Ασίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ασίνη
Asine1jpg.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ασίνη
37°31′39″N 22°52′27″E
Χώρα Ελλάδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία πόλη της Αργολίδας. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ασίνη (αποσαφήνιση).
Ερείπια της Ακρόπολης της Ασίνης

H Ασίνη, ακμάζουσα ελληνική πόλη της αρχαιότητας, βρισκόταν στην Αργολίδα, κοντά στο σημερινό Τολό. Η τοποθεσία στην Λακωνία που φαίνεται να ήταν κτισμένη η ομώνυμος πόλη αποικία, είναι η περιοχή από τις Καμάρες μέχρι το Σκουτάρι. Απέμειναν όμως ελάχιστα κτίσματα, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε όλη την περιοχή το 375 και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τις παραθαλάσσιες πόλεις του Λακωνικού. Προκάλεσε ακόμη και τον καταποντισμό του Γυθείου.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή Ασίνη βρισκόταν και στην Λακωνία, και αποτελούσε τμήμα τής επικράτειας τής πανάρχαιας πόλεως Λας την οποία αναφέρει ο Όμηρος. Ο Τρωικός πόλεμος, όπως μάς πληροφορεί, ήταν μία συνολική εκστρατεία στην οποία συμμετείχε και η Λας με πλοία, καθώς και οι γειτονικές πόλεις Οίτυλο και Καρδαμύλη.

Ιστορικά στοιχεία & Μαρτυρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδιο αντικειμένου της περιοχής από τον Κυριάκο τον Ανγκωνίτη

Ο περιηγητής Παυσανίας, στο έργο του «Λακωνικά» [1] αναφέρει ότι κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, όταν βασιλιάς στην Σπάρτη ήταν ο Νίκανδρος, γιος του Χαρίλαου από το γένος των Ευρυποντιδών, και δεύτερος βασιλιάς ο Τήλεκλος από το γένος των Αγιαδών, ξέσπασε πόλεμος στην Αργολίδα, μεταξύ των Λακεδαιμόνιων και των Αργείων.

Οι κάτοικοι της Ασίνης ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και μάχονταν εναντίον των γειτόνων τους Αργείων. Όταν οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες, και επέστρεψαν στην Σπάρτη, οι Αργείοι κατέστρεψαν για αντίποινα ολοσχερώς την Ασίνη.

Οι Ασίνιοι που απέμειναν επιβιβάστηκαν στα πλοία και εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι σε αυτή την δύσκολη περίσταση να ζήτησαν τη βοήθεια των συμμάχων τους, και να την έλαβαν, με την μορφή παραχώρησης γης, για να ιδρύσουν καινούργια πόλη.

Ο περιηγητής Κυριάκος από την Ανκόνα, που περιηγήθηκε την περιοχή το έτος 1447, τοποθετεί την Ασίνη στις ακτές του Λακωνικού κόλπου, και διαπιστώνει ελάχιστα απομεινάρια να θυμίζουν την μεγάλη πόλη, κυρίως από λουτρά που οι ντόπιοι τα ονόμαζαν «camaras». Αναφερεται από τον ίδιο και η Καρυούπολις, σαν χωριό της Ασίνης.

Γεγονός είναι ότι, αναφέρεται επισκοπή Ασίνης, στην εκκλησιαστική ιστορία. Αλλά και ο περιηγητής Στράβων [2], στη θαλάσσια διαδρομή του από το ακρωτήριο Ταίναρον μέχρι το Μαλέας, καταγράφει διαδοχικά τις πόλεις Ψαμμαθούς, Ασίνη και Γύθειο.

Αρχαιολογική περιήγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της Ασίνης αποτυπώνεται κυρίως μέσα από τα ευρήματα στον λόφο Καστράκι ή Παλιόκαστρο. Τη δεκαετία του 1920, Σουηδοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα πολύπλοκο μωσαϊκό πολλαπλών φάσεων κατοίκησης, στο οποίο αποτυπωνόταν η ιστορία της περιοχής για 3.000 και πλέον χρόνια. Νεολιθικά όστρακα που βρέθηκαν στους πρόποδες του λόφου της Μπαρμπούνας, ΒΔ του Καστρακίου μαρτυρούν την άφιξη των πρώτων κατοίκων στην περιοχή κατά την 6η χιλιετία π.Χ. Κατά την 3η χιλιετία π.Χ. (Πρωτοελλαδική περίοδος), φαίνεται ότι αναπτύσσεται οικιστική δραστηριότητα στην λεγόμενη Κάτω Πόλη και σε πλατώματα της Ακρόπολης ενώ στο πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. (Μεσοελλαδική περίοδος), ο οικισμός της Κάτω Πόλης επεκτείνεται καταλαμβάνοντας και τμήμα της νότιας πλαγιάς της Μπαρμπούνας. Συναφές της κατοίκησης αυτής φαίνεται να είναι μεσοελλαδικό νεκροταφείο ανατολικά από το Καστράκι, με ταφές οργανωμένες με επίκεντρο κυκλικό λιθόκτιστο τύμβο.

Από την υπομυκηναϊκή περίοδο και κατά τη Γεωμετρική περίοδο, η οικιστική παρουσία στη θέση είναι συνεχής. Στην κορυφή της Μπαρμπούνας σώζονται ερείπια μικρού ναϊκού οικοδομήματος που ήταν σε χρήση από τον 8ο έως τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. και μάλλον ταυτίζεται με το Ιερό του Απόλλωνος Πυθαίου, που αναφέρεται αργότερα από τον Παυσανία. Γύρω στο 300 π.Χ. κτίζονται στο Καστράκι τα τείχη που περιβάλλουν μέχρι σήμερα το λόφο. Οικίες, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, λατρευτικά σύνολα και τάφοι χρονολογούνται την ίδια περίοδο.

Όταν ο Στράβων επισκέπτεται την Ασίνη, στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ., αντικρίζει ένα μικρό χωριό, ενώ έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., ο Παυσανίας στη θέση της παλιάς πόλης βλέπει μόνο ερείπια. Τον 4ο και στις αρχές του 5ου αι. μ.Χ., η Κάτω Πόλη κατοικείται ξανά. Νέα σπίτια κτίζονται πάνω στα ελληνιστικά συγκροτήματα κατοικιών, ορισμένα δε χρησιμοποιούν τμήματα των παλιότερων κτηρίων. Σε αυτή την περίοδο χρονολογούνται δύο μικρά λουτρά: το πρώτο, κατεστραμμένο σήμερα, βρισκόταν εξωτερικά των τειχών στα ανατολικά, και το δεύτερο διατηρείται ακόμα στο ανατολικό τμήμα της Κάτω Πόλης. Η προσθήκη πλακόστρωσης στην κεντρική πύλη της πόλης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων ίσως τοποθετείται στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους ενώ μικρής έκτασης επισκευές και μετατροπές σε μέρος των τειχών, κυρίως στα βορειοδυτικά, θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί τη Βυζαντινή περίοδο. Γεγονός είναι πάντως ότι οι πληροφορίες που δίνει ο χώρος για τη δραστηριότητα στην Ασίνη από την εποχή του Παυσανία μέχρι και την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (1686-1715) παραμένουν λιγοστές. [3]

Η Ασίνη στη λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γνωστό ποίημα του Γιώργου Σεφέρη είναι το «Ο Βασιλιάς της Ασίνης», που έχει συμπεριληφθεί κατά το παρελθόν και σε σχολικό βιβλίο (Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας).
  • Στο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «ΑΙΩΝΟΣ ΕΙΔΩΛΟΝ», που ανήκει στη συλλογή ποιημάτων ΤΑ ΕΤΕΡΟΘΑΛΗ 1η εκδ. 1974, γίνεται αναφορά στον Βασιλιά της Ασίνης.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συγκεκριμένα στο εδάφιο: «Λακωνικά» VII .4.
  2. Στράβων Η΄ V2
  3. Γ. Ήβου, «Αρχαία Ασίνη» (αρχαιολογικός οδηγός), Αρχαιολογία και Τέχνες 120 (2016)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cyriec of Ancona:Later travels μετάφραση από τον Edward W. Bodnar, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
  • Georgetown university, καθηγητής Edward W.Bodnar S.J.
  • «Στράβωνος Πελοποννησιακά», εκδόσεις Κάκτος (Χατζόπουλος)
  • «Ιστορία Μάνης», του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη, εκδόσεις Παπαδήμα
  • «Παυσανίου Λακωνικά», του Iωάννη Β.Βίγλα, εκδόσεις Μοριάς

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]