Chevrolet C/K

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Chevrolet C/K
Chevrolet C/K του 1986-1987
Σύνοψη
Κατασκευαστής Chevrolet
Μητρική εταιρεία General Motors
Παραγωγή1959 — 2003
Σεζόν1960 — 2003
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεγάλο pick-up
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοChevrolet Task Force
Chevrolet Advance Design (Βραζιλία)
Επόμενο μοντέλοChevrolet Silverado
Chevrolet Bruin/GMC Brigadier και Chevrolet Bison/GMC General (για βαρέα φορτηγά)
Chevrolet Kodiak (για μεσαία μοντέλα)
Chevrolet S-10 (Βραζιλία, για αγροτικά pickup μοντέλα)

Το C/K είναι μια σειρά φορτηγών που κατασκευάστηκε από την General Motors από το 1960 έως 2003. Διατίθεται στο εμπόριο τόσο από τα τμήματα Chevrolet όσο και από τα τμήματα GMC, η σειρά C/K περιλάμβανε μια μεγάλη γκάμα οχημάτων. Αν και συνήθως συνδέεται με αγροτικά, η σειρά μοντέλων περιελάμβανε επίσης φορτηγά με σασί και φορτηγά μεσαίου τύπου και χρησίμευσε ως βάση για τα SUV πλήρους μεγέθους της GM. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγής της, η σειρά μοντέλων ανταγωνιζόταν απευθείας τη σειρά F της Ford και τη σειρά Dodge D (αργότερα το pickup Dodge Ram).

Χρησιμοποιείται τόσο για την επωνυμία του μοντέλου όσο και για τον εσωτερικό κωδικό μοντέλου, το "C" υποδηλώνει κίνηση στους δύο τροχούς. Το "K" υποδηλώνει τετρακίνηση. Παρήχθησαν τέσσερις γενιές της σειράς μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων δεύτερης γενιάς "Action Line" και τρίτης γενιάς οχημάτων "Rounded Line". Για την τέταρτη γενιά, η GMC αναθεώρησε την επωνυμία της, αλλάζοντας σε μια μοναδική πινακίδα GMC Sierra (το C/K παρέμεινε ως εσωτερικός κωδικός μοντέλου).

Για τη Νότια Αμερική, η σειρά μοντέλων κατασκευάστηκε από τη General Motors de Argentina από το 1960 έως το 1978, τη Sevel Argentina από το 1986 έως το 1991 και τη General Motors Brazil, η οποία παρήγαγε εκδόσεις της σειράς μοντέλων για τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τη Χιλή από το 1964 έως το 2001.

Καθώς η GM εισήλθε στη δεκαετία του 1990, η εταιρεία αναθεώρησε τις σειρές φορτηγών της, αντικαθιστώντας τα μεσαίου τύπου φορτηγά C/K με το Chevrolet Kodiak/GMC TopKick για το 1990. Για το 1999, η GM αντικατέστησε τα φορτηγά C/K τέταρτης γενιάς με μια ολοκαίνουργια σειρά μοντέλων. σύμφωνα με την GMC, η Chevrolet άφησε το όνομα C/K (προς μια μοναδική ονομασία Chevrolet Silverado). Αρχικά διατέθηκαν στην αγορά με τον διάδοχό του, τα τελικά φορτηγά C/K κατασκευάστηκαν για το μοντέλο του 2000. Από το 2001 έως το 2003, τα τελευταία οχήματα της σειράς μοντέλων C/K ήταν βαρέως τύπου σασί φορτηγά καμπίνας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη γενιά (1960-1966)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chevrolet αγροτικό του 1963

Το C/K κυκλόφορησε το φθινόπωρο του 1959 ως μοντέλο του 1960, το C/K πρώτης γενιάς έκανε το ντεμπούτο του σε μια σειρά σχεδιαστικών αλλαγών για τη σχεδίαση ελαφρών φορτηγών της General Motors. Αντικαθιστώντας τη σειρά Task Force, το C/K αναπτύχθηκε από την αρχή ως πλαίσιο φορτηγού, χωρίς πλέον να έχει κοινά στοιχεία με την πλατφόρμα A-body της GM ή με άλλα αυτοκίνητα. Αν και αναπτύχθηκε ως φορτηγό για λόγους ανθεκτικότητας, το C/K υιοθέτησε πολλά χαρακτηριστικά από αυτοκίνητα στη σχεδίασή του για να αυξήσει τη λειτουργικότητά του, ενώ οι περισσότερες μηχανές ήρθαν από το προηγούμενο Task Force.[1] Για τα αγροτικά, τα φορτηγά C/K χρησιμοποιούσαν ένα πλαίσιο με κέντρο πτώσης που επέτρεπε χαμηλότερη καμπίνα και χαμηλότερο κέντρο βάρους και η ανεξάρτητη μπροστινή ανάρτηση συνδυάστηκε με έναν πίσω άξονα με ελατήρια. Για το 1963, οι μπροστινές ράβδοι στρέψης αντικαταστάθηκαν από μπροστινά σπειροειδή ελατήρια (σε οχήματα με κίνηση στους δύο τροχούς).[2]

Ενώ η πρώτη γενιά δεν θα υποβαλλόταν σε ολοκληρωμένο λίφτινγκ ή ενημέρωση, η GM θα έκανε μια σειρά σταδιακών αλλαγών στη σειρά μοντέλων μέσω της παραγωγής της. Για το 1962, το καπό επανασχεδιάστηκε, με νέο παρμπρίζ και κολόνα Α που προστέθηκαν στην καμπίνα για το 1964.[3]

Σε ένα διάλειμμα από την παράδοση της General Motors, αυτό είναι μια από τις λίγες γενιές φορτηγών που δεν έχουν εσωτερικό όνομα. Η ονοματολογία C/K αναπτύχθηκε από την GMC. Το "C" υποδηλώνει συμβατική καμπίνα, με το "K" να σημαίνει κίνηση 4x4.

Δεύτερη Γενιά (1966-1972)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chevrolet αγροτικό του 1967
Chevrolet μεσαίο τύπου βυτιοφόρο του 1969

Η δεύτερη γενιά C/K παρουσιάστηκε για το έτος μοντέλου 1967. Ονομάστηκε η γενιά "Action Line" από τη General Motors, το C/K χρησιμοποιούσε το ίδιο σασί με την προηγούμενη γενιά και πολλά εξαρτήματα επίσης, αλλά το αμάξωμα επανασχεδιάστηκε από την αρχή για να βελτιώσει τις δυνατότητές του ως πολλαπλών χρήσεων όχημα. Μαζί με ένα χρηστικό όχημα που προορίζεται για εργασία ή αγροτική χρήση, το C/K προσφέρθηκε επίσης με προαιρετικά χαρακτηριστικά που μεταφέρθηκαν από τα σεντάν της Chevrolet, όπως αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, ραδιόφωνο AM/FM, χαλί και βαφή δύο τόνων.

Ενώ η Action Line δεν θα υποβαλλόταν σε οριστική αναθεώρηση του μοντέλου μέσω της παραγωγής της, η σειρά υπέστη σταδιακές αλλαγές σε εξαμηνιαία βάση. Η γραμμή του συστήματος μετάδοσης υποβλήθηκε σε πολλαπλές αναθεωρήσεις, καθώς ένας V8 μεγάλου μπλοκ προσφέρθηκε για πρώτη φορά το 1968. Μετά το 1969, η GM μεταπήδησε εξ ολοκλήρου σε κινητήρες παραγωγής Chevrolet για φορτηγά C/K.[4][5]

Αυτή η γενιά σηματοδοτεί το ντεμπούτο των ονομάτων Chevrolet Cheyenne και GMC Sierra, που παρουσιάστηκαν το 1971 και το 1972, αντίστοιχα, η General Motors εξακολουθεί να χρησιμοποιεί και τα δύο ονόματα για pickup πλήρους μεγέθους στην τρέχουσα παραγωγή. Το pickup Action-Line χρησίμευσε επίσης ως η βάση των προγόνων των σύγχρονων SUV πλήρους μεγέθους, συμπεριλαμβανομένου του Chevrolet K5 Blazer, ενός ανοιχτού αμαξώματος οχήματος εκτός δρόμου και του φορτηγού Chevrolet Suburban στέισον βάγκον.

Αυτήν η γενιά σηματωδώσε τον χωρισμό των ελαφριών και μεσαίων/βαρέων φορτηγών στην γκάμα της GM, αφού τα βαρέα φορτηγά αντικαταστάθηκαν από το Chevrolet Bruin/GMC Brigadier και το Chevrolet Bison/GMC General. Τα μεσαία φορτηγά επίσης άρχιζαν να πωλούνται στις ίδιες αντιπροσωπείες με τα βαρύτερα μοντέλα, αν και θεωρούνταν ακόμα μέρος της ελαφρύτερης γκάμας, για ακόμα μια γενιά, όταν αντικαταστάθηκαν από την δεύτερη γενιά του Chevrolet Kodiak/GMC TopKick το 1989.

Τρίτη Γενιά (1973-1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

GMC αγροτικό του 1983
Chevrolet στρατιωτικό αγροτικό pickup

Η τρίτη γενιά C/K παρουσιάστηκε για το έτος μοντέλου 1973. Ονομάστηκε ως η γενιά "Στρογγυλή Γραμμή" από τη General Motors, το C/K μεγάλωσε σε μέγεθος μέσα και έξω. Καθώς τα pickup φορτηγά αυξήθηκαν σε χρήση ως προσωπικά οχήματα, τα χαρακτηριστικά και οι επιλογές καμπίνας πλησίαζαν πιο κοντά με τα σεντάν της GM (με τα ηλεκτρικά παράθυρα και τις ηλεκτρικές κλειδαριές των θυρών να γίνονται επιλογές). Το σασί παρέμεινε το ίδιο όπως τα προηγούμενα μοντέλα της δεκαετίας 1960-1970, αλλά όπως είναι προφανές, το αμάξωμα και οι μηχανές ήταν εντελώς νέες. Για την περαιτέρω επέκταση της πρακτικότητάς του, παρουσιάστηκε ένα τετράθυρο αμάξωμα καμπίνας πληρώματος (προσφέροντας θέσεις 6 επιβατών).

Αν και ήταν σχετικά ίσια και σε σχήμα κουτιού (που οδηγεί στο παρατσούκλι τους "Square-body" από το κοινό), τα φορτηγά Rounded Line ήταν η πρώτη γενιά των C/K που σχεδιάστηκαν με τη χρήση υπολογιστών και αεροδυναμικών τούνελ, βελτιστοποιώντας το εξωτερικό σχήμα για χαμηλότερη αντίσταση και βελτιωμένη οικονομία καυσίμου. Το πλαίσιο ήταν ολοκαίνουργιο σχέδιο (με όλα τα φορτηγά να έχουν πίσω ανάρτηση με ελατήρια). Τα φορτηγά της σειράς K μετακινήθηκαν σε σύστημα τετρακίνησης (το shift-on-the-fly 4x4 εισήχθη το 1981).

Παράλληλα με την εισαγωγή της τετράθυρης καμπίνας πληρώματος, η τρίτη γενιά C/K σηματοδότησε την εισαγωγή ενός φορτηγού με διπλούς πίσω τροχούς ("Big Dooley"). Για το 1978, το C/K έγινε το πρώτο αμερικανικό φορτηγό πλήρους μεγέθους που πωλήθηκε με κινητήρα ντίζελ (5,7 λίτρων Oldsmobile ντίζελ V8). Μια νέα μηχανή 6.2 λίτρων V8 ντίζελ επίσης κυκλοφόρησε το 1982. Αυτή η γενιά σηματοδοτεί επίσης την πρώτη χρήση του ονόματος Chevrolet Silverado (που χρησιμοποιείται σήμερα για φορτηγά πλήρους μεγέθους Chevrolet).

Παράχθηκε και μια στρατιωτική έκδοση του οχήματος, και πολλά από αυτά αγοράστηκαν από την Ελλάδα από τα αποθέματα του Αμερικάνικου στρατού την δεκαετία του 1990. Παραλήφθηκαν γύρω στα 1,500 οχήματα αλλά τα περισσότερα ήρθαν χωρίς περαιτέρω υποστήριξη και ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να αποσυρθούν μερικά χρόνια αργότερα.[6]

Τέταρτη Γενιά (1988-2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chevrolet C/K του 1992

Η τέταρτη γενιά C/K παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1987 για το έτος μοντέλου 1988. Αυτήν η γενιά σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από την αρχή και δεν μοιραζόταν τίποτα με τους προκάτοχούς της. Ήταν επίσης το πρώτο φορτηγό της GM που δεν έχει αποδοθεί ένα όνομα γενιάς εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, για αυτό είναι γνωστή με την εσωτερική κωδική ονομασία GMT400. Ελαφρώς μικρότερο σε διαστάσεις καμπίνας από τη γενιά Rounded Line, το C/K τέταρτης γενιάς αύξησε τον εσωτερικό χώρο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αφού άφησε πίσω την Ford και Dodge για πάνω από μια δεκαετία, η GM παρουσίασε το C/K σε διαμόρφωση εκτεταμένης καμπίνας. Για σχεδόν πέντε χρόνια, το τέταρτης γενιάς C/K πωλούνταν μαζί με τον προκάτοχό του της σειράς R/V, καθώς το pickup καμπίνας του πληρώματος (το οποίο χρησίμευσε ως βάση του Suburban SUV) κυκλοφόρησε μόλις την χρονιά 1992.

Σε μια αλλαγή επωνυμίας, η ονοματολογία C/K έγινε αποκλειστική της Chevrolet, καθώς όλα τα pickup GMC έγιναν Sierras (η GMC διατήρησε την ονοματολογία C/K για τους εσωτερικούς κωδικούς μοντέλων της). Η Chevrolet παρουσίασε αρκετές εξειδικευμένες παραλλαγές της σειράς C/K, συμπεριλαμβανομένου του W/T 1500 με γνώμονα την εργασία, του off-road Z71 και του υψηλών επιδόσεων 454SS. Μεταξύ φορτηγών ενός τόνου και φορτηγών μεσαίου τύπου, η Chevrolet και η GMC πρόσφεραν την καμπίνα σασί C3500HD για εμπορική χρήση.

Για το 1995, η τέταρτη γενιά C/K υποβλήθηκε σε αναθεώρηση στα μέσα του κύκλου, προσθέτοντας έναν αερόσακο στην πλευρά του οδηγού (οι διπλοί αερόσακοι έγιναν στάνταρ για το 1998). Για το 1996, η εκτεταμένη καμπίνα επανασχεδιάστηκε, προσθέτοντας μια τρίτη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού με στροφείς πίσω.

Νότια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραζιλιάνικο Chevrolet αγροτικό

Τα φορτηγά επίσης άρχιζαν να παράγονται σε χώρες της Νότιας Αμερικής από το 1965, για να αντικαταστήσει την Βραζιλιάνικη έκδοση του Chevrolet Advance Design. Μια έκδοση στέισιον βάγκον επίσης παράχθηκε και ήταν παρόμοια με το γνήσιο Αμερικάνικο Chevrolet Suburban από τα ίδια χρόνια. Τα Βραζιλιάνικα φορτηγά είχαν ως επιλογή και πιο οικονομικές μηχανές που προέρχονταν από το Chevrolet Opala, μια έκδοση του Opel Rekord για την τοπική αγορά. Μια μηχανή Peugeot επίσης ήταν διαθέσιμη στα επόμενα χρόνια της παραγωγής.

Το 1964, η GM Brazil κυκλοφόρησε την πρώτη της σειρά ελαφρών φορτηγών που σχεδιάστηκαν στη Βραζιλία, το φορτηγό Chevrolet σειρά C pickup (αγροτικό). Με βάση το Chevrolet Suburban, η σειρά μοντέλων πωλήθηκε και σε διαμόρφωση στέισον βάγκον, η οποία μετονομάστηκε από C-1416 σε Chevrolet Veraneio το 1969. Σχεδιασμένο με ένα εξωτερικό αποκλειστικό στη Βραζιλία, η σειρά μοντέλων μοιράστηκε το ταμπλό της με το Chevrolet C/K πρώτης γενιάς του 1960–1966. Σχεδόν μια δεκαετία πριν από το αμερικανικό ομόλογό του, προσφέρθηκε μια τετράθυρη "διπλή καμπίνα" μαζί με την τυπική διαμόρφωση των δύο θυρών, που μοιράζονταν τις πόρτες της με το βάγκον/SUV Veraneio.

Για την παραγωγή του 1985, η GM Brazil παρουσίασε τη σειρά μοντέλων της σειράς 20 ως τη δεύτερη γενιά ελαφρών φορτηγών της. Μοιράζοντας τη δομή της καμπίνας της με τη γενιά "Rounded Line", η σειρά 20 έλαβε τη δική της μπροστινή μάσκα (κοινή χρήση προβολέων με το Opala) και μεγαλύτερα πίσω φώτα από την αμερικανική αντίστοιχη. Πολύ πιο προηγμένη στη σχεδίαση από τον αρκετά χρηστικό προκάτοχό της, η σειρά 20 ήταν ένα σχεδόν τελείως καινούριο όχημα, με μόνο μερικές από τις μηχανές να έρχονται από το προηγούμενο όχημα. Εκτός από τα αγροτικά της σειράς 20, η GM Brazil πρόσφερε μια πλήρη σειρά φορτηγών μεσαίου και βαρέως τύπου Chevrolet που προερχόντουσαν από τα αμερικάνικα αντίστοιχα "Rounded Line".

Και πάλι τα φορτηγά προσφέρθηκαν σε μονή και διπλή καμπίνα (παρουσιάστηκε το 1986), τα C-20 και A-20 (αιθανόλη) έλαβαν έναν εξακύλινδρο κινητήρα 4,1 λίτρων, με το D-20 να λαμβάνει τη μηχανή τετρακύλινδρη ντίζελ μηχανή Perkins Q20B (αντικαταστάθηκε από το Maxion S4 για το 1990). Σε αντίθεση με το αμερικανικό αντίστοιχο, η σειρά 20 προσφέρθηκε σχεδόν αποκλειστικά με κίνηση μόνο στους 2 τροχούς. Μια έκδοση 4×4 προσφέρθηκε για το 1989 αλλά αποσύρθηκε πριν από το τέλος του έτους, μετά από κακή αξιοπιστία του συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Για το 1988, το Veraneio βάγκον/SUV επανασχεδιάστηκε για πρώτη φορά από την εισαγωγή του, υιοθετώντας τη δομή αμαξώματος της σειράς 20. Μαζί με το τετράθυρο βάγκον, προσφέρθηκε και το δίθυρο Chevrolet Bonanza. Με εξαίρεση τα πίσω φώτα και την μπροστινή όψη, το Veraneio υιοθέτησε μια εμφάνιση παρόμοια με το Chevrolet/GMC Suburban. Το Bonanza ήταν το ανάλογο Βραζιλιάνικο όχημα στο αμερικάνικο γνήσιο Chevrolet K5 Blazer (αν και ήταν εξοπλισμένο με κίνηση στους δύο τροχούς και μόνιμη οροφή).

Για το 1996, η σειρά μοντέλων υιοθέτησε την έκδοση με ψεκασμό καυσίμου της εξακύλινδρης μηχανής 4,1 λίτρων από το Chevrolet Omega, τερματίζοντας τη χρήση κινητήρων με καρμπυρατέρ.

Για το 1997, η σειρά 20 (βασισμένη στα pickup "Rounded Line" του 1973) αποσύρθηκε, με την GM Brazil να παρουσιάζει το Chevrolet Silverado παραγωγής Αργεντινής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο γενιές βραζιλιάνικων φορτηγών Chevrolet, το Chevrolet Silverado δεν αποτελούσε πλέον αποκλειστικό σχέδιο στην αγορά. Tο Silverado ήταν πανομοιότυπο με το pickup GMT400 της αμερικανικής αγοράς. Προσφέρθηκε μόνο ως δίθυρο C2500 με κρεβάτι στάνταρ μήκους, το Silverado εφοδιάστηκε με τοπικά κινητήρια συστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξακύλινδρου κινητήρα 4,1 λίτρων, 138 ίππων, (από το προηγούμενο C-20/A-20 και το Chevrolet Omega) και μια εξακύλινδρη τούρμπο ντίζελ μηχανή 4,2 λίτρων, 168 ίππων, παραγωγής MWM.

Τα τοπικά σχεδιασμένα Veraneio και Bonanza διακόπηκαν. Το 1998, η GM Brazil ξεκίνησε την παραγωγή του Chevrolet Grand Blazer, ενός τροποποιημένου και μετονομασμένου Chevrolet Tahoe για την τοπική αγορά.

Για την παραγωγή του 2000, η παραγωγή του Silverado μετατοπίστηκε από την Αργεντινή πάλι στη Βραζιλία. Παράλληλα με την απόσυρση του Grand Blazer (υπέρ του μικρότερου S-10 Blazer), το Silverado υιοθέτησε το επίθημα D-20 (από τη δημοτικότητα του προκατόχου του).

Μετά από πολλά χρόνια μείωσης του μεριδίου αγοράς στην κατηγορία των πλήρες μεγέθους φορτηγών, η GM Brazil παρήγαγε το τελικό Silverado D-20 τον Ιανουάριο του 2002, αντικαθιστώντας το με το μικρότερο Chevrolet S-10.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]