Chevrolet Express

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chevrolet Express
Σύνοψη
Κατασκευαστής Chevrolet
Μητρική εταιρεία General Motors
Εναλλακτική ονομασίαGMC Savana
Παραγωγή1996-σήμερα
Σεζόν1996-σήμερα
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΕλαφρύ - βαρύ βαν
Αμάξωμα3-πορτο βαν
3+1 πορτο βάγκον
5-πορτο βαν
2-πορτο σασί van
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοChevrolet Van

Το Chevrolet Express (γνωστό και ως GMC Savana) είναι μια σειρά φορτηγών πλήρους μεγέθους που παράγονται από την General Motors από το 1996. Ο διάδοχος του Chevrolet G-series van, το Express είναι παράγεται σε παραλλαγές επιβατών και φορτίου. Μαζί με το στάνταρ αμάξωμα βαν, η σειρά προσφέρεται ως σασί van. Το τελευταίο όχημα είναι μια παραλλαγή καμπίνας πλαισίου που αναπτύχθηκε για εφαρμογές εμπορικής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, λεωφορείων, αυτοκινούμενων και μικρών φορτηγών.

Οι κύριοι ανταγωνιστές για αυτό το μοντέλο είναι τα Ford σειρά E, Ford Transit, Dodge Ram van, Dodge Sprinter, Ram ProMaster και το Mercedes-Benz/Freightliner Sprinter.

Από το 1995, η General Motors συναρμολογεί το Express και το Savana στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης Wentzville (Wentzville, Missouri). Επίσης, από το 2017, η GM προμηθεύεται την εμπορική παραγωγή κομμένων σασί από τη Navistar μέσω του εργοστασίου συναρμολόγησης στο Springfield (Springfield, Οχάιο).

Πρώτη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το έτος μοντέλου 1996, η Chevrolet αντικατέστησε τη σειρά G Chevrolet Van με τη πρώτη γενιά Chevrolet Express (διατηρώντας τη Chevrolet Van για φορτηγά φορτηγών). Η πρώτη ολοκαίνουργια σχεδίαση για τη σειρά φορτηγών πλήρους μεγέθους της General Motors από το 1971, η σειρά μοντέλων προσφέρθηκε σε εκδόσεις επιβατικών φορτηγών και φορτηγών (το τελευταίο διατήρησε αρχικά το όνομα Chevrolet Van), με την GMC να αντικαθιστά το Vandura/Rally με τη Σαβάνα. Παράλληλα με τον πρώτο ουσιαστικό επανασχεδιασμό της σειράς μοντέλων σε 25 χρόνια, η GM προέβλεψε σημαντική ανάπτυξη στην κατηγορία πλήρους μεγέθους μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σε μια σημαντική λειτουργική αλλαγή, ο μπροστινός άξονας μετακινήθηκε προς τα εμπρός 10 ίντσες, μετακινώντας αποτελεσματικά τους μπροστινούς τροχούς έξω από το χώρο επιβατών. Μαζί με τη βελτίωση του μπροστινού χώρου για τα πόδια, ο σχεδιασμός επέτρεψε τη μείωση του ύψους του σκαλοπατιού (βελτίωση της πρόσβασης). Ενώ μοιράζονταν τα ίδια μεγέθη κινητήρα με την προηγούμενη σειρά μοντέλων, το μέγεθος του καλύμματος του κινητήρα μειώθηκε, αυξάνοντας περαιτέρω τον χώρο του συνοδηγού. Σε όλα τα οχήματα κάτω των 8.500 lbs GVWR (σειρά 1500 και 2500), το Express παρουσιάστηκε με στάνταρ διπλούς αερόσακους. για το 1997, οι διπλοί αερόσακοι τυποποιήθηκαν για όλες τις εκδόσεις της σειράς μοντέλων.

Τα μοντέλα φορτίου και βάσης ήταν εξοπλισμένα με έναν προβολέα αλογόνου μονής δέσμης σε κάθε πλευρά. Η επένδυση LS το άλλαξε σε σύνθετο συγκρότημα προβολέων.

Για το 1999, έγιναν μερικές μικρές λειτουργικές αλλαγές στη σειρά μοντέλων. Σε μια πιο αξιοσημείωτη ενημέρωση, η Chevrolet απέσυρε εντελώς την πινακίδα τύπου Chevrolet Van, με το φορτηγό φορτηγό να μετονομάζεται σε Express Cargo Van.

Δεύτερη γενιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2003, τα δεύτερη γενιά Chevrolet Express και GMC Savana έλαβαν μια νέα εμφάνιση, πιο παρόμοια με τα ελαφρά φορτηγά της πλατφόρμας GMT800 και τους νέους κινητήρες σειράς LS. Το 2004, το σύστημα σταθεροποίησης Stabilitrak ήρθε στα επιβατικά λεωφορεία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]