Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κανόνας 107%

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο κανόνας 107% είναι αθλητικός κανονισμός που επηρεάζει τις κατατακτήριες των αγώνων της Φόρμουλα 1. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου των κατατακτηρίων, εάν η πίστα είναι στεγνή, οποιοσδήποτε οδηγός αποκλείεται κατά την πρώτη προκριματική περίοδο και δεν κατάφερε να βάλει ένα γύρο εντός 107 τοις εκατό από τον ταχύτερο χρόνο σε αυτήν την περίοδο δεν θα επιτρέπεται να ξεκινήσει τον αγώνα χωρίς άδεια από τους αγωνοδίκες. Για παράδειγμα, εάν ο γρηγορότερος γύρος στο Q1 ήταν 60 δευτερόλεπτα, κάθε οδηγός που αποκλείστηκε σε αυτή την περίοδο πρέπει να ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν γύρο εντός 64,2 δευτερολέπτων για να εγγυηθεί την έναρξη του αγώνα. Ο κανόνας 107% εισήχθη για τη σεζόν του 1996 και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 2002. Επαναφέρθηκε για τη σεζόν του 2011 με μικρές τροποποιήσεις λόγω της μορφής νοκ-αουτ των κατατακτηρίων.

Εκτός αν η πίστα κηρυχθεί βρεγμένη από τον διευθυντή του αγώνα, οποιοσδήποτε οδηγός αποκλειστεί κατά τη διάρκεια του Q1, του οποίου ο καλύτερος γύρος υπερβαίνει το 107% του ταχύτερου χρόνου που έχει οριστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ή που δεν ορίζει χρόνο, δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει στον αγώνα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, που μπορεί να περιλαμβάνουν τον καθορισμό κατάλληλου χρόνου γύρου στις ελεύθερες δοκιμές, οι αγωνοδίκες μπορούν να επιτρέψουν στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει τον αγώνα.

Οποιοσδήποτε οδηγός γίνει δεκτός με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του πλέγματος εκκίνησης μετά από οποιοδήποτε ποινές έχουν επιβληθεί.

Εάν γίνουν αποδεκτοί περισσότεροι από ένας οδηγοί με αυτόν τον τρόπο, θα ταξινομηθούν στο πλέγμα με τη σειρά που ταξινομήθηκαν στις τρίτες ελεύθερες δοκιμές.

- Άρθρο 35.1 των Αθλητικών Κανονισμών της Φόρμουλα 1 του 2018[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2018 Formula One Sporting Regulations». FIA. 17 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2020.