Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μιχαήλ Α' της Πορτογαλίας
Miguel I o REi.jpg
Γέννηση
Λισαβόνα
Θάνατος
Esselbach
Υπηκοότητα Πορτογαλία και Ισπανία
Σύζυγος Αδελαΐδα του Λεβενστέιν-Βερτχάιμ-Ρόζενμπεργκ
Τέκνα Μαρία του Νέβες της Πορτογαλίας, Μιχαήλ Β' της Μπραγκάνζα, Μαρία Τερέζα της Πορτογαλίας, Μαρία Ιωσηφίνα της Πορτογαλίας, Ινφάντα Αδελγούντες της Πορτογαλίας, Ινφάντα Μαρία Άννα της Πορτογαλίας, Ινφάντα Μαρία Αντωνία της Πορτογαλίας, no label και no label
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Γονείς Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και Καρλόττα της Ισπανίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας (Λισσαβώνα 1802Καρλσρούη 1866) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας από το 1828 έως το 1834, δεύτερος γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄ και της Καρλόττας της Ισπανίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχαήλ άκρως συντηρητικός, θαυμαστής της Αυστριακής αυτοκρατορίας του Κλέμενς φον Μέττερνιχ, έκανε επαναστάσεις κατά του πατέρα του με την συμπαράσταση της μητέρας του, με αποτέλεσμα την εξορία και των δύο στην Αυστρία.

Αρραβωνιάστηκε το 1826 την ανιψιά του, Μαρία Β΄ της Πορτογαλίας, και ορίστηκε αντιβασιλέας, αλλά σύντομα κατέλαβε τον θρόνο ως μοναδικός απόλυτος μονάρχης ανατρέποντας το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει με τον αδελφό του το 1828. Ο αδελφός του, Πέτρος, παραιτήθηκε στην Βραζιλία υπέρ του πεντάχρονου γιου του, Πέτρου, και έσπευσε στην Πορτογαλία να τον ανατρέψει το 1831.

Ύστερα από έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στην εξορία. Το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον απέκλεισε και από την Ισπανική διαδοχή λόγω της επανάστασης του θείου του δον Κάρλος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγό του Αδελαΐδα του Αδελαΐδα του Λεβενστέιν-Βερτχάιμ-Ρόζενμπεργκ (18311909), που την παντρεύτηκε σε ηλικία 48 ετών, παιδιά του ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Miguel of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]