Γουλιέλμος Δ΄ του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Δ΄
Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου
Περίοδος1905 - 1912
ΠροκάτοχοςΑδόλφος
ΔιάδοχοςΜαρία Αδελαΐδα του Λουξεμβούργου
Γέννηση22 Απριλίου 1852
Ανάκτορο Μπίεμπριχ, Βίζμπαντεν
Θάνατος25 Φεβρουαρίου 1912 (ετών 59)
Κάστρο Μπεργκ, Κολμάρ-Μπεργκ
Τόπος ταφήςΣλοσκίρχε, Βάιλμπουργκ
ΣύζυγοςΜαρία Άννα της Πορτογαλίας
ΕπίγονοιΜαρία Αδελαΐδα
Καρλόττα
Χίλντα
Αντωνία
Ελισάβετ
Σοφία
ΟίκοςΝάσσαου
ΠατέραςΑδόλφος
ΜητέραΑδελαΐδα Μαρία του Άνχαλτ-Ντεσσάου
ΘρησκείαΔιαμαρτυρόμενος, μετά Καθολικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Δ΄ (γερμ. Wilhelm IV., 22 Απριλίου 1852 - 25 Φεβρουαρίου 1912) ήταν μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου (1905 - 1912) από τον Οίκο του Νάσσαου. Ήταν υιός του Αδόλφου Νάσσαου του Λουξεμβούργου και της Αδελαΐδας Μαρίας, κόρης του Φρειδερίκου του Άνχαλτ-Ντεσσάου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος γεννήθηκε στο Βίζμπαντεν του Νάσσαου το 1852. Ήταν Διαμαρτυρόμενος, που ήταν η θρησκεία του Οίκου του Νάσσαου, αλλά το Λουξεμβούργο είχε Καθολικούς κατοίκους· πιστεύοντας ότι πρέπει ο ηγεμόνας να έχει τη θρησκεία της χώρας του, νυμφεύτηκε τη Μαρία Άννα της Πορτογαλίας, έγινε καθολικός και από τότε όλοι οι μεγάλοι δούκες είναι καθολικοί.

Είχε έξι κόρες αλλά το παλαιό Σύμφωνο του Οίκου του Νάσσαου του 1783 που όριζε την κληρονομικότητα, απέκλειε τις γυναίκες από τη διαδοχή. Ο πλησιέστερος άρρην συγγενής του ήταν ο θείος του Νικόλαος Γουλιέλμος, που απεβίωσε το 1905. Ο επόμενος διάδοχος ήταν ο εξάδελφός του Γεώργιος Νικόλαος, Κόμης του Μέρενμπεργκ, που όμως ήταν υιός μοργανατικού γάμου και έπρεπε να εξαιρεθεί. Έτσι ο Γουλιέλμος Δ΄ άλλαξε το νόμο διαδοχής, ορίζοντας την πρώτη κόρη του διάδοχο. Ήταν η Μαρία Αδελαΐδα, που ως άτεκνη, όρισε διάδοχο την αδελφή της Καρλόττα. Ήταν ο τελευταίος μονάρχης του Λουξεμβούργου που απεβίωσε στο αξίωμά του· οι επόμενοι παραιτήθηκαν υπέρ του διαδόχου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1893 νυμφεύτηκε τη Μαρία Άννα των Μπραγκάνσα, κόρη του Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας. Είχε τέκνα:

Ο θυρεός των Νάσσαου (χρυσός λέων) σε συνδυασμό με το θυρεό του Λουξεμβούργου (ερυθρός λέων).

Στο Γουλιέλμο Δ΄ έχουν απονεμηθεί τρία παράσημα από το Λουξεμβούργο: του Χρυσού Λέοντος του Οίκου του Νάσσαου, του Αδόλφου του Νάσσαου και του Δρύινου Στέμματος· και ένα παράσημο από την Ολλανδία: του Λέοντος της Ολλανδίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]