Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάμπος Θεσσαλονίκης Γιαννιτσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δημιουργία της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης με το πέρασμα των χρόνων χάρη στις προσχώσεις των ποταμών
Οικισμός ψαράδων στην ακτή του κάμπου
Καλλιέργεια σιταριού στον κάμπο Θεσσαλονίκης Γιαννιτσών (αριστερό μέρος της εικόνας)

Ο κάμπος Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών (επίσης γνωστός ως πεδιάδα της Θεσσαλονίκης) βρίσκεται στη Μακεδονία, δυτικά της Θεσσαλονίκης, είναι ο μεγαλύτερος κάμπος της Ελλάδας[1] και είναι ο βασικός παράγοντας γεωργικής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κάμπος σχηματίστηκε από 4 ποταμούς τον Αξιό, τον Λουδία, τον Αλιάκμονα και τον Γαλλικό (Εχέδωρο) και για αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα εύφορος. Παλαιότερα νοτίως των Γιαννιτσών υπήρχε η επονομαζόμενη λίμνη Λουδία η οποία κάλυπτε μεγάλος μέρος εύφορου εδάφους του κάμπου και ήταν εστία της ασθένειας της ελονοσίας. Για αυτό τον λόγο το 1928 ξεκίνησε η αποξήρανσή της.[2]

Στις αρχές του 20ου αιώνα η πεδιάδα αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων ανταρτών, οι οποίοι μάχονταν για το ποια πλευρά θα κυριαρχήσει στα εδάφη της τότε πλέον εξασθενημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας[3].

Στον κάμπο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών εξελίχθηκε επίσης η σημαντικότερη μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, η μάχη των Γιαννιτσών. Στις 19 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο ερχόμενος από την δυτική Μακεδονία συγκρούστηκε με τον οθωμανικό στρατό του Χασάν Ταχσίν Πασά που βρίσκονταν στην πεδιάδα αναγκάζοντάς τον τελευταίο σε υποχώρηση[4]. Η έκβαση της μάχης άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

Λόγω της εξαιρετικής γονιμότητας της πεδιάδας υπάρχουν διάφοροι τύποι καλλιεργειών όπως ορυζώνες, αμπέλια, καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού κλπ.[5]

Φλαμίνγκο στο δέλτα του Αξιού

Στις ανατολικές παρυφές του κάμπου όπου εκβάλει ο Αξιός στον Θερμαϊκό υπάρχει το εθνικό πάρκο δέλτα του Αξιού όπου υπάρχουν διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας.

  1. «Πεδιάδα Θεσσαλονίκης–Γιαννιτσών | Πίνακας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Αποξήρανση του θρυλικού βάλτου - ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ, στην άκρη της λίμνης». sites.google.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021. 
  3. «Γιαννιτσά: Στα Μυστικά του Βάλτου». in.gr. 9 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. Σήμερα .gr, Σαν. «Η Μάχη των Γιαννιτσών». Σαν Σήμερα .gr. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «Στατιστικά καλλιεργειών νομού Θεσσαλονίκης - GAIApedia». www.gaiapedia.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2021.