Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσος Β'
D. Afonso II - Compendio de crónicas de reyes (Biblioteca Nacional de España).png
Περίοδος 26 Μαρτίου 121125 Μαρτίου 1223
Προκάτοχος Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας
Διάδοχος Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας
Σύζυγος Ουρράκα της Καστίλης
Επίγονοι Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας
Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας
Λεονώρα της Πορτογαλίας
Φερδινάνδος της Πορτογαλίας
κ.α.
Οίκος Πορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Πατέρας Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Ντούλτσε της Αραγωνίας
Γέννηση 23 Απριλίου 1185
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος 25 Μαρτίου 1223 (47 ετών)
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Μονή Σάντα Κρουζ, Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας (Afonso II de Portugal, 23 Απριλίου 118525 Μαρτίου 1223), ο αποκαλούμενος "ο Παχύς", ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας. Ήταν ο δεύτερος αλλά μοναδικός επιζήσας γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Σάντσο Α΄ και της Βερεγκαρίας της Βαρκελώνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την πολεμοχαρή φύση του πατέρα του και του παππού του, ο Αλφόνσος προσπάθησε να είναι ειρηνικός βασιλιάς σταματώντας τους πολέμους με τους γείτονές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το έκανε από δειλία, αλλά ήθελε να εξασφαλίσει την θέση του στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της διαμάχης που βρισκόταν με τους αδελφούς του.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα του Αλφόνσο στην εσωτερική οργάνωση του κράτους του ήταν η δημιουργία κεντρικής διοίκησης και των πρώτων γραπτών νόμων που αφορούσαν την ιδιωτική περιουσία την δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Έστειλε απεσταλμένους σε όλα τα Ευρωπαϊκά βασίλεια της εποχής του προκειμένου να πετύχει την σύναψη εμπορικών σχέσεων μαζί τους. Προσπάθησε τέλος να ρυθμίσει τις σχέσεις του με την εκκλησία που από την εποχή του παππού του Αλφόνσου είχε τεράστια προνόμια που είχαν αποδοθεί από τον παππού του στον πάπα σαν αντάλλαγμα για την αναγνώριση του ως βασιλέα. Η εκκλησία από τότε είχε γίνει τόσο ισχυρή μέσα στην Πορτογαλία που χαρακτηριζόταν ως κράτος εν κράτει. Ο Αλφόνσος Β΄ προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη της φορολογώντας την τεράστια περιουσία της, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για τον λαό. Οι προσπάθειες του αυτές εξόργισαν τον πάπα Ονώριο Β΄ που τον αφόρισε. Ο Αλφόνσο προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την εκκλησία αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγό του (από το 1206) Ουρράκα της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Η΄ και της Λεονώρας της Ακουιτανίας, παιδιά του ήταν:

Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση: 23 Απριλίου 1185 Θάνατος: 25 Μαρτίου 1223
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σάντσο Α΄
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png
1211 - 1223
Διάδοχος
Σάντσο ο Ευσεβής
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Afonso II of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).