Αρχιδούκισσα Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας
Maria Josepha of Austria - Anton Raphael Mengs - 1767.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 19  Μαρτίου 1751[1]
Βιέννη
Θάνατος 15  Οκτωβρίου 1767[1]
Βιέννη
Αιτία θανάτου Ευλογιά
Συνθήκες θανάτου φυσικά αίτια
Τόπος ταφής Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης
Χώρα πολιτογράφησης Αυστρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Γονείς Φραγκίσκος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Μαρία Θηρεσία
Αδέλφια Μαρία Αντουανέτα
Αρχιδούκισσα Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία της Αυστρίας
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Ιωάννα Γαβριέλλα της Αυστρίας
Αρχιδούκισσα Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Λεοπόλδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Φερδινάνδος Κάρολος της Αυστρίας-Έστε
Κάρολος Ιωσήφ της Αυστρίας
Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων
Μαξιμιλιανός Φραγκίσκος, αρχιδούκας της Αυστρίας
Οικογένεια Οίκος της Λωρραίνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Order of the Starry Cross

Η Αρχιδούκισσα Μαρία Ιωσηφίνα της Αυστρίας (Μαρία Ιωσηφίνα Γαβριέλλα Ιωάννα Αντωνία Άννα) ήταν κόρη του Φραγκίσκου Στέφανου της Λωρραίνης και της Αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας. Πέθανε από ευλογιά στην ηλικία των 16 ετών και θάφτηκε στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης της Αυστρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωσηφίνα το 1762

Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1751. Η Μαρία Ιωσηφίνα ήταν η ένατη αλλά η έκτη επιζήσασα κόρη του Φραγκίσκου Α΄, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Μαρίας Θηρεσίας της Ουγγαρίας και της Βοημίας.

Μετά το θάνατο της νύφης της Πριγκίπισσας Ισαβέλλας της Πάρμας, η Ιωσηφίνα ήταν η πιο σημαντική γυναίκα στο δικαστήριο μετά τη μητέρα της, Μαρία Θηρεσία, και την αδελφή της Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία Έχασε τη θέση αυτή τον Μάιο του 1767, όταν ο μεγάλος αδελφός της, Αρχιδούκας Ιωσήφ παντρεύτηκε μια δεύτερη ξαδέρφη, τη Μαρία Ιωσηφίνα της Βαυαρίας.

Η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία ήθελε να παντρέψει την τέταρτη μεγαλύτερη κόρη της, την Αρχιδούκισσα Μαρία Αμαλία, με τον Φερδινάνδο της Σικελίας και της Νάπολης για πολιτικούς λόγους. Αφού ο πατέρας του Φερδινάνδου, Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας, διαμαρτυρήθηκε για την πενταετή διαφορά ηλικίας, η Μαρία Ιωσηφίνα, ως η επόμενη μεγαλύτερη κόρη, έμεινε η προφανής υποψήφια για νύφη του Φερδινάνδου[2]. Η ίδια και ο Φερδινάνδος ήταν συνομήλικοι, ενώ η Μαρία Ιωσηφίνα θεωρήθηκε "απολαυστικά όμορφη και φιλική", και η αγαπημένη του αδελφού της Ιωσήφ.[3]

Η Μαρία Ιωσηφίνα φοβόταν ότι θα πεθάνει από ευλογιά από το θάνατο της μεγαλύτερης αδελφής της Ιωάννας Γαβριέλλας το 1762. Οι φόβοι της πραγματοποιήθηκαν όταν πέθανε από την ευλογιά την ίδια μέρα που έφευγε από τη Βιέννη για να παντρευτεί τον Φερδινάνδο. Η λαϊκή πεποίθηση υποστηρίζει ότι κόλλησε ευλογιά γιατί η μητέρα της, Μαρία Θηρεσία, επέμενε να προσευχηθεί στον ακατάλληλα σφραγισμένο τάφο της νύφης της, Μαρίας Ιωσηφίνας της Βαυαρίας (που είχε πεθάνει πρόσφατα από την ασθένεια) καθώς είχαν το ίδιο όνομα[4]. Ωστόσο, το εξάνθημα εμφανίστηκε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Ιωσηφίνας στον τάφο και υπάρχει μια περίοδος περίπου μιας εβδομάδας μετά την αρχική μόλυνση προτού εμφανιστούν συμπτώματα της ασθένειας. Ως εκ τούτου, η Αρχιδούκισσα πρέπει να είχε μολυνθεί πριν επισκεφθεί το θησαυροφυλάκιο.[5]

Είναι θαμμένη στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης. Μετά το θάνατό της, η αδερφή της Μαρία Καρολίνα της Αυστρίας δόθηκε ως νύφη στο βασιλιά της Νάπολης στη θέση της.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 The Peerage. p82.htm#i820. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Fraser, Antonia (2001). Marie Antoinette, The Journey. Anchor. p. 28. ISBN 0-7538-1305-X.
  3. Fraser, Antonia (2001). Marie Antoinette, The Journey. Anchor. p. 28. ISBN 0-7538-1305-X.
  4. Fraser, Antonia (2001). Marie Antoinette, The Journey. Anchor. p. 28. ISBN 0-7538-1305-X.
  5. Hopkins, Donald R. (2002). The greatest killer: smallpox in history, with a new introduction. University of Chicago Press. p. 64. ISBN 0-226-35168-8.
  6. Fraser, p. 29.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduchess Maria Josepha of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).