Μαρία Άννα της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Μαρία Άννα της Αυστρίας
D. Maria Ana de Áustria, Rainha de Portugal - Pompeo Batoni (Palácio Nacional da Ajuda).png
Γέννηση 7  Σεπτεμβρίου 1683
Λιντς
Θάνατος 14  Αυγούστου 1754
Λισαβόνα
Υπηκοότητα Αυστρία
Ιδιότητα κυβερνώσα βασίλισσα
Σύζυγος Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας
Τέκνα Βαρβάρα της Πορτογαλίας, Pedro, Prince of Brazil, Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας, Πέτρος Γ΄ της Πορτογαλίας, Infante Alexandre of Portugal και Infante Carlos of Portugal
Γονείς Λεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Ελεωνόρα Μαγδαληνή του Νέουμπουργκ
Αδέλφια Μαρία Αντωνία της Αυστρίας, Μαρία Μαγδαληνή της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, Ιωσήφ Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Λεοπόλδος Ιωσήφ της Αυστρίας και Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Υπογραφή
Assinatura Rainha D. Maria Ana de Áustria 1743.svg

H Μαρία Άννα της Αυστρίας (Maria Anna von Österreich, 7 Σεπτεμβρίου 1683 - 14 Αυγούστου 1754) ήταν αρχιδούκισσα της Αυστρίας και βασίλισσα της Πορτογαλίας. Ήταν κόρη του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Α' και της Ελεονώρας Μαγδαληνής, αδελφή των αυτοκρατόρων Ιωσήφ Α' και Καρόλου ΣΤ'.

Παντρεύτηκε το 1708 τον βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Ε' και έγινε βασίλισσα. Ανέλαβε την αντιβασλεία (1742), όταν ένα ατύχημα άφησε τον σύζυγο της ημιπαράλυτο, ενώ όταν πέθανε το 1750 ευνόησε τον μεγαλύτερο γιο της Ιωσήφ Α'.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Anna of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).