Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κεράτιος Κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κεράτιος κόλπος)

Συντεταγμένες: 41°01′49″N 28°57′35″E / 41.030356°N 28.959789°E / 41.030356; 28.959789

Δορυφορική φωτογραφία του Βοσπόρου από την Προποντίδα. Αριστερά διαγράφεται ο Κεράτιος κόλπος.

Κεράτιος Κόλπος (τουρκικά: Haliç = Κανάλι ή Altın Boynuz), (αγγλικά: Golden Horn από την ελληνική μετάφραση του ονόματος Χρυσόν Κέρας που έδωσαν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι παρομοίαζαν το σχήμα του κόλπου με κέρατο ελαφιού) είναι στενός και μακρύς κόλπος, στον Βόσπορο (από την πλευρά της ευρωπαϊκής ακτής), μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων, Χωρίζει την πόλη της Κωνσταντινούπολης (Istanbul) σε Μπέηογλου προς τα βόρεια και Σταμπούλ προς τα νότια. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια στον κόσμο.

Ο Βόσπορος (τουρκικά Boğaziçi) χωρίζει την Κωνσταντινούπολη σε Δυτική (Ευρωπαϊκή) και Ανατολική (Ασιατική), αφού συνδέει την Μαύρη θάλασσα προς τον βορρά, με την θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα) και στη συνέχεια διαμέσου των Δαρδανελίων με το Αιγαίο προς τον νότο. Τα προάστια Σκουτάρι (τουρκικά: Üsküdar) (αρχ.: Χρυσούπολις) και Καντίκιοϊ (τουρκικά Kadiköy) (αρχ.: Καλχηδών) βρίσκονται προς την Ασιατική πλευρά.

Η Γέφυρα του Γαλατά.Συνδέει την ομώνυμη περιοχή (βόρεια) με το Εμίνονου (νότια), τέμνοντας τον κόλπο. Η λήψη έχει γίνει από τον πύργο του Γαλατά. Στο βάθος διακρίνεται η Αγία Σοφία.

Ο Κεράτιος κόλπος, αντίθετα, έχει κατεύθυνση από ΝΑ (στο σημείο που ενώνεται με τον Βόσπορο στο ακρωτήρι Σεράι Μπουρνού) προς ΒΔ (το χερσαίο μέρος). Χωρίζει έτσι την παλαιά πόλη της Κωνσταντινούπολης από την περιοχή του Πέραν Γαλατά. Οι δύο αυτές πλευρές της πόλης ενώνονται με δύο γέφυρες κτισμένες πάνω από τον κόλπο. Την παλαιότερη, γέφυρα του Γαλατά μήκους 490 μέτρων (τουρκικά: Galata Köprüsü) και την πιο σύγχρονη, γέφυρα Ατατούρκ (τουρκικά: Atatürk Köprüsü).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Golden Horn στο Wikimedia Commons