Ασίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ασίνη
Asine1jpg.jpg
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ελλάδα
Ερείπια της Ακρόπολης της Ασίνης

H Ασίνη, ακμάζουσα ελληνική πόλη της αρχαιότητας, βρισκόταν στην Αργολίδα, κοντά στο σημερινό Τολό. Η τοποθεσία στην Λακωνία που φαίνεται να ήταν κτισμένη η ομώνυμος πόλη αποικία, είναι η περιοχή από τις Καμάρες μέχρι το Σκουτάρι. Απέμειναν όμως ελάχιστα κτίσματα, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε όλη την περιοχή το 375 και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τις παραθαλάσσιες πόλεις του Λακωνικού. Προκάλεσε ακόμη και τον καταποντισμό του Γυθείου.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή Ασίνη βρισκόταν και στην Λακωνία, και αποτελούσε τμήμα τής επικράτειας τής πανάρχαιας πόλεως Λας την οποία αναφέρει ο Όμηρος. Ο Τρωικός πόλεμος, όπως μάς πληροφορεί, ήταν μία συνολική εκστρατεία στην οποία συμμετείχε και η Λας με πλοία, καθώς και οι γειτονικές πόλεις Οίτυλο και Καρδαμύλη.

Ιστορικά στοιχεία & Μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδιο αντικειμένου της περιοχής από τον Κυριάκο τον Ανγκωνίτη

Ο περιηγητής Παυσανίας, στο έργο του «Λακωνικά» [1] αναφέρει ότι κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς στην Σπάρτη ήταν ο Νίκανδρος, γιος του Χαρίλαου από το γένος των Ευρυποντιδών, και δεύτερος βασιλιάς ο Τήλεκλος από το γένος των Αγιαδών, ξέσπασε πόλεμος στην Αργολίδα, μεταξύ των Λακεδαιμόνιων και των Αργείων.

Οι κάτοικοι της Ασίνης ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και μάχονταν εναντίον των γειτόνων τους Αργείων. Όταν οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες, και επέστρεψαν στην Σπάρτη, οι Αργείοι κατέστρεψαν για αντίποινα ολοσχερώς την Ασίνη.

Οι Ασίνιοι που απέμειναν επιβιβάστηκαν στα πλοία και εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι σε αυτή την δύσκολη περίσταση να ζήτησαν τη βοήθεια των συμμάχων τους, και να την έλαβαν, με την μορφή παραχώρησης γης, για να ιδρύσουν καινούργια πόλη.

Ο περιηγητής Κυριάκος από την Ανκόνα, που περιηγήθηκε την περιοχή το έτος 1447, τοποθετεί την Ασίνη στις ακτές του Λακωνικού κόλπου, και διαπιστώνει ελάχιστα απομεινάρια να θυμίζουν την μεγάλη πόλη, κυρίως από λουτρά που οι ντόπιοι τα ονόμαζαν «camaras». Αναφερεται από τον ίδιο και η Καρυούπολις, σαν χωριό της Ασίνης.

Γεγονός είναι ότι, αναφέρεται επισκοπή Ασίνης, στην εκκλησιαστική ιστορία. Αλλά και ο περιηγητής Στράβων [2], στη θαλάσσια διαδρομή του από το ακρωτήριο Ταίναρον μέχρι το Μαλέας, καταγράφει διαδοχικά τις πόλεις Ψαμμαθούς, Ασίνη και Γύθειο.

Η Ασίνη στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γνωστό ποίημα του Γιώργου Σεφέρη είναι το «Ο Βασιλιάς της Ασίνης», που έχει συμπεριληφθεί κατά το παρελθόν και σε σχολικό βιβλίο (Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας).
  • Στο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «ΑΙΩΝΟΣ ΕΙΔΩΛΟΝ», που ανήκει στη συλλογή ποιημάτων ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ 1η εκδ. 1974, γίνεται αναφορά στον Βασιλιά της Ασίνης.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συγκεκριμένα στο εδάφιο: «Λακωνικά» VII .4.
  2. Στράβων Η΄ V2

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cyriec of Ancona:Later travels μετάφραση από τον Edward W. Bodnar, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
  • Georgetown university, καθηγητής Edward W.Bodnar S.J.
  • «Στράβωνος Πελοποννησιακά», εκδόσεις Κάκτος (Χατζόπουλος)
  • «Ιστορία Μάνης», του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, εκδόσεις Παπαδήμα
  • «Παυσανίου Λακωνικά», του Iωάννη Β.Βίγλα, εκδόσεις Μοριάς

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα