Δ΄ Σταυροφορία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Κατά τα τέλη του 12ου αιώνα, και κυρίως την εποχή που αυτοκράτορας της (γερμανικής) [[Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία|Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας]] ήταν ο [[Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|Ερρίκος Στ']], η επιρροή των Γερμανών ήταν αισθητή στην [[Ιταλία]], ενώ τα σχέδιά τους απειλούνταν από το Βυζάντιο.
 
Ο νέος [[Πάπας]], που εξελέγη το 1198, [[Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄|Ιννοκέντιος Γ']], έστρεψε την προσοχή του στην πλήρη αποκατάσταση της παπικής εξουσίας, στην οποία αποτελούσαν εμπόδιο οι εκάστοτε Γερμανοί Αυτοκράτορες και στην τοποθέτησή του ως αρχηγού κατά του [[Ισλάμ]] σε επικείμενη Σταυροφορία. Οι πόλεις της Ιταλίας, αντιδρώντας στηνστη γερμανική επιρροή, βρίσκονταν στο πλευρό του Πάπα. Θεωρώντας ως εχθρό του παπισμού και της Ιταλίας τηντη γερμανική αυτοκρατορική δυναστεία των [[Χόχενστάουφεν|Χοενστάουφεν]], ο Πάπας άρχιζε να υποστηρίζει την αντίπαλη φατριά του Όθωνα του Μπράουνσβαϊχ.
 
Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας, [[Αλέξιος Γ' Άγγελος|Αλέξιος Γ’]] πιστεύοντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει το Βυζάντιο ένα κοσμικό κράτος, απέστειλε επιστολή στον Πάπα λέγοντας ότι μονόμόνο αυτός, ως απόγονος της γνήσιας οικουμενικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα ήταν δυνατό να επιβληθεί πολιτικά σε όλο τον δυτικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, η πολύπλοκη εσωτερική και εξωτερική κατάσταση του Βυζαντίου δεν άφηνε καμία ελπίδα για την επιτυχία τόσο φιλόδοξων σχεδίων.
 
=== Πάπας Ιννοκέντιος Γ’ ===
105

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης