Σταθμός Βικτωρίας (Μετρό Αθήνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
O σταθμός πριν την αλλαγή στρωτήρων.
Η είσοδος προς Πειραιά, πάνω στην πλ. Βικτωρίας. Η είσοδος προς Κηφισιά βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο σταθμός Βικτωρίας είναι σταθμός του μετρό της Αθήνας, επί της γραμμής 1 των Η.Σ.Α.Π., στη χιλιομετρική θέση 10,995 από Πειραιά. Βρίσκεται στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την Πλατεία Βικτωρίας, κάτω από την οποία βρίσκεται. Η πλατεία με τη σειρά της έχει ονομαστεί προς τιμήν της βασίλισσας της Μεγάλης Βρεταννίας Βικτωρίας, χάρις στην οποία, το 1864 παραχωρήθησαν στην Ελλάδα από την Αγγλία, τα Επτάνησα, ως δώρο για την ανάδειξη στον ελληνικό θρόνο του ανιψιού της Πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμου Γεωργίου. Εγκαινιάστηκε την 1 Μαρτίου 1948 και η σημερινή του μορφή ανάγεται στο 2004. Είναι υπόγειος και διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Ο σταθμός Βικτωρίας υπήρξε από τα εγκαίνιά του, το 1948, μέχρι την επέκτάση του δικτύου προς την Αττική, στις 30 Ιουνίου 1949, ο προς βορρά τερματικός σταθμός της γραμμής. Από πλευρά κατασκευής ο σταθμός έχει μεγάλη ομοιότητα με σταθμούς Μετρό του Βερολίνου.

Ο σταθμός Βικτωρίας κατασκευάστηκε στη θέση παλαιότερου, επίγειου σταθμού των Σιδηροδρόμων Αττικής με το όνομα Πλατεία Κυριακού.


Προηγούμενος σταθμός Γραμμές μετρό Επόμενος σταθμός
Ομόνοια   Γραμμή 1   Αττική

Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Κυριακού ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, στη χιλιομετρική θέση 1,000 από την Πλατεία Λαυρίου. Βρισκόταν στην Αθήνα και πήρε το όνομά του από την πλατεία Κυριακού, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε πλατεία Βικτωρίας. Εγκαινιάστηκε το 1889 και έκλεισε το 1926. Στη θέση του κατασκευάστηκε το 1948 σταθμός του μετρό της Αθήνας με το όνομα Βικτώρια.

Ο σταθμός Πλατείας Κυριακού έφερε αρχικά το όνομα Στρούμπος, από την παλαιά ονομασία της περιοχής που εξυπηρετούσε. Η μετονομασία του σε Πλατεία Κυριακού έλαβε χώρα σε άγνωστη ημερομηνία.


Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Πλατεία Λαυρίου   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Αττική