Σωσένκ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σωσένκ Γ΄
Shoshenq III.jpg
Ο Σωσένκ Γ΄ στέκεται στη Βάρκα της Νύχτας ("msktt"), με το θεό Ατούμ, από τον τάφο του στην Τάνιδα.
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδοςπερίπου 837–798 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΟζορκών Β΄
ΔιάδοχοςΣωσένκ Δ΄
Θάνατος798 π.Χ.
Τόπος ταφήςΤάφος NRT V, Τάνις
ΣύζυγοςDjed-Bast-Es-Ankh, Tjesbastperu
ΕπίγονοιAnkhesen-Shoshenq, Bakennefi A, Pashedbast B, Pimay, Takelot C
Οίκος22η Δυναστεία Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βασιλιάς Ουσερμαατρέ Σετεπεντρέ/Σετεπεναμούν Σωσένκ Γ΄ ήταν ηγέτης της Εικοστής δεύτερης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου για 39 χρόνια ιστορικές καταγραφές της εποχής. Δύο Ταύροι του Άπι θάφτηκαν κατά τη βασιλεία του, το τέταρτο και το 28ο έτος και γιόρτασε το Ιωβηλαίο του Χεμπ Σεντ στο 30ο έτος της βασιλείας του. Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την επιτυχημένη διεκδίκησή του του θρόνου, καθώς δεν ήταν γιος του Οζορκών Β΄ και η οικογενειακές σχέσεις του Σωσένκ είναι άγνωστες.

Από το όγδοο έτος και μετά η βασιλεία του Σωσένκ χαρακτηρίστηκε από την απώλεια της πολιτικής ενότητας της Αιγύπτου, με την εμφάνιση του Πετοβάτη Α΄ στις Θήβες. Από εκείνο το σημείο και μετά οι βασιλιάδες της 22ης Δυναστείας έλεγχαν μόνο την Κάτω Αίγυπτο. Ο Αρχιερέας των Θηβών Οζορκών Β΄ (ο μετέπειτα Οζορκών Γ΄) χρονολογούσε τις δραστηριότητές του στις Θήβες και την Άνω Αίγυπτο με τα χρόνια βασιλείας του Σωσένκ Γ΄, αλλά αυτό ήταν μόνο για διοικητικούς λόγους, καθώς ο Οζορκών δεν αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά το θάνατο του πατέρα του, Τακελότ Β΄. Με βάση το γνωστό Χρονικό του Οζορκών Β΄, οι περισσότεροι αιγυπτιολόγοι σήμερα δέχονται ότι το έτος 22 της βασιλείας του Τακελότ Β΄ είναι το ίδιο με το 22ο του Σωσένκ Γ΄[1].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σωσένκ Γ΄ παντρεύτηκε την Djed-Bast-Es-Ankh, κόρη του Τακελότ (απλή συνωνυμία με το βασιλιά), Αρχιερέα του Φθα στην Μεμφιδα, και την Tjesbastperu, την κόρη του Οζορκών Β΄[2]. Είχε τουλάχιστον τέσσερις γιους και μία κόρη: Ankhesen-Shoshenq, Bakennefi A, Pashedbast B, Pimay τον 'Μεγάλο Αρχηγό των Μα' (Meshwesh), και Takelot C, Αρχιστράτηγο. Ένας Padehebenbast μπορεί επίσης να είναι γιος του, αλλά δεν είναι βέβαιο. Φαίνεται ότι όλοι πεθάνανε κατά τη διάρκεια της σχεδόν 40ετους βασιλείας του. Ο τρίτος γιος του, ο Pimay ('Το Λιοντάρι' στα Αιγυπτιακά) πιστευόταν ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με το βασιλιά Pami ('Η Γάτα' στα Αιγυπτιακά), αλλά τώρα πιστεύεται ότι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, λόγω διαφορετικής ορθογραφίας και σημασίας. Τελικά, ήταν ένα άτομο που δεν σχετιζόταν με τον Σωσένκ Γ΄, ο Σωσένκ Δ΄, ο οποίος τον διαδέχτηκε.

Ο Σωσένκ Γ΄ θάφτηκε στο συλημένο τάφο NRT V στην Τάνιδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. David Aston, Journal of Egyptian Archaeology 75 (1989), Takeloth II: A King of the Theban 23rd Dynasty?, pp.139-153
  2. Nos ancêtres de l'Antiquité, 1991. Christian Settipani, p.153,163,164 and 166