Χέντβιχ της Σαξονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χεδβίγη της Σαξωνίας
Hedwig of Saxony.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 922, 910 (περίπου) και 914
Θάνατος 10  Μαΐου 965
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ούγος ο Μέγας
Τέκνα Ούγος Καπέτος
Βεατρίκη της Γαλλίας
Έμμα των Παρισίων
Όθων της Βουργουνδίας
Ερρίκος Α΄ της Βουργουνδίας
Erberto d'Auxerre
Γονείς Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας και Ματίλδη του Ρινγκενχάιμ
Αδέλφια Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Μπρούνο ο Μέγας
Τάνκμαρ
Οικογένεια Δυναστεία των Οθώνων

Η Χέντβιχ της Σαξονίας (Hadwig von Sachsen, περί το 914 - 10 Μαΐου 965) μέλος της δυναστείας των Οθωνιδών, δούκισσα των Φράγκων και κόμισσα των Παρισίων ήταν η μικρότερη κόρη του Ερρίκου Α΄ του Ορνιθοθήρα και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης του Ρινγκενχάιμ. Τα αδέλφια της ήταν ο Όθων Α΄ της Γερμανίας, ο Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας, η Γκερμπέργκα της Σαξονίας σύζυγος του Λουδοβίκου Δ΄ της Γαλλίας και ο Μπρούνο ο Μέγας αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας. Παντρεύτηκε τον πρίγκιπα από την δυναστεία των Ροβερτιανών Ούγο τον Μέγα, με τον θάνατο του συζύγου της διετέλεσε κηδεμόνας του μεγαλύτερου γιου τους Ούγου Καπέτου, ιδρυτή της δυναστείας των Καπετιδών. Όταν ήρθε στην εξουσία ο αδελφός της αυτοκράτορας Όθων τακτοποίησε τον γάμο της αδελφής του Χέντβιχ με τον δούκα των Δυτικών Φράγκων Ούγο τον Μέγα για να δηλώσει την υποστήριξη του στους Ροβερτιανούς οι οποίοι ήταν σε διαμάχη με τον Λουδοβίκο Δ΄ της Γαλλίας. Η Χέντβιχ ήταν η τρίτη σύζυγος του Ούγου του Μέγα, μαζί του απέκτησε :

Όταν πέθανε ο σύζυγος της, ο μεγαλύτερος γιος τους Ούγος Καπέτος ήταν ακόμα ανήλικος (956), η Χέντβιχ έγινε κηδεμόνας του στις κτήσεις του πατέρα του που κληρονόμησε. [2] Ο αδελφός της Μπρούνο, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας έγινε και εκείνος αντιβασιλιάς και κηδεμόνας για λογαριασμό του Ούγου Καπέτου. [3] Ο Μπρούνο ήταν επίσης κηδεμόνας του άλλου του ανιψιού Λοθαρίου της Φραγκίας, γιου της αδελφής του Γκερμπέργκα, η κηδεμονία των δυο πριγκίπων έκανε τον Μπρούνο έναν από τους πιο ισχυρούς ευγενείς στο βασίλειο των Δυτικών Φράγκων. Η Χέντβιχ υποστήριξε τον αδελφό της στην σύγκρουση του με τον Ρεντζινάρ Γ΄ του Αινώ και ήταν διαιτητής στην διαμάχη ανάμεσα στον γιο της Ούγο Καπέτο και τον αδελφό της Λοθάριο, αναφέρεται για τελευταία φορά σε έγγραφο το 958.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Verlag von J. A. Stargardt, Marburg, Germany, 1984), Tafeln 10-11
  2. Riché, The Carolingians, p. 264
  3. Michelet, History of France, p. 146

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • W. Glocker, Die Verwandten der Ottonen und ihre Bedeutung in der Politik. Studien zur Familienpolitik und zur Genealogie des sächsischen Kaiserhauses (1989).
  • J. Michelet, History of France, Vol. I, trans. G. H. Smith (New York: D. Appleton, 1882).
  • P. Riché, The Carolingians; A Family Who Forged Europe, trans. Michael Idomir Allen (Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1993).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hedwig of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).