Εμπλ της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Εμπλ της Ακουιτανίας ή Εμπλ Μάνζερ (870 - 935) ήταν κόμης του Πουατιέ και δούκας της Ακουιτανίας. Ήταν νόθος γιος του δούκα Ρανούλφ Β΄ της Ακουιτανίας.

Η έννοια του επιθέτου του είναι αμφισβητήσιμη: πιθανότατα προέρχεται από κάποιο Γερμανικό όνομα, αφού η μετάφραση του επιθέτου του στα Γερμανικά σημαίνει "ισχυρός". Το πιθανότερο είναι να προέρχεται από το αντίστοιχο Εβραϊκό μαμζέρ που σημαίνει "μπάσταρδος". Ήταν όντως νόθος γιος του πατέρα του, πιθανολογείται με Εβραία, αλλά το βέβαιο είναι ότι ήταν Γερμανικής καταγωγής.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του Ρανόλφο (890), αλλά διώχθηκε από τον Άιμαρ του Πουατιέ, που υποστηριζόταν από τον βασιλιά Εύδη Α΄ της Γαλλίας. Οι ελπίδες του Εμπλ αναζωπυρώθηκαν με την άνοδο στον θρόνο του Γουλιέλμου του Ευσεβούς, που ήταν σύμμαχος του, τοποθετώντας την Ακουιτανία στην περιοχή της επικράτειας του (893). Εκστράτευσε κατά του Άιμαρ για να ανακατακτήσει την χώρα του (902) και με την βοήθεια του Γουλιέλμου του Ευσεβούς κατάφερε να ανακαταλάβει το Πουατιέ, όπου χρίστηκε κόμης από τον Γουλιέλμο.

Διέμενε στο αββαείο του Σεν Μεξέν που του παραχώρησε ο Σαβαρί, υποκόμης του Θουάρ, ο φανατικότερος υποστηρικτής του. Βοήθησε σε νέα οικοδόμηση του Πουατιέ δημιουργώντας νέες υποκομητείες. Κατέκτησε (904) το Λιμουζέν, ενώ βρέθηκε στην Σαρτρ με στρατό (911), προκειμένου να έρθει σε σύγκρουση με τον Βίκιγκ δούκα της Νορμανδίας Ρόλλο. Το 927, ο Γουλιέλμος ο Νεώτερος, διάδοχος του Γουλιέλμου του Ευσεβούς, και ο αδελφός και διάδοχος του, Άκφρεντ, πέθαναν μέσα σε διάστημα ενός έτους, ορίζοντας τον Εμπλ διάδοχο του. Τότε χρίστηκε δούκας της Ακουιτανίας. Από το 929, ο βασιλιάς Ροδόλφος άρχισε τις προσπάθειες να περιορίσει την δύναμη του Εμπλ.

Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Γουλιέλμος Γ΄ της Ακουιτανίας.

Προκάτοχος:
Ρανούλφ Β΄
Δούκας της Ακουιτανίας
927935
Διάδοχος:
Γουλιέλμος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ebalus of Aquitaine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).