Μαλακοπή Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαλακοπή Πυλαίας)

Συντεταγμένες: 40°36′41.0″N 22°58′55.6″E / 40.611389°N 22.982111°E / 40.611389; 22.982111

Μαλακοπή Πυλαίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαλακοπή Πυλαίας
40°36′41″N 22°58′55″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

Η Μαλακοπή αποτελεί συνοικία της νοτιοανατολικής πλευράς του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που έλαβε το όνομά της από την μικρασιατική πόλη Μαλακοπή της Καππαδοκίας. Διοικητικά το μεγαλύτερο κομμάτι της περιοχής ανήκει στο Δήμο Πυλαίας, ωστόσο το βόρειο κομμάτι βρίσκεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τοπωνύμιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Μαλακοπή Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας, μετά την Ανταλλαγή Πληθυσμών, την περίοδο 1923-1924. Σε ανάμνηση της πατρίδας τους, ονόμασαν τον συνοικισμό Μαλακοπή.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του κέντρου και καταλαμβάνει μικρό τμήμα στα ανατολικά της Τούμπας. Συνορεύει στα βορειοανατολικά με το συνοικισμό Κωνσταντινοπολιτών και το δάσος του Σέιχ Σου, στα Νότια με τον κεντρικό συνοικισμό της Πυλαίας, τμήματα της Κάτω Τούμπας και της Χαριλάου. Την περιοχή διασχίζουν δυο ρέματα, το ρέμα Σταγειρίτη και η περιφερειακή τάφρος. Παράλληλα στην περιφερειακή τάφρο βρίσκεται το λεγόμενο "ανάχωμα", που χρησιμεύει ως πεζόδρομος και τόπος αναψυχής, λόγω της βλάστησης. Η περιοχή νότια του αναχώματος αναφέρεται και ως "Κάτω Μαλακοπή"

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Μαλακοπής συγκοινωνιακά εξυπηρετείται από τις λεωφορειακές γραμμές 14 και 12 (προς Κέντρο) και 30 (προς Χαριλάου, Ντεπό και Τριανδρία), καθώς και από τα τοπικά λεωφορεία του Δήμου Πυλαίας[1].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λειτουργούν 3 Δημοτικά Σχολεία (105ο, 21ο και 109ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης), 2 Γυμνάσια (1ο και 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής) και 2 Λύκεια (10ο και 12ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης).

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοανατολικά του κτιριακού συγκροτήματος του 105ου Δημοτικού Σχολείου βρίσκεται το γήπεδο του «Ποδοσφαιρικoύ Ομίλου Μαλακοπής». Το γήπεδο είναι του Δήμου Θεσσαλονίκης και δίνεται άδεια σε όποια τοπική ομάδα ποδοσφαίρου θέλει να κάνει προπόνηση. Οι ομάδες που προπονούνται είναι η ΑΕΕΤ(Ελπίδα Τούμπας), τα Λιονταράκια, τα Αετόπουλα, κ.α.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης επί της οδού Σταγειρίτη βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Χριστοφόρου.

Ύδρευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Μαλακοπής υδροδοτούνταν από περιφερειακό δίκτυο υδροδότησης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2008, οπότε και συνδέθηκε απευθείας με το ενιαίο δίκτυο της Ε.Υ.Α.Θ.[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]