Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας
Freiheitliche Partei Österreichs
Logo of Freedom Party of Austria.svg
Ηγέτης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε
Ίδρυση 7 Απριλίου 1956
Έδρα Theobaldgasse 19/4, A-1060 Βιέννη, Αυστρία
Ιδεολογία Εθνικός φιλελευθερισμός (παραδοσιακά)
Εθνικός συντηρητισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Πολιτική θέση Δεξιά προς ακροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κίνημα για μια Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας
Ιστοσελίδα
http://www.fpoe.at/
Πολιτικό σύστημα Αυστρίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (γερμ. Freiheitliche Partei Österreichs) είναι ένα ακροδεξιό αυστριακό κόμμα[1]. Ιδεολογικά, το κόμμα προέρχεται από την εθνική φιλελεύθερη πλευρά κατά τις επαναστάσεις του 1848 στην Αυστριακή Αυτοκρατορία. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1956 ως εξέλιξη της βραχύβιας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων (Verband der Unabhängigen, VdU), η οποία ιδρύθηκε επτά χρόνια νωρίτερα. Το κόμμα σημείωνε μετριοπαθή αποτελέσματα στις εκλογές μέχρι το 1983, οπότε και συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Όταν ο Γεργκ Χάιντερ εξελέγη αρχηγός του κόμματος το 1986, το κόμμα στράφηκε προς μία νέα πολιτική και ιδεολογική πορεία η οποία χαρακτηρίστηκε ως δεξιός λαϊκισμός. Το κόμμα σημείωσε έκτοτε ορισμένες εκλογικές επιτυχίες, ανκαι καταστράφηκαν οι δεσμοί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το 1993, ύστερα από μία αμφιλεγόμενη ψήφιση νόμου σχετικά με την μετανάστευση, τα μέλη του κόμματος που ήταν ιδεολογικά πιο κοντά προς τον κλασικό φιλελευθερισμό αποχώρησαν από το κόμμα, δημιουργώντας το Φιλελεύθερο Φόρουμ (Liberales Forum, LiF). Το τελευταίο έγινε μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς, αντικαθιστώντας το Κόμμα Ελευθερίας, στο οποίο υπήρχαν σχέδια για αποχώρηση από αυτήν.

Στις εκλογές του 1999, το κόμμα σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμά του, αφού συγκέντρωσε το 26,9% των ψήφων, ξεπερνώντας έτσι το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα. Αυτό οδήγησε το τελευταίο στην δημιουργία κυβέρνησης με το Κόμμα Ελευθερίας, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θεωρούσε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «νομιμοποιούσε την ακροδεξιά στην Ευρώπη». Το Κόμμα Ελευθερίας προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του στο 10%. Τα δύο κόμματα συνέχισαν την κυβέρνηση συνεργασίας και μετά τις εκλογές, το οποίο όμως οδήγησε σε ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος, πράγμα που οδήγησε στην αποχώρηση του Χάιντερ και άλλων από το κόμμα και την δημιουργία της Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ), που αντικατέστησε το Κόμμα Ελευθερίας στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα. Από τότε, αρχηγός του κόμματος είναι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και η εκλογική του δύναμη αυξήθηκε.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Εθνικό Συμβούλιο της Αυστρίας
53 / 183
Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Αυστρίας
13 / 61
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
3 / 18

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Freedom Party of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).