Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερδινάνδος Α΄
Portrait of King Fernando I, Belem Collection.JPG
Περίοδος
εξουσίας
18 Ιανουαρίου 136722 Οκτωβρίου 1383
Στέψη Μάρτιος του 1367
Προκάτοχος Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Πορτογαλίας
Σύζυγος Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες
Επίγονοι Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Βεατρίκη της Πορτογαλίας
Πέτρος της Πορτογαλίας
Αφόνσο της Πορτογαλίας
Οίκος Πορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Πατέρας Πέτρος Α΄ της Πορτογαλίας
Μητέρα Κωνσταντία του Πεναφιέλ
Γέννηση 31 Οκτωβρίου 1345
Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Θάνατος 22 Οκτωβρίου 1383 (38 ετών)
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Ιγκρέζα ντου Κάρμου, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Θρησκεία Καθολικός

Ο Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας (Fernando I de Portugal, 31 Οκτωβρίου 134522 Οκτωβρίου 1383) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Αλγκάρβε από το 1367 έως το θάνατό του. Ήταν ο δεύτερος αλλά πρώτος επιζών γιος και διάδοχος του βασιλιά της Πορτογαλίας Πέτρο Α΄ τον δίκαιο από την νόμιμη σύζυγο του, Κωνσταντία του Πεναφιέλ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας

Με τον θάνατο του Πέτρου της Καστίλης το 1369 διεκδίκησε τον θρόνο της χώρας ως δισέγγονος του βασιλιά Σάντσο Δ΄ της Πορτογαλίας από την πλευρά της μητέρας του. Διεκδικητές ήταν επίσης οι βασιλείς της Αραγωνίας και της Ναβάρρας και ο Ιωάννης της Γάνδης, δούκας του Λάνκαστερ. Ωστόσο ο Ερρίκος Β΄ της Καστίλης, νόθος αδελφός του Πέτρου, που τον είχε νικήσει, κατέλαβε τον θρόνο. Οι δύο πλευρές ετοιμάστηκαν για μάχη, αλλά τους πρόλαβε η μεσολάβηση του πάπα Γρηγορίου Θ΄.

Οι συνθήκες για την ένωση της Καστίλης με την Πορτογαλία ήταν ο γάμος του Φερδινάνδου με την Ελεονώρα της Καστίλλης, αλλά τους πρόλαβε ο γάμος του Φερδινάνδου με μια αυλική του από έρωτα, την Ελεονώρα Τέλες ντε Μενέζες. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά του έφερε αναταραχή στην Πορτογαλία και τον οδηγούσε σε πόλεμο με τον Ερρίκο: έκανε μυστική συμφωνία με τον δούκα του Λάνκαστερ, αλλά στον πόλεμο που ακολούθησε ηττήθηκε το 1373 και έκλεισε ειρήνη.

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου το 1379, ο δούκας του Λάνκαστερ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πραγματικός του σύμμαχος, καθώς το θέμα έκλεισε με την μυστική συμφωνία στο Μπαδαχόθ το 1382. Σύμφωνα με αυτή, η κόρη και διάδοχος του Φερδινάνδου, Βεατρίκη, θα παντρευόταν τον Ιωάννη Α΄ της Καστίλης και με τον θάνατο του Φερδινάνδου θα ενώνονταν τα δύο στέμματα. Ήταν ο τελευταίος άρρεν απόγονος της δυναστείας των Καπετιδών, αλλά συνεχίστηκε αργότερα με τον νόθο αδελφό του, Ιωάννη, αρχηγός του τάγματος της Αβίς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]