Εργοστάσιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εργοστάσιο είναι ένα κτήριο μέσα στο οποίο, με τη βοήθεια των μηχανημάτων και τη σημαντικότατη συνεισφορά εργασίας από τους εργάτες, παράγονται σήμερα όλα σχεδόν τα βιομηχανικά είδη, είτε αυτά χρειάζονται πάλι για την παραγωγή (όπως μηχανές κλπ.) είτε είναι καταναλωτικά αγαθά.

Το εργοστάσιο είναι προϊόν της σοβαρής οικονομικής ανάπτυξης που επέφεραν στην Ευρώπη οι ανακαλύψεις των άγνωστων στο 13ο - 14ο αι. μ.Χ. από τη μια κι από την άλλη η ανακάλυψη της ατμομηχανής, του ηλεκτρισμού και άλλων επιστημονικών ή τεχνικών τελειοποιήσεων.

Το εργοστάσιο είναι εκείνη η οικονομική μονάδα πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η δημιουργία μιας καινούριας κοινωνίας, της καπιταλιστικής, που αυτό σημαίνει τη δημιουργία δύο νέων αντίπαλων τάξεων της αστικής και της εργατικής .

Το εργοστάσιο είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνετέλεσε στη δημιουργία των πόλεων με τη σημερινή τους έννοια και μορφή, γιατί στάθηκε ο πόλος συσπείρωσης των φτωχών και άνεργων αγροτών, αρχίζοντας από το 15ο και κυρίως το 16ο αι. μ.Χ. Τα πρώτα εργοστάσια φτιάχτηκαν στην Ολλανδία (που θεωρείται και η πρώτη καπιταλιστική χώρα), όμως τη μεγαλύτερη ανάπτυξή τους πήραν το 18ο και 19ο αι. στην Αγγλία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]