Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βικτώρια
Victoria
Victoria station athens metro.JPG
Πληροφορίες
Γραμμές Athens Metro Line 1.svg
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας 1 Mαρτίου 1948
Διαχειριστής ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα 3
Τύπος δόμησης Υπόγειος
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας) στον χάρτη: Αττική
Ο σταθμός Βικτώριας στην Αττική

Ο σταθμός Βικτώρια είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 10,995 από Πειραιά. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την Πλατεία Βικτωρίας, κάτω από την οποία βρίσκεται. Η πλατεία με τη σειρά της έχει ονομαστεί προς τιμήν της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας Βικτωρίας, χάρις στην οποία, το 1864 παραχωρήθησαν στην Ελλάδα από την Αγγλία, τα Επτάνησα, ως δώρο για την ανάδειξη στον ελληνικό θρόνο του ανιψιού της Πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμου Γεωργίου. Εγκαινιάστηκε την 1 Μαρτίου 1948 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και η ανάπλαση έγινε διατηρώντας την αρχική του αρχιτεκτονική.

Ο σταθμός Βικτωρίας υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1948, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς την Αττική, στις 30 Ιουνίου 1949, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Από πλευρά κατασκευής ο σταθμός έχει μεγάλη ομοιότητα με σταθμούς Μετρό του Βερολίνου.

Ο σταθμός Βικτωρίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου, επίγειου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το όνομα Πλατεία Κυριακού.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 1,000 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την πλατεία Κυριακού, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Βικτωρίας. Εγκαινιάστηκε το 1889 και έκλεισε το 1926.

Ο σταθμός Πλατείας Κυριακού έφερε αρχικά το όνομα Στρούμπος, από την παλαιά ονομασία της περιοχής που εξυπηρετούσε. Η μετονομασία του σε Πλατεία Κυριακού έλαβε χώρα σε άγνωστη ημερομηνία.

Ανατομία σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 Athens Metro Line 1.svg προς Πειραιά (Ομόνοια)
Αποβάθρα 2 Athens Metro Line 1.svg προς Κηφισιά (Αττική)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά

Πίνακας δρομολογίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προορισμός Πρώτος
συρμός
Τελευταίος
συρμός
Γραμμή 1
Πειραιάς 05:15 00:45
Κηφισιά 04:51 00:36