Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας
Freiheitliche Partei Österreichs
ΗγέτηςΝόρμπερτ Χόφερ
Ίδρυση7 Απριλίου 1956
ΈδραTheobaldgasse 19/4, A-1060 Βιέννη, Αυστρία
ΙδεολογίαΕθνικισμός
Συντηρητισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Προνοιακός σωβινισμός[1]
Εθνικός φιλελευθερισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΚοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας
Ιστότοπος
http://www.fpoe.at/
Πολιτικό σύστημα Αυστρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (γερμ. Freiheitliche Partei Österreichs) είναι εθνικιστικό αυστριακό κόμμα[2]. Ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου του 1956, και σημερινός ηγέτης του είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ιδεολογικά, το κόμμα προέρχεται από την εθνικοφιλελεύθερη παράταξη κατά τις επαναστάσεις του 1848 στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1956 ως εξέλιξη της βραχύβιας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων (Verband der Unabhängigen, VdU), η οποία ιδρύθηκε επτά χρόνια νωρίτερα. Το κόμμα σημείωνε μετριοπαθή αποτελέσματα στις εκλογές μέχρι το 1983, οπότε και συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.[3]

Όταν ο Γεργκ Χάιντερ εξελέγη αρχηγός του κόμματος το 1986, το κόμμα στράφηκε προς μία νέα πολιτική και ιδεολογική πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε ως δεξιός λαϊκισμός. Το κόμμα σημείωσε έκτοτε ορισμένες εκλογικές επιτυχίες, αν και καταστράφηκαν οι δεσμοί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το 1993, ύστερα από μία αμφιλεγόμενη ψήφιση νόμου σχετικά με την μετανάστευση, τα μέλη του κόμματος που ήταν ιδεολογικά πιο κοντά προς τον κλασικό φιλελευθερισμό αποχώρησαν από το κόμμα, δημιουργώντας το Φιλελεύθερο Φόρουμ (Liberales Forum, LiF). Το τελευταίο έγινε μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς, αντικαθιστώντας το Κόμμα Ελευθερίας, στο οποίο υπήρχαν σχέδια για αποχώρηση από αυτήν.

Στις εκλογές του 1999, το κόμμα σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμά του, αφού συγκέντρωσε το 26,9% των ψήφων, ξεπερνώντας έτσι το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό οδήγησε το τελευταίο στην δημιουργία κυβέρνησης με το Κόμμα Ελευθερίας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρούσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «νομιμοποιούσε την ακροδεξιά στην Ευρώπη». Το Κόμμα Ελευθερίας προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του στο 10%. Τα δύο κόμματα συνέχισαν την κυβέρνηση συνεργασίας και μετά τις εκλογές, το οποίο όμως οδήγησε σε ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος, πράγμα που οδήγησε στην αποχώρηση του Χάιντερ και άλλων από το κόμμα και την δημιουργία της Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ), που αντικατέστησε το Κόμμα Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα. Από τότε έως τον Μάιο του 2019, αρχηγός του κόμματος ήταν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η εκλογική του δύναμη αυξήθηκε, ενώ το BZÖ σχεδόν εξαφανίστηκε.

Το 2016, ο υποψήφιος του κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ, έφτασε πολύ κοντά στην εκλογή του ως ομοσπονδιακού προέδρου, χάνοντας τελικά με 46.2% έναντι 53.8% από τον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, το κόμμα έλαβε την τρίτη θέση, σε μικρή απόσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες, και συμμετείχε σε συγκυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Στράχε αντικαγκελάριο και αρκετά σημαίνοντα χαρτοφυλάκια, ιδίως το Υπουργείο των Εσωτερικών, στα χέρια στελεχών του Κόμματος Ελευθερίας. Η συγκυβέρνηση αυτή έγινε αντικείμενο ευρείας κριτικής, ειδικά με τις συνεχείς αποκαλύψεις ακροδεξιών και νεοναζιστικών τάσεων στελεχών του Κόμματος Ελευθερίας και κατηγορίες για προσπάθειες κομματικοποίησης των μηχανισμών ασφαλείας από τον αμφιλεγόμενο Υπουργό Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ. Η αποκάλυψη της λεγόμενης "Υπόθεσης Ίμπιθα" (Ibiza-Affäre) οδήγησε στην παραίτηση του Στράχε και την πτώση της συγκυβέρνησης τον Μάιο του 2019. Η ηγεσία του Κόμματος Ελευθερίας ανελήφθη από κοινού από τον Χόφερ και τον Κικλ. Αποκαλύψεις κατάχρησης κομματικών πόρων για ιδιωτικές ανέσεις από τον Στράχε (Spesen-Affäre) κατά το καλοκαίρι του 2019 συνέβαλλαν στην πτώση της εκλογικής απήχησης του κόμματος κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και έλαβε 16% των ψήφων.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας
30 / 183
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας
16 / 61
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 19

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Keele European Parties Research Unit, Kurt Richard· University of Keele. School of Politics, International Relations and the Environment (2007). Electoral strategies and performance of Austrian right-wing populism 1986-2006. [Keele]: School of Politics, International Relations and the Environment (SPIRE), Keele University. ISBN 1-899488-33-2. 810998826. 
  2. Parties and elections in Austria
  3. Keele European Parties Research Unit, Kurt Richard· University of Keele. School of Politics, International Relations and the Environment (2007). Electoral strategies and performance of Austrian right-wing populism 1986-2006. [Keele]: School of Politics, International Relations and the Environment (SPIRE), Keele University. ISBN 1-899488-33-2. 810998826.