό των 60 ετών από την εισαγωγή της πρώτης γενιάς της Corvette εν έτει 1953.

Ονομασία στην Ευρώπη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Chevrolet Corvette C6 στη Γαλλία.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, το διάστημα 2005 - 2010 η Chevrolet Corvette C6 διατέθηκε ως «Corvette» σκέτο, σαν να ήταν ανεξάρτητη εταιρεία, και χωρίς να αναφέρεται πουθενά το όνομα της ίδιας της εταιρείας παραγωγής, δηλαδή της Chevrolet. Ο λόγος ήταν ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2005 ξεκίνησε να λειτουργεί η Chevrolet Europe, η οποία ήταν θυγατρική της GM Korea, θυγατρικής της GM στη Νότια Κορέα, και διέθετε όλα τα μοντέλα της πρώην Daewoo με το σήμα της Chevrolet (προηγουμένως, για αρκετές δεκαετίες και έως το 2004 γίνονταν απευθείας εισαγωγές κάποιων από τα αμερικανικά μοντέλα της Chevrolet στην Ευρώπη). Κατά συνέπεια, επειδή τα μοντέλα αυτά ήταν όλα χαμηλού κόστους και είχαν ήδη νοητά συνδεθεί στην κοινή γνώμη της ηπείρου με την Daewoo, η Corvette δεν διατέθηκε τότε ως Chevrolet, προκειμένου να μην πληγεί το ίματζ της Corvette στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Chevrolet Corvette C6 ZR1 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Σεπτέμβριο του 2012, για τη σεζόν του 2013.

Τελικώς όμως, από τη σεζόν του 2011, επειδή ξεκίνησε τότε να εξάγεται στην Ευρώπη η Chevrolet Camaro 5ης γενιάς, η Corvette C6 άρχισε να διατίθεται εκ νέου ως Chevrolet Corvette στη Γηραιά Ήπειρο. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2013 η General Motors ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της Chevrolet από το σύνολο όλων των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως και έγινε τον Ιανουάριο του 2016, με εξαίρεση τα εικονικά μοντέλα Chevrolet Corvette και Chevrolet Camaro, τα οποία συνέχισαν να εξάγονται. Στις 31 Αυγούστου 2019 όμως, η εξαγωγή της Camaro σταμάτησε για λόγους προδιαγραφών καυσαερίων, αφήνοντας την Corvette το μοναδικό μοντέλο της Chevrolet που διατίθεται επίσημα στην Ευρώπη.

Πλήρες χρονοδιάγραμμα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Σεζόν Παραγωγή Σημειώσεις
2005 37.372 Έναρξη της παραγωγής της Corvette C6 τον Ιούνιο του 2004, με συμβατικούς προβολείς, για πρώτη φορά σε Corvette μετά το 1962 (όταν έληξε η παραγωγή της Corvette C1, δηλαδή της πρώτης γενιάς του μοντέλου). Μεταγενέστερα στη διάρκεια της σεζόν, τον Ιανουάριο του 2005, προστίθεται και η έκδοση C6 convertible.
2006 34.021 Προσθήκη της ισχυρότερης έκδοσης Z06 το καλοκαίρι του 2005, ισχύος 505 hp, η ισχυρότερη Corvette έως τότε. Ένα 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο (έξτρα σε όλες, εκτός της Z06 που είχε μόνο χειροκίνητο) με μοχλοδιακόπτες αλλαγής ταχυτήτων αντικαθιστά το 4-τάχυτο αυτόματο. Νέο 3-άκτινο σπορ τιμόνι, που αντικαθιστά το αρχικό 4-άκτινο.
2007 40.561 Το προαιρετικό 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο επαναρυθμίζεται, με δραστική μείωση του χρόνου αλλαγής ταχυτήτων ως προς τον αντίστοιχο των σεζόν του 2005 και 2006. Νέο και μεγαλύτερο ντουλαπάκι συνοδηγού.
2008 35.310 Εισαγωγή του κινητήρα LS3, του βελτιωμένου 6-τάχυτου μηχανικού κιβωτίου Tremec TR6060, ενός νέου συστήματος διεύθυνσης και μιας νέας εξάτμισης. Βελτιώσεις στο σαλόνι όλων των εκδόσεων της C6 και εξ ολοκλήρου δερμάτινο σαλόνι στις εκδόσεις εξοπλισμού 4LT και 3LZ.
2009 16.956 Προσθήκη της ακόμα ισχυρότερης έκδοσης ZR1, ισχύος 638 hp, η ισχυρότερη Corvette έως τότε. Νέες ζάντες «Spyder» για την έκδοση Z06.
2010 12.194 Προσθήκη της έκδοσης Grand Sport, σε εκδοχές Coupé και Convertible, που αντικαθιστά το πακέτο επιδόσεων Z51. Στάνταρ ο έλεγχος εκκίνησης με το 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.
2011 13.596 Ειδική έκδοση Z06 Carbon σε λίγα αντίτυπα. Διατίθεται το πακέτο επιδόσεων Z07 στην έκδοση Z06. Νέες 5-άκτινες ζάντες στις βασικές εκδόσεις.
2012 11.647 Νέο τιμόνι και επανασχεδιασμός στα καθίσματα. Κατά τη σεζόν αυτή, προσφέρεται το πακέτο Chevrolet Centennial Edition για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Chevrolet, που είχε γίνει στις 3 Νοεμβρίου 1911.
2013 13.466 Προσθήκη της ειδικής συλλεκτικής έκδοσης 427 Convertible Collector Edition. Προσφέρεται το σχεδιαστικό πακέτο 60th Anniversary για τα 60 χρόνια από την έναρξη της παραγωγής της Corvette, που είχε γίνει στις 30 Ιουνίου 1953.
Σύνολο 215.123

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]