Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας
AfonsoII-P.jpg
Γέννηση
Κοΐμπρα
Θάνατος
Σανταρέμ
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Ιδιότητα Βασιλιάς
Σύζυγος Urraca of Castile, Queen of Portugal
Τέκνα Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας, Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας, Eleanor of Portugal, Queen of Denmark και Infante Fernando, Lord of Serpa
Γονείς Σάντσο Α΄ της Πορτογαλίας και Dulce of Aragon
Commons page Πολυμέσα

Ο Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας ή Αλφόνσος ο Παχύς (πορτογαλικά: Afonso o Gordo, 23 Απριλίου 118525 Μαρτίου 1223) ήταν ο τρίτος βασιλιάς της Πορτογαλίας (12121223), δεύτερος αλλά μοναδικός επιζήσας γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Σάντσο Α΄ και της Βερεγκαρίας της Βαρκελώνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την πολεμοχαρή φύση του πατέρα του και του παππού του, ο Αλφόνσος προσπάθησε να είναι ειρηνικός βασιλιάς σταματώντας τους πολέμους με τους γείτονές του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το έκανε από δειλία, αλλά ήθελε να εξασφαλίσει την θέση του στο εσωτερικό της χώρας του λόγω της διαμάχης που βρισκόταν με τους αδελφούς του.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα του Αλφόνσο στην εσωτερική οργάνωση του κράτους του ήταν η δημιουργία κεντρικής διοίκησης και των πρώτων γραπτών νόμων που αφορούσαν την ιδιωτική περιουσία την δικαιοσύνη και την εκπαίδευση. Έστειλε απεσταλμένους σε όλα τα Ευρωπαϊκά βασίλεια της εποχής του προκειμένου να πετύχει την σύναψη εμπορικών σχέσεων μαζί τους. Προσπάθησε τέλος να ρυθμίσει τις σχέσεις του με την εκκλησία που από την εποχή του παππού του Αλφόνσου είχε τεράστια προνόμια που είχαν αποδοθεί από τον παππού του στον πάπα σαν αντάλλαγμα για την αναγνώριση του ως βασιλέα. Η εκκλησία από τότε είχε γίνει τόσο ισχυρή μέσα στην Πορτογαλία που χαρακτηριζόταν ως κράτος εν κράτει. Ο Αλφόνσος Β΄ προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη της φορολογώντας την τεράστια περιουσία της, ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για τον λαό. Οι προσπάθειες του αυτές εξόργισαν τον πάπα Ονώριο Β΄ που τον αφόρισε. Ο Αλφόνσο προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την εκκλησία αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγό του (από το 1206) Ουρράκα της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσου Η΄ και της Λεονώρας της Ακουιτανίας, παιδιά του ήταν:


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Afonso II of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).