Πεύκα Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°39′28″N 22°59′18″E / 40.65772°N 22.98838°E / 40.65772; 22.98838

Πεύκα
Ρετζίκι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πεύκα Θεσσαλονίκης
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία
Δήμος Νέαπολης - Συκεών
Έκταση 1.800 km2
Υψόμετρο 280 m
Πληθυσμός 13 052[1]

Τα Πεύκα (επίσημα, αναφέρεται συχνά και ως Ρετζίκι), αποτελούν προάστιο της Θεσσαλονίκης και δημοτική ενότητα του Δήμου Νεαπόλεως - Συκεών και εντάσσεται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Απέχει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μόλις 6 χλμ.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Ρεντζίκι αποτελεί παράφραση της παλαιότερης ονομασίας της περιοχής Ουρεντζίκ (τουρκικά: Urendjick) που σημαίνει Μικρός Παράδεισος και αποτελούσε μια ευχάριστη συνοικία της πόλης κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας. Σήμερα η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Πεύκα αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και η ονομασία Ρετζίκι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1914 εμφανίστηκαν στο Ρετζίκι και οι πρώτες τέσσερις οικογένειες προσφύγων, που έχτισαν τα μικρά σπίτια τους και δημιούργησαν λαχανόκηπους και κάποια κοτέτσια.

Το 1922 οι οικογένειες των κτηνοτρόφων, κυρίως από τα Λιβάδια Κιλκίς, εγκαταστάθηκαν μόνιμα και την ίδια χρονιά κατοχύρωσαν δικαιώματα για τις εκτάσεις που είχαν δημιουργήσει τους τόπους βοσκής για τα κοπάδια τους.

Μικρασίατες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ρετζίκι το 1925 και έτσι ο πληθυσμός του οικισμού αυξήθηκε σημαντικά. Τους πρόσφυγες εγκατέστησε η υπηρεσία εποικισμού με τη φροντίδα της οποίας τους δόθηκε η δυνατότητα, να ανεγείρουν σπίτια και να αποκτήσουν κλήρο. Στο σύνολό τους οι πρόσφυγες, κατάγονταν από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση και προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πεύκα είναι προσβάσιμα από τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης από τον κόμβο 6. Ο ΟΑΣΘ εξυπηρετεί τα Πεύκα με τις γραμμές 57 και 59. Η γραμμή 57 συνδέει τα Πεύκα με το Ασβεστοχώρι και τον Χορτιάτη προς τα ανατολικά και με την Πλατεία Αριστοτέλους προς το κέντρο. Τέλος η γραμμή 59 εξυπηρετεί αποκλειστικά τα Πεύκα.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 1971, τα Πεύκα είχαν 899 κατοίκους, ενώ με την απογραφή του 2001, ο οικισμός είχε 6.136 κατοίκους. Πλέον, ο πληθυσμός των Πεύκων αγγίζει τις 13.052 κατοίκους, σύμφωνα με την Ελληνική απογραφή 2011

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

50 χρόνια μετά.... στο Ρετζίκι. https://m.youtube.com/watch?v=atinkSiTj0E

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]