Εμπλ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εμπλ της Ακουιτανίας
Γέννηση
Θάνατος
Ιδιότητα μονάρχης
Τέκνα Γουλιέλμος Γ΄ της Ακουιτανίας
Γονείς Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας

Ο Εμπλ της Ακουιτανίας ή Εμπλ Μάνζερ (870934) ήταν κόμης του Πουατιέ και δούκας της Ακουιτανίας. Υπήρξε νόθος γιος του δούκα Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας.

Η έννοια του επιθέτου του είναι αμφισβητήσιμη, πιθανότατα προέρχεται από κάποιο Γερμανικό όνομα, αφού η μετάφραση του επιθέτου του στα Γερμανικά σημαίνει «ισχυρός». Το πιθανότερο είναι να προέρχεται από το αντίστοιχο Εβραϊκό «μαμζέρ» που σημαίνει «μπάσταρδος». Ήταν όντως νόθος γιος του πατέρα του, πιθανολογείται με Εβραία, αλλά το βέβαιο είναι ότι ήταν Γερμανικής καταγωγής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 890 διαδέχθηκε τον πατέρα του Ρανόλφο, αλλά διώχθηκε από τον Άιμαρ του Πουατιέ, που υποστηριζόταν από τον βασιλιά Εύδη Α΄ της Γαλλίας. Οι ελπίδες του Εμπλ αναζωπυρώθηκαν με την άνοδο στον θρόνο του Γουλιέλμου του Ευσεβούς, που ήταν σύμμαχός του, ο οποίος το 893 τοποθέτησε την Ακουιτανία στην περιοχή της επικρατείας του. Το 902 εκστράτευσε κατά του Άιμαρ για να ανακατακτήσει την χώρα του και με την βοήθεια του Γουλιέλμου του Ευσεβούς κατάφερε να ανακαταλάβει το Πουατιέ, όπου χρίστηκε κόμης από τον Γουλιέλμο.

Διέμενε στο αββαείο του Σεν Μεξέν που του παραχώρησε ο Σαβαρί, υποκόμης του Θουάρ, και ο φανατικότερος υποστηρικτής του. Βοήθησε στη νέα οικοδόμηση του Πουατιέ δημιουργώντας νέες υποκομητείες. Το 904 κατέκτησε το Λιμουζέν, ενώ το 911 βρέθηκε στην Σαρτρ με στρατό, προκειμένου να έρθει σε σύγκρουση με τον Βίκιγκ δούκα της Νορμανδίας Ρόλλο. Το 927 ο Γουλιέλμος ο Νεώτερος, διάδοχος του Γουλιέλμου του Ευσεβούς, και ο αδελφός και διάδοχός του, Άκφρεντ, πέθαναν μέσα σε διάστημα ενός έτους, ορίζοντας έτσι τον Εμπλ ως διάδοχό του. Τότε ήταν που χρίστηκε και δούκας της Ακουιτανίας. Από το 929 ο βασιλιάς Ροδόλφος άρχισε τις προσπάθειες να περιορίσει την δύναμη του Εμπλ.

Μετά τον θάνατό του τον διαδέχθηκε ο γιος του, Γουλιέλμος Γ΄ της Ακουιτανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ebalus of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).


Προκάτοχος:
Ρανούλφ Β΄
Δούκας της Ακουιτανίας
927935
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Γ΄