Θριάσιο Πεδίο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τοπογραφικός χάρτης του Θριασίου

Το Θριάσιο Πεδίο είναι η μεγαλύτερη πεδιάδα που απλώνεται δυτικά της πολύς των Αθηνών στης Δυτικής Αττικής. Οριοθετείται από το Όρος Πατέρας στα δυτικά, την Πάρνηθα στα βόρεια και το Ποικίλο και Αιγάλεω Όρος στα νοτιοανατολικά. Στο νότο βρέχεται από τον Κόλπο της Ελευσίνας. Οφείλει την ονομασία του στον αρχαίο αττικό Δήμο Θρίας που τοποθετείται στη σημερινή θέση της βιομηχανικής πόλης του Ασπροπύργου. Επρόκειτο για τόπο μυστηριακό που συνδέεται με τα ελευσίνια μυστήρια και τιμούσε με το όνομά του τον τοπικό ήρωα Θριάσιο.

Σήμερα η περιοχή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζοντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ φιλοξενεί το Θριάσιο Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων.

Οι κυριότεροι οικισμοί του Θριασίου πεδίου είναι:

Το Θριάσιο πεδίο διαρρέουν δύο μεγάλοι χείμαρροι, ο Σαρανταπόταμος (στην αρχαιότητα Θριάσιος Κηφισός) που συγκεντρώνει νερά από τα όρη Πατέρας και Πάστρα και εκβάλλει στη θάλασσα κοντά στην Ελευσίνα και ο Κελάδωνας που πηγάζει από τη δυτική Πάρνηθα και διέρχεται από την περιοχή του Ασπροπύργου.

Το Θριάσιο Πεδίο στην αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θριάσιο Πεδίο συνδεόταν με την Αθήνα μέσω δυο δρόμων. Ο πρώτος ξεκινούσε από την πόλη με βορινή κατεύθυνση και, αφού διέσχιζε της Αχαρνές, στρεφότανε δυτικά και περνούσε μέσα το στενό πέρασμα που σχημάτιζε μεταξύ Ποικίλους όρου και της Πάρνηθας. από εκεί έφτανε στο βόριο τμήμα του θριάσιου παιδιού που απλωνόταν στα νοτιά μέχρι την θάλασσα. Ο δεύτερος και σαφώς σημαντικότεροσ δρόμος δεν ήταν αλός από περίφημη ιερά οδός. Αυτή ξεκινούσε από το δίπυλο της μεγάλης πύλης τον μακρών τυχών δίπλα στο νεκροταφείο του Κεραμικού, με κατεύθυνση προς τα δυτικά διέσχιζε την έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι δήμοι Αιγάλεω και Χαϊδαρίου το παραλιακό τμήμα του θριασιου πεδιου και κατέληγε στο ιερό της Ελευσίνας. ο Δίπυλο ήταν γνωστό μέχρι τα τέλι του 4ος αιώνα ως θριασιαι ή Κεραμικού πύλαι. το Θριάσιο πεδίο θεοριτε από τούς κατοίκους της αρχαίας αττικής ως η πιο εύφορη πεδιάδα τούς, διότι, σύμφωνα με την μυθολογική παράδοση, εδώ αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η γεωργία με την καθοδήγηση της θέα Δήμητρας. η πεδιάδα αρδευόταν από τον ελευσινιακό Κηφισό (Σαρανταποταμος) και παρήγε δημητριακά, γάλα και κρασί. η συστηματική καλλιέργεια του θριασιου πεδιου συνεχίστηκε σχεδόν χωρίς διακοπή έως της πρώτες δεκαετίες του 20ος αιώνα, όταν ξεκίνησε η εκβιομιχάνιση της περιοχής

Η ετυμολογία του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογία της ονομασίας Θριάσιο πεδίο, καθώς και αυτή του αρχαίου δήμου θριας , που εντοπίζετε εντός των ορίων του σύγχρονου δήμου Ασπροπύργου σχετίζετε με της Θριες. συνμφονα με την μυθολογικές παραδισεις, οι Θριες ήταν φτερωτές νύμφες,τροφοί του Απόλονα που κατοικούσαν στο Παρνασό και μπορούσα να μαντέψουν το μέλλον από την κίνηση των χαλικιών μέσα στο νερό. Έτσι, τα μικρά χαλίκια που χρησημοπιούντε στην μαντική ονομασία Θριες. άλλες παραδόσει αναφέρουν ότι οι Θριες δίδαξαν την μαντική τέχνη με τα χαλίκια στην Αθηνά, ενώ άλλες ότι η Αθηνά ήταν αυτή που την επινόησε. Ο ερευνητής τησ ελληνικής μυθολογίας Ζαν Ρισπεν μας πληροφορεί σχετικά με μια παράδοση που υποστήριζε ότι ο Απόλονα ενοχλήθηκε με την δραστιριοτιτασ της Αθήνας, καθως θα ήθελε να κρατήσει για τον ευατο του το προνόμιο του αποκλειστικού διερμινε των βοθλων του δια. Έτσι, παραπονέθηκε στο τελευταίο, ο οποισ τον δικεοσε. η Αθηνα ενοχλημένη πέταξε τα χαλίκια στο κάμπο και απο τότε ονομάστηκε Θριάσιο. μια αλοι ετυμολογία συσχετίζει το θριασιο πεδιο με το δεντρο της συκιάς, καθώς (θριον) σημαίνει φύλλο συκής. την πρώτη συκιά της αττικησ την χάρισε η θεα Δήμητρα στον ΦΥΤΑΛΟ, ΠΡΟΚΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΊΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΊΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΈΦΕΡΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΤΟΥ ΣΤΗΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΎ ΚΗΦΙΣΟΎ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]