Πεύκα Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°39′29.02″N 22°59′37.61″E / 40.6580611°N 22.9937806°E / 40.6580611; 22.9937806

Αυτό το λήμμα αφορά δημοτική ενότητα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πεύκα (αποσαφήνιση).
Πεύκα
Ρετζίκι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πεύκα
Ρετζίκι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΝέαπολης - Συκεών
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Έκταση1.800 χλμ2
Υψόμετρο280
Πληθυσμός13.052 (2011)
Πυκν. πληθ.3.574,44 κατ/χλμ2

Τα Πεύκα (αναφέρεται συχνά και με την παλαιότερη ονομασία του, Ρετζίκι) αποτελούν περιοχή στα προάστια της Θεσσαλονίκης και δημοτική ενότητα του Δήμου Νεαπόλεως - Συκεών και εντάσσεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μόλις 6 χλμ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 13.052 κατοίκους. Στα Πεύκα στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεύκα.jpg

Η λέξη Ρεντζίκι αποτελεί παράφραση της παλαιότερης ονομασίας της περιοχής Ουρεντζίκ (τουρκικά: Örencik) που σημαίνει Μικρός Παράδεισος[εκκρεμεί παραπομπή] και αποτελούσε μια ευχάριστη συνοικία της πόλης κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Σήμερα η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Πεύκα αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και η ονομασία Ρετζίκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1914 εμφανίστηκαν στο Ρετζίκι και οι πρώτες τέσσερις οικογένειες προσφύγων, που έχτισαν τα μικρά σπίτια τους και δημιούργησαν λαχανόκηπους και κάποια κοτέτσια.

Το 1922 οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, κυρίως από τα Λιβάδια Κιλκίς, εγκαταστάθηκαν μόνιμα και την ίδια χρονιά κατοχύρωσαν δικαιώματα για τις εκτάσεις που είχαν δημιουργήσει τους τόπους βοσκής για τα κοπάδια τους.

Μικρασίατες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ρετζίκι το 1925 και έτσι ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε σημαντικά. Τους πρόσφυγες εγκατέστησε η υπηρεσία εποικισμού με τη φροντίδα της οποίας τους δόθηκε η δυνατότητα, να ανεγείρουν σπίτια και να αποκτήσουν κλήρο. Στο σύνολό τους οι πρόσφυγες, κατάγονταν από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Θρύλοι και παραδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Το Αγίασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ag triada Peyka.png

Ένα ξεχωριστό τμήμα της ιστορίας του σημερινού οικισμού είναι και οι θρύλοι και οι παραδόσεις του, που είναι καλό να τις γνωρίζουν και οι μεταγενέστεροι. Ο Δημήτρης Φράγκος, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Πεύκων, αρθρογραφώντας στο τοπικό περιοδικό "Πευκο-Όραμα", μεταφέρει τις μαρτυρίες του παππού του Γούλα και του φίλου του Γρηγόρη Μπαζάκα, σχετικά με παραδόσεις και συζητήσεις από παλιότερους Τούρκους και Χριστιανούς, κατοίκους του τόπου. Η συγκεκριμένη παράδοση αναφέρεται στην ίδρυση του παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδας, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα και εκεί τελούνται θείες Λειτουργίες. Πρόκειται για όραμα με πρωταγωνίστρια μια μαυροφορεμένη γυναίκα που νωρίς τα χαράματα ανηφόριζε το μονοπάτι που άρχιζε από το κτήμα Άμποτ (σημερινό Δελασάλ),περνούσε από το κτήμα Μπαζάκα και από το χαμάμ και έφτανε στο βουνό. Οι χωριανοί κινημένοι από περιέργεια ακολούθησαν τη γυναίκα, αλλά σε κάποιο σημείο την έχασαν από τα μάτια τους. Είδαν τότε σε εκείνο το σημείο να αναβλύζει αχνιστό νερό. Το θεώρησαν θαύμα και το διέδωσαν παντού. Τότε έκτισαν και το παρεκκλήσι. Οι εμφανίσεις της μαυροφορεμένης γυναίκας συνεχίστηκαν, ώσπου μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ασβεστοχώρι την είδε σε όραμα να την προτρέπει να πάει στο Αγίασμα, να σκάψει και να βγάλει την εικόνα που ήταν θαμμένη εκεί. Η πιστή γυναίκα ακολούθησε τις εντολές. Έσκαψε στο συγκεκριμένο σημείο, έβγαλε την εικόνα μέσα από τις λάσπες,την καθάρισε και την τοποθέτησε στο παρεκκλήσι. Η εικόνα εμφανίζει το Χριστό στη μέση και εκατέρωθέν του την Παναγία και τον Ιωάννη .Έτσι από την εικόνα πήρε το παρεκκλήσι το όνομα της Αγίας Τριάδας. Η Αγία Τριάδα ήταν προστάτης του χωριού και των βλάχων κτηνοτρόφων που με κατάνυξη και πίστη την φρόντιζαν. Το αγίασμα που ανάβλυζε από την πηγή ήταν θαυματουργό και χάρισε την υγεία σε πολλούς πιστούς. Ένας από αυτούς, δοξάζοντας τη Χάρη της Αγίας Τριάδας, μετέφερε το παλιό εκκλησάκι σε στέρεο έδαφος ξανακτίζοντας το (εκεί που είναι σήμερα) και έκτισε τον ξενώνα. Το όνομα παραμένει μέχρι σήμερα:" Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας".

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πεύκα είναι προσβάσιμα από τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης από τον κόμβο 6. Ο ΟΑΣΘ εξυπηρετεί τα Πεύκα με τις γραμμές 57, 59, και 64. Η γραμμή 57 συνδέει τα Πεύκα με το Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη προς τα ανατολικά και με την Νεάπολη και την Πλατεία Αριστοτέλους προς το κέντρο. Η γραμμή 64 περνά από το βόρειο κομμάτι των Πεύκων, εξυπηρετώντας τους κατοίκους που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Συνδέει τα Πεύκα με το Φίλυρο και το κέντρο. Τέλος, η γραμμή 59 εξυπηρετεί αποκλειστικά τα Πεύκα με δρομολόγια ανά μία ώρα.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 1971, τα Πεύκα είχαν 899 κατοίκους, ενώ με την απογραφή του 2001, ο οικισμός είχε 6.136 κατοίκους. Πλέον, ο πληθυσμός των Πεύκων αγγίζει τις 13.052 κατοίκους, σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή 2011

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

50 χρόνια μετά.... στο Ρετζίκι. https://m.youtube.com/watch?v=atinkSiTj0E

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]