Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λουτρόπυργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη του Λουτρόπυργου

Ο Λουτρόπυργος είναι συνοικία της Νέας Περάμου που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά ως παραθαλάσσιο θέρετρο. Βρίσκεται 27 χλμ. βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας και συνορεύει με την Ελευσίνα (ανατολικά), και τον οικισμό Νεράκι (δυτικά). Αποτελεί τμήμα του καλλικρατικού δήμου Μεγαρέων και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πατέρας (βόρεια) προσφέροντας μια ειδυλλιακή θέα στο Σαρωνικό (νότια). Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα το 1940 και εντάχθηκε αρχικά στο Δήμο Μεγάρων.[1] Το 1962 εντάχθηκε στην τότε κοινότητα Νέας Περάμου.[2]

Το όνομα του Λουτρόπυργου είναι συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή της γειτονικής Ελευσίνας και έχει σχέση με την αναζήτηση της Περσεφόνης από τη μητέρα της, Δήμητρα.[3] Από το πηγάδι-λουτρό όπου η θεά συνάντησε τις κόρες του βασιλιά της Ελευσίνας, Κελεού, και το πυργοειδές σχήμα του βουνού που εκτείνεται βόρεια, η περιοχή ονομάστηκε Λουτρόπυργος. Κατά τη διάρκεια της Αθηναϊκής Συμμαχίας ο Λουτρόπυργος αποτελούσε το όριο της Αθήνας προς την αντίπαλη πόλη των Μεγάρων.[4]

Παραλία στο Λουτρόπυργο

Η περιοχή κατοικήθηκε μόλις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά προσέλκυσε παραθεριστές από τις κεντρικές περιοχές του λεκανοπεδίου, αναπτύχθηκε όμως ιδιαίτερα ως θέρετρο της Αθήνας μετά το 1960. Πολλές σημαντικές Αθηναϊκές οικογένειες προτίμησαν να χτίσουν στο Λουτρόπυργο εξοχικές επαύλεις, έργα γνωστών αρχιτεκτόνων του μοντέρνου κινήματος . Ωστόσο κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η ραγδαία επέκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και η πρωτοφανής ρύπανση του Σαρωνικού εξαιτίας αστικών και βιομηχανικών λυμάτων συνέτειναν στην παρακμή του θερέτρου έως τη δεκαετία του '90. Με τη λειτουργία της Ψυττάλειας και την εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος ο Λουτρόπυργος την τελευταία δεκαετία ανέκαμψε ως παραθαλάσσιο θέρετρο. Σημαντική εξέλιξη για τον Λουτρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου ήταν η αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητης κοινότητας και στη συνέχεια ως δήμου, καθώς αποσπάστηκαν από το δήμο Μεγαρέων, μολονότι με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", που συνενώνει πλέον περιοχές και δήμους της Αττικής, αποτελούν ξανά μαζί με τα Μέγαρα ενιαίο δήμο.[5] Την τελευταία δεκαετία μάλιστα και έπειτα, λόγω κυρίως των μεγάλων έργων στην Αττική, ο Λουτρόπυργος μετατρέπεται σταδιακά από θέρετρο και σε προάστιο της Αθήνας.

Σύγχρονη εικόνα του θερέτρου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Άποψη της ακτής του Λουτροπύργου

Ο Λουτρόπυργος είναι σήμερα μία από τις προνομιούχες περιοχές της Αττικής και ιδιαίτερα της δυτικής, που αντιμετωπίζει ανά τόπους διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα. Λόγω των αυστηρών κανόνων δόμησης, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας, στο προάστιο υπάρχει αρκετή βλάστηση και σύγχρονες κατοικίες με έμφαση στους ελεύθερους χώρους. Παράλληλα, η ανάπτυξη των οδικών αξόνων και των συγκοινωνιακών μέσων στο λεκανοπέδιο, παρέχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς την Αθήνα, τα ανατολικά και τα βόρεια προάστια, όπως και προς το διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Εξαιτίας επίσης της γειτνίασής του με το νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Πατρών προσφέρει εύκολη πρόσβαση και προς την Πελοπόννησο.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, που έχει δώσει μια ανάσα ζωής σε όλο το Σαρωνικό, αλλά και η λειτουργία από το 2012 του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων του Θριασίου Πεδίου (ΚΕΛΘ) έχουν βελτιώσει σημαντικά και την εικόνα της παραλίας του Λουτρόπυργου, προσφέροντας πλέον τη δυνατότητα σε κάθε λουόμενο να την απολαμβάνει άφοβα. Η επανεμφάνιση της υδρόβιας ζωής ακόμα και ανώτερων ειδών στην τροφική αλυσίδα όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες και δελφίνια τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν την ανάκαμψη του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Λουτρόπυργος είναι σήμερα ένα προάστιο με πολλές περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης, προσελκύοντας πολλούς νέους κατοίκους που αναζητούν μια ζωή σε ένα αρμονικό πλαίσιο με τη φύση.

Άλλες πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή της περιοχής του Λουτρόπυργου και συγκεκριμένα στο ακρωτήρι που βρίσκεται η Έπαυλη του ευεργέτη και πολιτικού Λάμπρου Ευταξία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ημιβυθισμένο το κρουαζιερόπλοιο Mediterranean Sky.

  1. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, Δήμος Μεγάρων
  2. Διοικητικές μεταβολές ΟΤΑ, Κοινότητα Νέας Περάμου
  3. Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, τομ1 "Αττικά, σελ486, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1992
  4. Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις, τομ2, Αττικά, σελ487, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1992
  5. http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/SISTASIDIMON_PERIFEREION.pdf