Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°59′35″N 23°43′48″E / 37.9931°N 23.7300°E / 37.9931; 23.7300

Βικτώρια
Victoria
Victoria station athens metro.JPG
Πληροφορίες
ΠεριοχήΠλατεία Βικτωρίας & Χέυδεν, Βικτώρια, Αθήνα
Γραμμές
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1 Μαρτίου 1948
ΔιαχειριστήςΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ
Επίπεδα2
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Αθήνας   Επόμενος σταθμός
Γραμμή 1
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σχεδιαστική απεικόνιση
Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας) is located in Αττική
Σταθμός Βικτώρια (Μετρό Αθήνας)
Ο σταθμός Βικτώριας στην Αττική

Ο Σταθμός Βικτώρια είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1, στη χιλιομετρική θέση 10,995 από τον σταθμό Πειραιά. Βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων, στην ομώνυμη πλατεία. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός Βικτωρίας κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1930 (μαζί με την επέκταση της σήραγγας προς τα βόρεια, έως τον σταθμό Αττική) στη θέση παλαιότερου, επίγειου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το όνομα Πλατεία Κυριακού, αλλά λόγω των πολεμικών γεγονότων τα εγκαίνια αναβλήθηκαν και τελικώς έγιναν στις 1 Μαρτίου 1948. Υπήρξε από τα εγκαίνιά του μέχρι την επέκταση του δικτύου προς τον σταθμό Αττική, που εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου 1949, ο προς βορράν τερματικός σταθμός της γραμμής.

Είσοδος του σταθμού (φωτο. Ιούνιος 2007).

Στις 15 Ιανουαρίου 2002 ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως αποτέλεσμα, όταν ανακαινίστηκε στις αρχές του 2004 στα πλαίσια της ανανέωσης των σταθμών της γραμμής 1 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δεν είχε γίνει καμία αλλαγή από την αρχική του μορφή, με εξαίρεση την τοποθέτηση εδαφιαίου πλακόστρωτου στη θέση της παλαιότερης τσιμεντόστρωσης, καθώς και την ενίσχυση του φωτισμού.

Το αρχιτεκτονικό στυλ του σταθμού Βικτώρια ανήκει στην κατηγορία του Αρ Ντεκό, ενώ όλοι οι τοίχοι του καλύπτονται με πλάκες χρώματος ανοιχτού πράσινου, σε αντίθεση με τις πλάκες του σταθμού Ομονοίας, όπου οι πλάκες έχουν έναν χρωματισμό κίτρινο προς ανοιχτό πορτοκαλί.

Πριν και μετά την ανακαίνιση, το όνομα του σταθμού εμφανίζεται σε μεγάλες λευκές πινακίδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν στη Γερμανία από την Emaillierwerk Gottfried Dichanz. Η δομή του σταθμού είναι παρόμοια με αυτούς του Βερολίνου, καθώς οι σκάλες οδηγούν απευθείας στο δρόμο.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 1,000 από το σταθμό Πλατείας Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την πλατεία Κυριακού, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Βικτωρίας. Εγκαινιάστηκε το 1889 και έκλεισε το 1926.

Ο σταθμός Πλατείας Κυριακού έφερε αρχικά το όνομα Στρούμπος, από την παλαιά ονομασία της περιοχής που εξυπηρετούσε. Η μετονομασία του σε Πλατεία Κυριακού έλαβε χώρα σε άγνωστη ημερομηνία.

Δομή σταθμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε
Έδαφος
- Έξοδοι
Ε
Εισιτήρια
Εξυπηρέτηση πελατών Εισιτήρια
Επίπεδο
Ε1
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά
Αποβάθρα 1 προς Πειραιά (Ομόνοια)
Αποβάθρα 2 προς Κηφισιά (Αττική)
Πλευρικές αποβάθρες, πόρτες στα δεξιά