Λουδοβίκος ΙΗ΄ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λουδοβίκος ΙΗ' της Γαλλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος ΙΗ΄
Louis XVIII2.jpg
Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ με το ένδυμα της στέψης, από τον Φρανσουά Ζεράρδ.
Περίοδος
εξουσίας
De jure 8 Ιουνίου 1795 –
16 Σεπτεμβρίου 1824
De facto 11 Απριλίου 1814 –
20 Μαρτίου 1815; μετά
7 Ιουλίου 1815 –
16 Σεπτεμβρίου 1824
Προκάτοχος Ναπολέων Α΄
De facto και με το νόμο προκάτοχος ως Αυτοκράτορας των Γάλλων.
Νόμιμος προκάτοχος ήταν ο Λουδοβίκος ΙΖ΄
Διάδοχος Κάρολος Ι΄
Οίκος Οίκος των Βουρβόνων
Πατέρας Λουδοβίκος, Δελφίνος της Γαλλίας
Μητέρα Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξωνίας
Γέννηση 23 Αυγούστου 1754
Παλάτι των Βερσαλλιών
Θάνατος 16 Σεπτεμβρίου 1824 (68 ετών)
Παρίσι, Γαλλία
Τόπος ταφής Βασιλική Σαιν-Ντενί, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Προσφωνήσεις του
Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΗ΄
Coat of Arms of the Bourbon Restoration (1815-30).svg
Προσφώνηση αναφοράς Μεγαλειότατος
Προφορική προσφώνηση Μεγαλειότατε
Εναλλακτική προσφώνηση Δ/Δ

Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ (Λουδοβίκος ο 18ος, 17 Νοεμβρίου 1755 - 16 Σεπτεμβρίου 1824), βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας (1814 - 1824) ήταν δεύτερος γιος του δελφίνου της Γαλλίας Λουδοβίκου Φερδινάνδου και της Μαρίας Ιωσηφίνας της Σαξονίας. Πήρε τον τίτλο του κόμητος της Προβηγκίας από τη γέννησή του.

Μετά τον θάνατο των δύο μεγάλων του αδελφών σε βρεφική ηλικία, διάδοχος του παππού του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄ ορίστηκε ο μεγαλύτερος επιζών αδελφός του Λουδοβίκος (μέλλων Λουδοβίκος ΙΣΤ΄), και ο ίδιος πήρε τον τίτλο του Κυρίου, τίτλος που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο βασιλικό αδελφό.

Συνομωσίες κατά των επαναστατών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1771 την Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας, χωρίς να κατορθώσει να κάνει παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης αρχικά στάθηκε εναντίον του αδελφού του, αλλά στη συνέχεια, βλέποντας τον κίνδυνο της Κομμούνας, αποφάσισε να τον υπερασπίσει. Ξεκίνησε τα σχέδια (1789) στέλνοντας τον μαρκήσιο του Φαβρά να εξασφαλίσει δάνειο 2.000.000 φράγκων από τους τραπεζίτες Σωμέλ και Σαρτόριο. Βρέθηκε έγγραφο στο Παρίσι (23 Δεκεμβρίου 1789) ότι ο Φαβρά είχε οργανώσει συνωμοσία με τον κόμη της Προβηγκίας κατά του λαού. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο βασιλιάς με την οικογένειά του θα δραπέτευαν από το ανάκτορο Τουιλερί έξω από τη χώρα, ενώ ο κόμης της Προβηγκίας θα ανακηρυσσόταν αντιβασιλιάς με απόλυτες εξουσίες. Τότε μια δύναμη 30.000 ανδρών θα περικύκλωνε το Παρίσι, με την δολοφονία των τριών κυριότερων υπουργών της επαναστατικής κυβέρνησης και θα έκοβαν τις προμήθειες στους επαναστάτες. Ως αποτέλεσμα του συγκεκριμένου εγγράφου ο Φαβρά συνελήφθη, φυλακίστηκε, και την επόμενη χρονιά εκτελέστηκε. Ο κόμης της Προβηγκίας, τότε, Λουδοβίκος, βιάστηκε να αποκηρύξει τον Φαβρά ως απατεώνα.

Προσπάθειες για επιστροφή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κόμης της Προβηγκίας ζούσε εξόριστος στην Προβηγκία όταν αποκεφαλίστηκε ο αδελφός του (1793) και αυτοανακηρύχθηκε αντιβασιλέας για λογαριασμό του νεαρού βασιλιά Λουδοβίκου ΙΖ΄, αλλά το μικρό παιδί δεν κατάφερε ποτέ να κυβερνήσει, αφού πέθανε (1795) στη φυλακή σε ηλικία 10 ετών.

Κατέφυγε στη Βερόνα που βρισκόταν υπό την εξουσία της δημοκρατίας της Βενετίας, κηρύσσοντας τον εαυτό του βασιλιά της Γαλλίας ως Λουδοβίκος ΙΗ΄. Σε δήλωσή του αποκήρυσσε όλες τις αλλαγές που έγιναν από τους επαναστάτες μετά το 1789, στηρίζοντας πλήρως την προηγούμενη απόλυτη βασιλική εξουσία των Βουρβόνων, δεχόμενος μονάχα ως υποχώρηση μια μικρή παραχώρηση Συντάγματος. Οι Βενετοί το 1796 τον εξόρισαν, και αυτός περιπλανήθηκε στην Ευρώπη και κατέληξε στην Αγγλία, την εποχή που η άνοδος του Ναπολέοντα στην εξουσία καθιστούσε αδύνατη την επιστροφή του.

O Λουδοβίκος συνάντησε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη Βερόνα και του ζήτησε να τον αφήσει να επιστρέψει, ενώ ο ίδιος θα του έδινε ηγεμονικούς τίτλους, θα συγχωρούσε τους δολοφόνους του αδελφού του, και δεν θα ακύρωνε καμιά από τις αλλαγές που έγιναν από το 1789. Ο Ναπολέων απάντησε ότι η επιστροφή του θα προκαλέσει τέτοιο εμφύλιο μακελειό, που θα μπορούσαν να φτάσουν οι νεκροί ακόμα και τους 100.000 ανθρώπους. Στην πραγματικότητα ο Ναπολέοντας, αν και είχε όλα τα μέσα να τον βοηθήσει να επιστρέψει και να γίνει ο ισχυρότερος άντρας του βασιλείου μετά τον Λουδοβίκο, δεν το έκανε γιατί στόχευε να γίνει ο ίδιος αυτοκράτορας.

Βασιλιάς της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουδοβίκος ΙΗ΄ της Γαλλίας

Το 1814, μετά την ήττα του Ναπολέοντα, στάθηκε ικανός να επιστρέψει στο Γαλλικό θρόνο με την υποστήριξη των συμμαχικών δυνάμεων. Οι οπαδοί του Ναπολέοντα τον πίεσαν να υπογράψει Σύνταγμα, στο οποίο θα ορίζονταν δύο κυβερνητικά Συμβούλια: της αριστοκρατίας και των εκλεκτόρων.

Παρότι το δικαίωμα ψήφου ήταν πολύ περιορισμένο, οι λαϊκές ελευθερίες ήταν περισσότερες σε σχέση με αυτές της εποχής του Ναπολέοντα. Αλλά ο Λουδοβίκος έγινε γρήγορα μισητός στον λαό, λόγω των απρόσεκτων προσπαθειών του να αντιστρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος της μοναρχίας λόγω της επανάστασης. Δραπέτευσε από το Παρίσι με το άκουσμα και μόνο ότι έρχεται σε αυτό ο Ναπολέοντας (19 Μαρτίου 1815). Ο Ναπολέων θα πραγματοποιήσει για 100 μόνο μέρες τη δεύτερη θητεία του ως αυτοκράτορας. Εν τω μεταξύ στο Νότο πραγματοποιήθηκαν σφαγές με τους μοναρχικούς εναντίον των οπαδών του Βοναπάρτη. Ο Λουδοβίκος προσπάθησε με κάθε μέσο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα να περιορίσει τις ακρότητες των οπαδών του.

Οι υπουργοί του Λουδοβίκου, με σημαντικότερο από όλους τον Ταλλεϋράνδο, δούκα του Ρισελιέ, ακολούθησε σύγχρονη πολιτική προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της μοναρχίας. Το Κοινοβούλιο εξελέγη (1815) και διοικείτο από τους Υπερβασιλικούς που διαλύθηκαν από τον Ρισελιέ. Ο Λουδοβίκος προσπάθησε να αναθεωρήσει τους εκλογικούς νόμους, ώστε να μπορούν με εκλογικές νοθείες να καταφέρνουν τα αποτελέσματα της αρεσκείας τους. Αλλά η δολοφονία του υπερσυντηρητικού δούκα του Μπερί (1820), γιου του κόμητος του Ανζού, επίσης υπερσυντηρητικού αδελφού του βασιλιά, και μέλλοντα διαδόχου του Καρόλου Ι΄, οδήγησαν τον Decages σε παραίτηση.

Ο βασιλιάς υπέφερε από χρόνια αρθρίτιδα που χειροτέρευε με τον χρόνο, τόσο που στα τέλη της ζωής του βρισκόταν σε αναπηρική καρέκλα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mansel, Philip. Louis XVIII. Thrupp, Stroud, Gloucestershire, UK: Sutton Publishing, 1999Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis XVIII of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).