Chevrolet σειρά LQ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Chevrolet Series LQ)
Chevrolet LQ
Chevrolet LQ
Σύνοψη
Κατασκευαστής Chevrolet
Μητρική εταιρεία General Motors
ΠαραγωγήΔεκέμβριος 1928 — Ιούνιος 1929
Σεζόν1928 — 1929
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΕλαφρύ-μεσαίο φορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοChevrolet Series AB National φορτηγά
Επόμενο μοντέλοChevrolet Series AD Universal φορτηγά
Bedford σειρά K/M/O (εκτός Ηνωμένων Πολιτειών)

Η σειρά AC ή LQ ήταν μια γκάμα από επαγγελματικά οχήματα που κατασκευάστηκαν από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chevrolet (μέλος του αμερικανικού ομίλου της General Motors) από τον Δεκέμβριο του 1928 έως τον Ιούνιο του 1929. Το φορτηγό ήταν βασισμένο στην σειρά επιβατικών οχημάτων Chevrolet Series AC International, αλλά με αρκετές τροποποιήσεις στο σασί και στην μηχανή για την αύξηση της δύναμης και της αντοχής του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chevrolet πυροσβεστικό του 1929
Chevrolet LQ φορτηγό πλατφόρμας

Αν και το σασί παραγόταν από την GM και μοιραζόταν αρκετά εξαρτήματα με το επιβατικό όχημα, τα περισσότερα αμαξώματα ερχόντουσαν από εξωτερικές εταιρίες. Η νέα σειρά χρησιμοποίησε φτερά, καπό, μαύρο κέλυφος ψυγείου και φώτα πανομοιότυπα με αυτά των αυτοκινήτων. Για πρώτη φορά, η σειρά φορτηγών χρησιμοποίησε τροχούς δίσκου, μια απόκλιση από τους τροχούς με ξύλινες ακτίνες που είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλα τα εμπορικά σασί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι κινητήρες και οι συμπλέκτες ήταν οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα της εταιρίας. Ο νέος 6-κύλινδρος κινητήρας απέδιδε 46 ίππους στις 2600 σ.α.λ. Η σειρά LQ χρησιμοποιούσε το κιβώτιο 4 ταχυτήτων από τη σειρά LP. Το LQ ήταν επίσης εξοπλισμένο με στάνταρ προφυλακτήρα, μέσω αυτού ήταν ακόμα ένα αξεσουάρ στα αυτοκίνητα. Η σημαντική αλλαγή στο φορτηγό LQ ήταν η αύξηση του μεταξονίου, από 125 ίντσες που είχαν χρησιμοποιηθεί από τη Σειρά R του 1925, σε ένα νέο μήκος 131 ιντσών. Φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρόσθετου μήκους τυλίχθηκε στην περιοχή του καπό και του καλύμματος, όπου ήταν απαραίτητο να φιλοξενηθεί ο νέος 6 κύλινδρος κινητήρας. Ο διπλός πίσω τροχός και τα μεγαλύτερα πίσω ελαστικά ήταν μια επιλογή. Το 1930, η ονομασία άλλαξε σε Σειρά LR. Τα φορτηγά ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με την πρώην Σειρά LQ, αλλά ο κινητήρας είχε ισχύ 50 ίππων. Στα μέσα του έτους, η σειρά LR διακόπηκε και παρουσιάστηκε η σειρά LS.[1]

Bedford σειρά W[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

φορτηγό Bedford της σειράς W

Αφού τελείωσε η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο σχεδιασμός και τα εργαλεία παραγωγής του φορτηγού μεταφέρθηκαν στην Βρετανία, οπού το όχημα έγινε η βάση για τα πρώτα φορτηγά Bedford. Αντικαθιστώντας έτσι το LQ στις περισσότερες αγορές εξαγωγής, το όχημα παραγόταν ως η σειρά W.

Τα φορτηγά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1931 και ήταν το πρώτο όχημα Bedford που προέκυψε από το εργοστάσιο Vauxhall στο Λούτον. Και τα δύο βασίστηκαν στο εμπορικό σασί των 2 τόνων. Τα WHB & WLB ήταν πανομοιότυπα εκτός από τα μεταξόνια. Το WHB είχε μεταξόνιο 131 ιντσών και το WLB είχε μεταξόνιο 157 ίντσες. Ο κινητήρας ήταν ο εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας 3177cc της Chevrolet που αποδίδει 64 ίππους στις 2800 σ.α.λ. Η μετάδοση γινόταν μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων τεσσάρων ταχυτήτων σε λοξότμητη κίνηση στον πίσω άξονα. Τα φρένα λειτουργούσαν με ράβδο μέσω μιας μονάδας κενού Dewandre Servo και το ηλεκτρικό σύστημα ήταν 12 volt.

Ο επίσημος παραγωγός αμαξωμάτων ήταν ο Duple του Hendon (μια συνεργασία που συνεχίστηκε για τον επόμενο Μάιο) αν και άλλοι παραγωγοί συμπεριλαμβανομένων των Waveney του Oulton Broad, Grose of Northampton, Rainforth of Lincoln & Jennings. Sandbach. Η Plaxton έχει επίσης ρεκόρ για την προμήθεια ενός αμαξώματος 20 θέσεων για ένα λεωφορείο υπηρεσίας WLB το 1933. Η χωρητικότητα θέσεων ήταν ονομαστικά 14 για το WHB και 20 για το WLB.

Το WS δεν ήταν απαραίτητα ένα πλαίσιο οχήματος δημόσιας υπηρεσίας, αλλά το σασί WS 30 cwt εισήχθη το 1932. Ήταν πραγματικά ένα καλό, ισχυρό πλαίσιο σχεδιασμένο για να μεταφέρει εμπορεύματα, αν και ένας αριθμός είχε αμάξωμα για χρήση ως αγροτικά λεωφορεία και λεωφορεία δρόμου. Τροφοδοτούμενο από τον ίδιο εξακύλινδρο βενζινοκινητήρα 27 ίππων όπως τοποθετήθηκε στο WLB, το WS είχε μόνο μονούς πίσω τροχούς. Μετά την αρχική επιτυχία του WLB, η Vauxhall Motors εδραίωσε τη θέση της στην αγορά με την εισαγωγή το 1934 των μοντέλων WT. Αυτό το όχημα είχε νέο αμάξωμα και αρκετά εκσυγχρονισμένα εξαρτήματα αλλά το βασικό σασί παρέμεινε το ίδιο.

Ο κινητήρας μετακινήθηκε προς τα εμπρός πάνω από τον μπροστινό άξονα. Το WT είχε πολύ πιο κοντό καπό από το προηγούμενο μοντέλο WLB, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη χωρητικότητα θέσεων έως και 26 θέσεων (στα λεωφορεία). Τα πρώτα παραδείγματα κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο εμπορευμάτων (WTL) με την Duple να είναι και πάλι ο «προτιμώμενος» προμηθευτής αμαξώματος, αν και όπως η WLB άλλοι κατασκευαστές αμαξωμάτων όπως οι Plaxton, Thurgood, Burlingham & Wilmot. Ο κινητήρας εξακολουθεί να είναι εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας αν και η χωρητικότητά του ήταν τώρα 3180cc. Η RAC εξακολουθούσε να έχει ισχύ 27 ίππων. Το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν το διατηρημένο κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων και τα φρένα ήταν και πάλι με σερβοβοήθεια Dewandre. Η παραγωγή συνέχισε μέχρι το 1939 και το φορτηγό ήταν αρκετά δημοφιλές. Το σασί και η μηχανή του χρησιμοποιήθηκαν επίσης και στις επόμενες σειρές φορτηγών M, K και Ο, μέχρι το 1953.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικoί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]