Αυστριακά Γερμανικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυστριακά Γερμανικά
Österreichisches Standarddeutsch, Österreichisches Hochdeutsch
Austriazismus
ΈθνοςΑυστριακοί
Χώρα Αυστρία
Εποχή18ος αι. - σήμερα
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκή
Διάλεκτοιδιάλεκτος
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσαστην Αυστρία
Glottologκαμμία[1]

Αυστριακά Γερμανικά[2] (Γερμανικά: Österreichisches Deutsch), είναι η διάλεκτος της γερμανικής γλώσσας που γράφεται και ομιλείται στην Αυστρία. Έχει το υψηλότερο κοινωνιογλωσσικό κύρος σε τοπικό επίπεδο, καθώς είναι η μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιείται στα μέσα ενημέρωσης και για άλλες επίσημες περιστάσεις. Σε λιγότερο επίσημες περιστάσεις, οι Αυστριακοί τείνουν να χρησιμοποιούν μορφές πλησιέστερες ή πανομοιότυπες με τις Βαυαρικές και Αλεμανικές διαλέκτους, που παραδοσιακά ομιλούνται - αλλά σπάνια γράφονται - στην Αυστρία.

Έχει τις ρίζες της στα μέσα του 18ου αιώνα, όταν η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία και ο γιος της Ιωσήφ Β΄ εισήγαγαν την υποχρεωτική εκπαίδευση (το 1774) και αρκετές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση στην πολύγλωσση αυτοκρατορία των Αψβούργων. Εκείνη την εποχή, επικρατούσα γλώσσα στον γραπτό λόγο ήταν η Oberdeutsche Schreibsprache (γραπτή γλώσσα της Άνω Γερμανίας), η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις βαυαρικές και αλεμανικές διαλέκτους της Αυστρίας. Μια άλλη επιλογή ήταν η δημιουργία ενός νέου προτύπου βασισμένου στις νότιες γερμανικές διαλέκτους, όπως προτάθηκε από τον γλωσσολόγο Johann Siegmund Popowitsch. Αντ 'αυτού, αποφάσισαν για ρεαλιστικούς λόγους να υιοθετήσουν την ήδη τυποποιημένη γλώσσα της καγκελαρίας της Σαξονίας (Sächsische Kanzleisprache ή Meißner Kanzleideutsch), η οποία βασίστηκε στη διοικητική γλώσσα της μη αυστριακής περιοχής του Μάισσεν και της Δρέσδης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «{{{name}}}». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. «The problems of Austrian German in Europe». eurotopics.net. euro|topics. 16 Μαρτίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]