Ερρίκος της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος
Cardeal D. Henrique, cópia de original de c. 1590.jpg
Περίοδος 4 Αυγούστου 1578 — 31 Ιανουαρίου 1580
Στέψη 28 Αυγούστου 1578
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Προκάτοχος Σεβαστιανός της Πορτογαλίας
Διάδοχος Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας
Γέννηση 31 Ιανουαρίου 1512
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Θάνατος 31 Ιανουαρίου 1580 (68 ετών)
Αλμεϊρίμ, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Μονή Ιερωνυμιτών, Λισαβόνα
Οίκος Οίκος των Αβίς
Πατέρας Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Μαρία Τρασταμάρα
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο καρδινάλιος Ερρίκος (Henrique I de Portugal, 31 Ιανουαρίου 1512 - 31 Ιανουαρίου 1580) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Αλγκάρβε και καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Προερχόταν από τον Οίκο των Αβίς, πλάγιο κλάδο των Καπέτων-Πορτογαλίας. Ήταν γιος του Εμμανουήλ Α' βασιλιά της Πορτογαλίας και της Μαρίας Τρασταμάρα, κόρης του Φερδινάνδου Β' βασιλιάς της Αραγωνίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πέμπτος από τα έξι τέκνα του Εμμανουήλ Α' και ως εκ τούτου δεν αναμενόταν να βασιλεύσει, έτσι ακολούθησε την εκκλησιαστική σταδιοδρομία και γρήγορα έγινε αρχιεπίσκοπος της Μπράγκα, της Έβορα, μέγας Ιεροεξεταστής και το 1545 καρδινάλιος τιτουλάριος του ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της Ρώμης. Το 1564 έγινε αρχιεπίσκοπος της Λισαβόνας και προσπάθησε πιο πολύ από οποιονδήποτε να φέρει τους Ιησουίτες στην Πορτογαλία και να τους απασχολήσει στην αποικιακή αυτοκρατορία.

Μετά το θάνατο το 1557 του πρώτου από τα έξι αδέλφια, του Ιωάννη Α' βασιλιά της Πορτογαλίας, επειδή ο υιός του Ιωάννης-Εμμανουήλ είχε αποβιώσει 3 έτη πριν, τον διαδέχθηκε ο 3ετής υιός του τελευταίου, ο Σεβαστιανός με αντιβασίλισσα τη μάμμη του Αικατερίνη Αψβούργων. Το 1562 τη διαδέχθηκε στην αντιβασιλεία· όταν το 1578, στην καταστρεπτική μάχη του Αλκάσερ Κουιμπίρ στο Μαρόκο, ο Σεβαστιανός σκοτώθηκε, τον διαδέχθηκε ως βασιλιάς της Πορτογαλίας, αφού δεν επιζούσε πια κανένα από τα αδέλφια του. Ο Ερρίκος θέλησε να συνεχίσει τον Οίκο των Αβίς με το να αποκηρύξει τους ιερατικούς του όρκους και να νυμφευτεί. Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' όμως, που δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον Φίλιππο Β' της Ισπανίας, δεν τον απάλλαξε.

Απεβίωσε το 1580, αφιερώνοντας στο ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στη Ρώμη την υπέροχα διακοσμημένη ξύλινη οροφή. Το στέμμα διεκδίκησε ο ανιψιός του Αντώνιος , αλλά ο Φίλιππος Β' της Ισπανίας έστειλε στρατό και έλαβε και το στέμμα της Πορτογαλίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ruth MacKay, The Baker Who Pretended to Be King of Portugal, (University of Chicago Press, 2012), 44.
Ερρίκος της Πορτογαλίας
Γέννηση: 31 Ιανουαρίου 1512 Θάνατος: 31 Ιανουαρίου 1580
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σεβαστιανός της Πορτογαλίας
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Ornamented Royal Coat of Arms of Cardinal Henry I of Portugal.svg
1578 - 1580
Διάδοχος
Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας