Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φερδινάνδος Α΄
Portrait of King Fernando I, Belem Collection.JPG
Περίοδος 18 Ιανουαρίου 136722 Οκτωβρίου 1383
Στέψη Μάρτιος του 1367
Προκάτοχος Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση 31 Οκτωβρίου 1345
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος 22 Οκτωβρίου 1383 (38 ετών)
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Ιγκρέζα ντου Κάρμου, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Σύζυγος Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες
Επίγονοι Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Βεατρίκη της Πορτογαλίας
Πέτρος της Πορτογαλίας
Αφόνσο της Πορτογαλίας
Οίκος Πορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Πατέρας Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Κωνσταντία του Πεναφιέλ
Θρησκεία Καθολικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας (Fernando I de Portugal, 31 Οκτωβρίου 134522 Οκτωβρίου 1383) από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Αλγκάρβε από το 1367 έως το θάνατό του.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Ο Φερδινάνδος γεννήθηκε στην Κοΐμπρα και ήταν ο δεύτερος αλλά ο μεγαλύτερος επιζών γιος του Πέτρου Α' της Πορτογαλίας και της συζύγου του, Κωνσταντίας της Καστίλης.

Με τον θάνατο του Πέτρου της Καστίλης το 1369 διεκδίκησε τον θρόνο της χώρας ως δισέγγονος του βασιλιά Σάντσο Δ΄ της Πορτογαλίας από την πλευρά της μητέρας του. Διεκδικητές ήταν επίσης οι βασιλείς της Αραγωνίας και της Ναβάρρας και ο Ιωάννης της Γάνδης, δούκας του Λάνκαστερ. Ωστόσο ο Ερρίκος Β΄ της Καστίλης, νόθος αδελφός του Πέτρου, που τον είχε νικήσει, κατέλαβε τον θρόνο. Οι δύο πλευρές ετοιμάστηκαν για μάχη, αλλά τους πρόλαβε η μεσολάβηση του πάπα Γρηγορίου Θ΄.

Οι συνθήκες για την ένωση της Καστίλης με την Πορτογαλία ήταν ο γάμος του Φερδινάνδου με την Ελεονώρα της Καστίλλης, αλλά τους πρόλαβε ο γάμος του Φερδινάνδου με μια αυλική του από έρωτα, την Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά του έφερε αναταραχή στην Πορτογαλία και τον οδηγούσε σε πόλεμο με τον Ερρίκο: έκανε μυστική συμφωνία με τον δούκα του Λάνκαστερ, αλλά στον πόλεμο που ακολούθησε ηττήθηκε το 1373 και έκλεισε ειρήνη.

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου το 1379, ο δούκας του Λάνκαστερ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πραγματικός του σύμμαχος, καθώς το θέμα έκλεισε με την μυστική συμφωνία στο Μπαδαχόθ το 1382. Σύμφωνα με αυτή, η κόρη και διάδοχος του Φερδινάνδου, Βεατρίκη, θα παντρευόταν τον Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και με τον θάνατο του Φερδινάνδου θα ενώνονταν τα δύο στέμματα. Ήταν ο τελευταίος άρρεν απόγονος της δυναστείας των Καπετιδών, αλλά συνεχίστηκε αργότερα με τον νόθο αδελφό του, Ιωάννη, αρχηγός του τάγματος της Αβίς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέσες, κόρη τού Μαρτίμ Αλφόνσο Τέλο ντε Μενέσες μαγιορδόμου της Μαρίας (κόρης τού Αλφόνσου Δ΄ της Πορτογαλίας) και είχε τέκνα:

Από μία μη νόμιμη σχέση είχε ένα φυσικό τέκνο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • García Oro, José (1987): Galicia en los siglos XIV y XV. Fundación "Pedro Barrie de la Maza, Conde de Fenosa", A Coruña. ISBN 84-85728-59-9. (in Spanish)
  • Varela Fernandes, Carla (2009): The Image of a King. Analysis of the tomb of King D. Fernando I. Carmo Archaeological Museum/Portuguese Archaeologists Association, Lisbon. (English ed.)
Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση: 31 Οκτωβρίου 1345 Θάνατος: 22 Οκτωβρίου 1383
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Πέτρος ο Σκληρός
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Shield of the Kingdom of Portugal (1248-1385).png
1367 - 1383
Διάδοχος
Ιωάννης ο Μέγας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).