Καρλόττα της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η βασίλισσα της Πορτογαλίας Καρλόττα

Η Καρλόττα Χοακίνα Τερέζα της Ισπανίας (25 Απριλίου 1775 - 1830) ήταν βασίλισσα της Πορτογαλίας, μεγαλύτερη κόρη και παιδί του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Δ΄ και της Μαρίας Λουίζας της Πάρμας.

Παντρεύτηκε (1785) τον μέλλοντα βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄, δεύτερο γιο της βασίλισσας της Πορτογαλίας Μαρίας Α΄ και του συζύγου της Πέτρου Γ΄. Το 1788 πέθανε ο μεγαλύτερος αδελφός του συζύγου της, Ιωσήφ της Βραζιλίας, πρόωρα και άτεκνος, οπότε με τον σύζυγο της Ιωάννη έγιναν οι νόμιμοι διάδοχοι του Πορτογαλικού στέμματος.

Μετά την κατάκτηση της Ευρώπης από τον Ναπολέοντα, οι γονείς της και όλα τα μικρότερα αδέλφια της ήταν αιχμάλωτοι στα χέρια του. Αυτή έκανε προσπάθειες με τον σύζυγο της να κρατήσει τις Αμερικάνικες Πορτογαλικές κτήσεις, θεωρώντας τον εαυτό της και νόμιμο διάδοχο του πατέρα της, αφού όλη η πατρική της οικογένεια βρισκόταν σε αβεβαιότητα.

Επιστροφή στην Πορτογαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επέστρεψε στην Πορτογαλία (1821) μετά την οριστική πτώση του Ναπολέοντα και βρήκε μια χώρα που είχε αλλάξει σημαντικά από τον μακροχρόνιο Ναπολεόντειο αυταρχισμό. Τα στρατεύματα του Ναπολέοντα γέννησαν στον λαό επαναστατικές ιδέες και μετά από ένα κίνημα στο Οπόρτο του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου (1820), αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα, ενώ παρόμοια κινήματα έγιναν την ίδια εποχή και στην Ισπανία.

Η βασίλισσα διακατεχόταν από αυταρχικές ιδέες και αρνείτο την παραχώρηση Συντάγματος, σε αντίθεση με τον σύζυγό της, που δεν ήθελε να παραβεί τον όρκο του για την δημοκρατία. Αυτό την ενόχλησε έντονα και συμμάχησε με τον μικρό της γιο, Μιχαήλ, κατά του πατέρα του. Ο βασιλιάς συνελήφθη αιχμάλωτος στα ανάκτορα (1824), ωστόσο με την βοήθεια Βρετανικών δυνάμεων ανέκτησε την θέση του, εξορίζοντας την Καρλόττα και τον μικρότερο γιο του στην Αυστρία.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Ιωάννη ΣΤ΄ της Πορτογαλίας παιδιά τους είναι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Carlota Joaquina of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).