Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας
Sozialdemokratische Partei Österreichs
Logo SPÖ.svg
Ηγέτης Κρίστιαν Κερν
Ίδρυση 30 Δεκεμβρίου 1888
Έδρα Löwelstraße 18, A-1014 Βιέννη, Αυστρία
Ιδεολογία Σοσιαλδημοκρατία
Κοινωνικός κορπορατισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
Διεθνής προσχώρηση Προοδευτική Συμμαχία
Σοσιαλιστική Διεθνής
Ιστοσελίδα
http://www.spoe.at/
Πολιτικό σύστημα Αυστρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (γερμ. Sozialdemokratische Partei Österreichs) είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας[1]. Είναι ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Αυστρίας. Είναι, επίσης, ένα από τα λίγα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης που έχουν διατηρήσει τις παραδοσιακές σοσιαλιστικές ρίζες και έχουν απορρίψει τον νεοφιλελευθερισμό, ενώ είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την περίοδο 1888-1945, το κόμμα ονομαζόταν Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα της Αυστρίας (Sozialdemokratische Arbeiterpartei Österreichs, SDAPÖ), ενώ από το 1945 μέχρι το 1991, οπότε και άλλαξε το όνομά του στην σημερινή ονομασία, ονομαζόταν Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αυστρίας (Sozialistische Partei Österreichs).

Το κόμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ενώ διατηρεί δεσμούς με την Αυστριακή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ÖGB) και το Αυστριακό Επιμελητήριο Εργασίας (AK). Το κόμμα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει και το συντηρητικό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), ενώ ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κρίστιαν Κερν είναι ο τωρινός καγκελάριος της Αυστρίας.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας
52 / 183
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας
20 / 61
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
5 / 18

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Social Democratic Party of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).