Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας
EstatuaDAfonsoIIIFaro.JPG
Γέννηση
Κοΐμπρα
Θάνατος
Λισαβόνα ή Alcobaça
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Matilda II, Countess of Boulogne και Βεατρίκη της Καστίλης
Τέκνα Infanta Branca, Viscountess of Huelgas, Ντενίς της Πορτογαλίας, Infante Afonso, Lord of Portalegre, Infanta Sancha of Portugal, Maria of Portugal, Constança Afonso, Infanta de Portugal, Martim Afonso Chichorro, Urraca Afonso και Afonso Dinis
Γονείς Αλφόνσος Β΄ της Πορτογαλίας και Ουρράκα της Καστίλης
Αδέλφια Ελεωνόρα της Πορτογαλίας, Infante Fernando, Lord of Serpa και Σάντσο Β΄ της Πορτογαλίας
Αξίωμα βασιλιάς

Ο Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας (Afonso III de Portugal, 5 Μαΐου 121016 Φεβρουαρίου 1279) ήταν ο πέμπτος βασιλιάς της Πορτογαλίας (12481279), δεύτερος γιος του βασιλέως της Πορτογαλίας Αλφόνσου Β΄ και διάδοχος του μεγαλύτερου αδελφού του, Σάντσο Β΄, τον οποίο εκθρόνισε.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δεύτερος γιος του βασιλιά Αλφόνσου Β΄, ο Αλφόνσος δεν έδειξε στην αρχή κανένα ενδιαφέρον για τον θρόνο της Πορτογαλίας: ζούσε στην Γαλλία με την σύζυγο του, Ματθίλδη, διάδοχο της κομητείας της Βουλώνης. Αργότερα, λόγω ταραχών που ξέσπασαν στην Πορτογαλία, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Σάντσο, έγινε ανεπιθύμητος στον θρόνο και ο πάπας Ιννοκέντιος Δ΄ ζήτησε την αντικατάσταση του από τον Αλφόνσο. Ο Αλφόνσος δεν είχε κανέναν λόγο να αρνηθεί να αναλάβει τον θρόνο της Πορτογαλίας. Ο Σάντσο εξορίστηκε στην Καστίλλη και ο Αλφόνσος για να ορκιστεί βασιλιάς αναγκάστηκε να αποκηρύξει τα δικαιώματα του από την Βουλώνη, αργότερα το 1253 χώρισε και την Ματθίλδη.

Προσπάθησε να μην ακολουθήσει τα ίδια λάθη με τον αδελφό του που οδήγησαν στην ανατροπή του. Συγκάλεσε στην Λεϊρία το πρώτο συμβούλιο Cortes το 1254 με αντιπροσώπους όλων των κοινοτήτων. Δημιούργησε νόμους με σκοπό να προσπαθήσει να περιορίσει την εκμετάλλευση των ανώτερων τάξεων απέναντι στην πλειοψηφία του λαού. Άριστος κυβερνήτης, ίδρυσε και οργάνωσε πολλές πόλεις υπό την κεντρική του διοίκηση και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να προλάβει την υποτίμηση του νομίσματος.

Στο τέλος της ζωής του προσπάθησε να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον αφορισμό του, που τον οδήγησε σε θάνατο από στενοχώρια. Τον διαδέχθηκε ο 18χρονος γιος του, Ντενίς της Πορτογαλίας. Έδειξε ενδιαφέρον να ανακαταλάβει τα νότια σύνορα του κράτους του από τους μουσουλμάνους: ανακατέλαβε την Αλγκάρβε και την Φάρο, με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να είναι το πρώτο βασίλειο της Ιβηρικής που θα πετύχει πλήρη ανακατάληψη των συνόρων του. Βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με την Καστίλλη σχετικά με τα νότια σύνορα, που έληξε με την συνθήκη του Μπαδαχόθ το 1267. Ορίστηκε ως νότιο σύνορο ανάμεσα στην Καστίλλη και την Πορτογαλία ο ποταμός Γκουαντιάνα.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε στον πρώτο γάμο του με την Ματθίλδη Β΄ της Βουλώνης, κόρη του Ρενώ ντε Νταμαρτέν και της Ίδας της Βουλώνης. Απέκτησε δύο γιους που πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Το 1253 χώρισε την Ματθίλδη και σε λίγα χρόνια παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Βεατρίκη της Καστίλης, κόρη του βασιλιά της Καστίλλης Αλφόνσου Ι΄, με την οποία απέκτησε:

Αλφόνσος Γ΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση: 5 Μαΐου 1210 Θάνατος: 16 Φεβρουαρίου 1279
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σάντσο ο Ευσεβής
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png
1248 - 1279
Διάδοχος
Διονύσιος της Πορτογαλίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Afonso III of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).