Ρόδη
Εμφάνιση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ρόδη είναι γνωστά τα παρακάτω δύο διαφορετικά πρόσωπα:
- Η Νύμφη Ρόδη, κόρη του θεού Ποσειδώνα και της Αλίας, ή του θεού Ηλίου και της Αμφιτρίτης, ή του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης, ή του Ωκεανού, ή ακόμα και του Ασωπού. Από αυτή κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της η νήσος Ρόδος, αλλά σε αυτή την περίπτωση συγχέεται με τη μυθική Ρόδο.
- Μία από τις 50 κόρες του Δαναού, δηλαδή μία από τις Δαναΐδες (βλ.λ.). Μητέρα της Ρόδης ήταν η Ατλαντείη ή Φοίβη, και επομένως η Ρόδη ήταν ομοθαλής αδελφή της Αστερίας, της Γλαύκης, της Γόργης, της Ιπποδαμείας, της Ιππομέδουσας, της Ιφιμέδουσας, της Κλεοπάτρας και της Ροδίας. Η Ρόδη παντρεύτηκε τον γιο του Αιγύπτου Ιππόλυτο και τον δολοφόνησε την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπως έπραξαν με τους συζύγους τους και οι άλλες 48 από τις Δαναΐδες.
Γενεαλογικό δένδρο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές ιστορίες για την προέλευση της Αφροδίτης: Ο Ησίοδος (Θεογονία) ισχυρίζεται ότι «γεννήθηκε» από τον αφρό της θάλασσας αφού ο Κρόνος ευνούχισε τον Ουρανό, κάνοντας της έτσι κόρη του Ουρανού; Αλλά ο Όμηρος στην Όμηρος(Ιλιάδα, βιβλίο V) έχει την Αφροδίτη ως κόρη του Δία και της Διόνης. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα (Συμπόσιο 180e), οι δύο θεότητες ήταν εντελώς ξεχωριστές οντότητες: ηΟυρανία Αφροδίτη και Αφροδίτη Πάνδημος'.
- ↑ Οι περισσότερες πηγές περιγράφουν τη Μέδουσα ως κόρη του Φόρκυ και της Κήτους, αν και ο συγγραφέας Υγίνος (μύθους Preface) προτείνει άλλη εκδοχή.
Πηγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969