Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°59′03″N 23°43′41″E / 37.98403°N 23.72800°E / 37.98403; 23.72800

Ομόνοια
Omonoia
Omonia station athens metro.JPG
Πληροφορίες
Περιοχή Πλατεία Oμονοίας, Αθήνα, Κεντρικός Τομέας Αθηνών
Είδος Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος
Γραμμές Γραμμη 1-Γραμμη 2
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 17 Mαΐου 1895 (Athens Metro Line 1.svg)
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 4
Τύπος δόμησης Υπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Γραμμή 2
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας) βρίσκεται στο τόπο Αττική
Σταθμός Ομόνοια (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Ομονοίας στην Αττική

Ο Σταθμός Ομόνοια είναι υπόγειος σταθμός του μετρό της Αθήνας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της πόλης. Είναι σταθμός ανταπόκρισης της γραμμής 1 με τη γραμμή 2.Πηρε το ονομα του απο την πλατεια ομονοιας και τη γυρο περιοχη που οι ανθρωποι εχουν ονομασει ετσι.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπαίθριος σταθμός (1895)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος σταθμός «Ομόνοια» εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895 και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος σταθμός, τύπου ανοικτού ορύγματος, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς. Κατασκευάστηκε ως νέος τερματικός σταθμός προς βορράν της τότε ατμοκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής Θησείου - Πειραιά, που θα αποτελούσε το αρχικό τμήμα της μετέπειτα γραμμής 1 του δικτύου μετρό. Η πρώτη της επέκταση από το Θησείο στην Ομόνοια έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια σήραγγας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889 και ολοκληρώθηκε, μαζί με την κατασκευή του πρώτου, υπαίθριου σταθμού της Ομόνοιας τον Μάιο του 1895. Ο παλαιός σταθμός έχει καλυφθεί και χρησιμοποιείται ως αμαξοστάσιο, ενώ από πάνω του είναι κτισμένο το κτήριο διοίκησης της παλιάς εταιρείας των ΗΣΑΠ.

Υπόγειος σταθμός (1930)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση του πρώτου σταθμού κρίθηκε ακατάλληλη για την επέκταση του δικτύου της σιδηροδρομικής γραμμής προς τα βόρεια και για τον λόγο αυτό, τον Ιανουάριο του 1928, άρχισε να κατασκευάζεται ένας νέος, υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας. Ο νέος σταθμός εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 21 Ιουλίου 1930. Η κατασκευή του υπογείου σταθμού Ομονοίας το 1930 συνοδεύτηκε με ανάπλαση της ομώνυμης πλατείας. Ο ίδιος ο σταθμός δέχτηκε τότε τα επαινετικά σχόλια του Τύπου, αλλά και του ιδίου του Βενιζέλου, για την ποιότητα κατασκευής και την πολυτέλειά του.

Ο σταθμός Ομονοίας υπήρξε μέχρι την επέκταση του δικτύου προς το σταθμό Βικτώρια, την 1 Μαρτίου 1948, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής.

Σύγχρονος σταθμός (2000)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποβάθρα του σταθμού
Ο εσωτερικός χώρος του σταθμού

Στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου μετρό, την περίοδο 1992 - 2000, κατασκευάστηκαν τα πρώτα τμήματα δύο νέων γραμμών μετρό, της γραμμής 2 και της γραμμής 3. Η γραμμή 2 προβλέφθηκε να διέλθει από τον σταθμό της Ομονοίας της γραμμής 1, μετατρέποντάς τον σε σταθμό μετεπιβίβασης. Η σήραγγα της γραμμής 2 διέρχεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό της παλαιάς γραμμής του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου. Το τμήμα του σταθμού της Ομόνοιας που εξυπηρετεί σήμερα τη γραμμή 2 εγκαινιάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2000. Βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις αποβάθρες της γραμμής 1, ενώ διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Η σημερινή μορφή του σταθμού της γραμμής 1 ανάγεται στο 2003, καθώς εκτελέστηκαν σημαντικές εργασίες αναβάθμισης του εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τον Δεκέμβριο του 2001, λίγο πριν ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες, ο σταθμός της γραμμής 1 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η ανάπλαση έγινε διατηρώντας την αρχική του αρχιτεκτονική.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά, εξωτερικό και ανταπόκριση με Athens Metro Line 2.svg
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (Μοναστηράκι)
Κεντρική αποβάθρα, πόρτες στα αριστερά, εσωτερικό
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Κηφισιά (Βικτώρια)
Πλευρική αποβάθρα, πόρτες στα δεξιά, εξωτερικό και ανταπόκριση με Athens Metro Line 2.svg
Επίπεδο
Ε2
Προς: Ανθούπολη/Ελληνικό, Πειραιάς/Κηφισιά, Έξοδοι.
Επίπεδο
Ε3
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 3 Athens Metro Line 2.svg προς Ανθούπολη (Μεταξουργείο)
Αποβάθρα 4 Athens Metro Line 2.svg προς Ελληνικό (Πανεπιστήμιο)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά