Μαρία Β΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Β΄
Maria II Portugal 1829.jpg
Η βασίλισσα της Πορτογαλίας Μαρία Β΄
Βασίλισσα της Πορτογαλίας
Περίοδος 28 Μαΐου 1826 - 23 Ιουνίου 1828
Προκάτοχος Πέτρος Α΄ της Βραζιλίας
Διάδοχος Μιχαήλ Α΄
Βασίλισσα της Πορτογαλίας
Περίοδος 26 Μαΐου 18341853
Προκάτοχος Μιχαήλ Α΄
Διάδοχος Πέτρος Ε΄ της Πορτογαλίας
Σύζυγος Αύγουστος, 2ος δούκας του Λέχτενμπεργκ, Φερδινάνδος Β΄ της Πορτογαλίας
Επίγονοι Πέτρος Ε΄, Λουδοβίκος Α΄, Ιωάννης, Μαρία-Άννα, Αντωνία, Αύγουστος, δούκας της Κόιμπρα
Οίκος Οίκος Μπραγκάνζα
Πατέρας Πέτρος Α΄ της Βραζιλίας
Μητέρα Μαρία Λεοπολδίνα της Αυστρίας
Γέννηση 4 Απριλίου 1819
Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Θάνατος 15 Νοεμβρίου 1853 (34 ετών)
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Τόπος ταφής Μοναστήρι Σάο Βισέντε ντε Φόρα, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Μαρία Β΄ (Maria II de Portugal, Ρίο ντε Τζανέιρο, 4 Απριλίου 1819 - Λισσαβώνα, 15 Νοεμβρίου 1853) ήταν βασίλισσα της Πορτογαλίας (1826 - 1853). Μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Βραζιλίας Πέτρου Α΄ και της πρώτης συζύγου του, αρχιδούκισσας της Αυστρίας, Μαρίας Λεοπολδίνας.

Με τον θάνατο του παππού της, βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα διαδοχής. Ο μεγαλύτερος γιος του, Πέτρος, βρισκόταν στην Βραζιλία, είχε ήδη ανακηρυχθεί αυτοκράτορας και δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στην Λισσαβώνα και να αναλάβει βασιλιάς. Από την άλλη, ο μικρότερος γιος του, Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας, βρισκόταν σε εξορία στην Αυστρία, λόγω επαναστατικών κινημάτων που έκανε ενάντια του ίδιου του πατέρα του. Είχε μια ευνοούμενη κόρη, την Ισαβέλλα Μαρία της Πορτογαλίας, αλλά δεν μπορούσε να επιλέξει διάδοχο.

Η πλειοψηφία του λαού ήθελε ως βασιλιά τον νόμιμο διάδοχο Πέτρο, αλλά δεν επιθυμούσε την ένωση ξανά των βασιλείων Πορτογαλίας - Βραζιλίας και να κυβερνά ο βασιλιάς με έδρα την Βραζιλία. Πολλοί ήταν έτοιμοι να επαναφέρουν από την Βιέννη τον μικρότερο αδελφό Μιχαήλ.

Τότε ο Πέτρος κατέφυγε σε ένα τέχνασμα: παραιτήθηκε υπέρ της μεγαλύτερης κόρης του Μαρίας και όρισε αντιβασιλιά τον αδελφό του Μιχαήλ, με τον όρο ότι θα γίνει συμβασιλέας όταν ενηλικιωθεί και την παντρευτεί. Ο Μιχαήλ προσποιήθηκε ότι δέχεται, αλλά όταν ήρθε στην Λισσαβώνα, ανέτρεψε την ανιψιά του Μαρία, που κατέφυγε στην αυλή του παππού της, αυτοκράτορα της Αυστρίας, και πήρε την απόλυτη εξουσία, παραβαίνοντας την συμφωνία που είχε κάνει με τον αδελφό του.

Βασίλισσα της Πορτογαλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξοργισμένος ο Πέτρος, άφησε στην Βραζιλία τον πεντάχρονο γιο του Πέτρο σαν αντιβασιλέα και κινήθηκε στην Πορτογαλία, προκειμένου να ανατρέψει τον Μιγκέλ. Τον εξανάγκασε να παραιτηθεί (1834), επανήλθε η Μαρία στον θρόνο και ακύρωσε τον γάμο της με τον Μιγκέλ. Παντρεύτηκε (1836) τον πρίγκηπα Φερδινάνδο του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα, που πήρε τον τίτλο του βασιλικού συζύγου.

Ο πάπας Γρηγόριος ΙΔ΄ της απένειμε (1842) το Χρυσό Ρόδο.

Η βασιλεία της Μαρίας γνώρισε μονάχα ένα επαναστατικό κίνημα τον Μάη του 1846, που ανατράπηκε από τα βασιλικά στρατεύματα σε επτά μήνες, ενώ έμεινε ανεπηρέαστη από τα πανευρωπαϊκά επαναστατικά κινήματα του 1848. Ενδιαφέρθηκε για τον εκσυγχρονισμό και την εκπαίδευση της χώρας, ενώ αξιοσημείωτο γεγονός της βασιλείας της ήταν η επιδημία χολέρας. Οι γιατροί της είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να πεθάνει από αποβολή αν συνεχίσει να μένει κάθε χρόνο έγκυος και αυτή ηθελημένα αγνόησε την ιατρική συμβουλή, αφού και η μητέρα της είχε πεθάνει για τον ίδιο λόγο. Έτσι πέθανε (1853) στην γέννα του πρίγκηπα Ευγένιου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Φερδινάνδο του Σάξεν-Κόμπουργκ και Γκότα (1816 - 1885) παιδιά τους ήταν:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria II of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]