Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1978

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1978 διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 1978 και σε 111 συνολικά δήμους χρειάσθηκαν επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου 1978[1].

Όσον αφορά στους τρεις πολυπληθέστερους δήμους της χώρας, δήμαρχο από την Α' Κυριακή εξέλεξε μόνο η Θεσσαλονίκη, τον Μιχ. Παπαδόπουλο ο οποίος υποστηρίχθηκε από το σύνολο των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΔΗΚ, ΚΚΕ εσωτερικού και ΕΔΑ), επικράτησε δε με ποσοστό 52,14% συγκεντρώνοντας 67.345 ψήφους. Στην Αθήνα όμως και στον Πειραιά δεν κατέστη δυνατή η εκλογή δημάρχου. Για το δεύτερο γύρο προκρίθηκαν ο κυβερνητικός υποψήφιος Γεώργιος Πλυτάς που έλαβε 153.248 ψήφους (42,17%) κι ο Δημήτρης Μπέης με 147.566 ψήφους (40,61%) ο οποίος ήταν ήδη επιτυχημένος δήμαρχος Ζωγράφου και υποστηρίχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, στην Αθήνα και οι Αριστείδης Σκυλίτσης με 58.355 ψήφους (48,69%) που ήταν ο προηγούμενος, διορισμένος από τη δικτατορία δήμαρχος της πόλης και τώρα εμφανιζόταν ως ανεξάρτητος, Γεώργιος Κυριακάκος με 54.730 ψήφους (45,66%) που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση, στον Πειραιά. Στην Αθήνα τρίτος ήλθε ο συνδυασμός του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μ. Θεοδωράκη (που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ) με ποσοστό 16,31%.

Χαρακτηριστικά των εκλογών υπήρξαν το μεγάλο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε την Α΄ Κυριακή, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 40% και η υποχώρηση των υποψηφίων που υποστηρίχθηκαν από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ σε ολόκληρη σχεδόν την επαρχία, με πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των εκλεγμένων από την πρώτη Κυριακή δημάρχων σε Πάτρα (Θεόδωρος Άννινος με 57,30%), Ηράκλειο Κρήτης (Εμμανουήλ Καρέλης, 56,50%), Βόλο (Μιχαήλ Κουντούρης, 57,60%), Καρδίτσα (Χαράλαμπος Γιούτσικος, 54%), Άρτα (Νικόλαος Σιμετζής, 52%) κ.α. Σημαντική όμως ήταν και η άνοδος του ΚΚΕ που εξέλεξε κομμουνιστές δημάρχους σε αρκετούς δήμους, όπως σε Ταύρο (Βακαλόπουλος), Ελευσίνα (Λεβέντης), Καισαριανή (Μακρής), Πετρούπολη (Παξιμαδάς) κ.α. σε Θεσσαλονίκη, βόρεια Ελλάδα. Η κυβέρνηση ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι τα κριτήρια των ψηφοφόρων δεν ήταν κομματικά, ενώ η αντιπολίτευση χαιρέτησε τη νίκη των λεγόμενων "δημοκρατικών δυνάμεων".

Ο δεύτερος γύρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]