Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και Βραζιλίας

Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας (1767 - 1826) ο Ήπιος, βασιλιάς του ηνωμένου βασιλείου Βραζιλίας - Πορτογαλίας (από το 1815) μέχρι την ανεξαρτητοποίησης της Βραζιλίας υπό τον υιό του, Πέτρο (1825). Δεύτερος γιος της Μαρίας Α΄ και του Πέτρου Γ΄ βασιλέων της Πορτογαλίας.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ιωσήφ της Βραζιλίας, πέθανε πρόωρα άτεκνος οπότε και έγινε ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Το 1792 ανέλαβε ουσιαστική διακυβέρνηση, αφού η μητέρα του ήταν ανίκανη να κυβερνήσει, κυριευμένη από θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ουσιαστικά και την αντιβασιλεία (1799), τίτλο που κράτησε ως τον θάνατο της μητέρας του (1816). Η σύζυγος του Καρλόττα της Ισπανίας είχε πάνω του ισχυρή επιρροή.

Εξορία στην Βραζιλία και επαναφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την κατάληψη της χώρας του από τον Ναπολέοντα (1807), η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στην Βραζιλία, όπου ο ίδιος έμεινε και μετά την πτώση του Ναπολέοντα (1815). Η δυσαρέσκεια λόγω της διακυβέρνησής του προκάλεσε ειρηνική επανάσταση (1820): ο ίδιος ανταποκρίθηκε, παραχώρησε σύνταγμα και επέστρεψε στην Πορτογαλία, αφήνοντας στην Βραζιλία τον γιο του, Πέτρο.

Στην Πορτογαλία συνάντησε την ανταρσία του άλλου γιου του, δον Μιχαήλ (1821, 1823), που υποχρεώθηκε τελικά να τον εξορίσει. Νέα ανταρσία του Πέτρου στην Βραζιλία έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1825, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος αυτοκράτορας της Βραζιλίας ως Πέτρος Α΄, ιδρυτής της δυναστείας της Βραζιλίας. Αρχικά ο Ιωάννης ΣΤ΄ δυσαρεστήθηκε, αλλά στην συνέχεια υποχώρησε κηρύσσοντας τον γιο του βασιλιά της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού τους. Πέθανε στη Λισσαβόνα (26 Μαρτίου 1826), ενώ σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι δηλητηριάστηκε με αρσενικό.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Καρλόττα της Ισπανίας παιδιά του ήταν:

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Μαρία Α΄
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
18151826
Διάδοχος:
Πέτρος ΣΤ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John VI of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).