Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου)
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937.
Ολυμπιακός Βόλου 1937
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Βόλου 1937
Σύντομο όνομαΟλυμπιακός Βόλου
ΠροσωνύμιοΕρυθρόλευκοι, Αυστριακοί
Ίδρυση2  Ιουνίου 1937
ΈδραΒόλος, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Βόλου, Βόλος
Μητρικός σύλλογοςΑθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Βόλου 1937
ΠρόεδροςΓιάννης Παπαδόπουλος
ΠροπονητήςΣτέλιος Αρσένος
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού Βόλου
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ ανδρών Μπάσκετ γυναικών
Βόλεϊ γυναικών Άρση Βαρών Κολύμβηση
Πάλη Τζούντο

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός Βόλου 1937 είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο με έδρα την πόλη του Βόλου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας. Έτος ίδρυσής του είναι το 1937 και χρώματά του είναι το κόκκινο και το λευκό.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 αγωνίζεται στο τρίτο τη τάξει πρωτάθλημα της Γ´ Εθνικής Κατηγορίας. Την περίοδο 2019–2022 αγωνίστηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες με την επωνυμία «Αθλητικός Σύλλογος Βόλου Ολυμπιακός Βόλου 1937 Νέα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία» και με τον διακριτικό τίτλο «Νέα Π.Α.Ε. Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937».[1]

Η φυσική αγωνιστική έδρα του Ολυμπιακού είναι το Δημοτικό Στάδιο Βόλου στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας, χωρητικότητας 9.000 θεατών. Για δεύτερη αγωνιστική έδρα χρησιμοποιεί το Δημοτικό Στάδιο Νεάπολης Βόλου, το οποίο έχει χωρητικότητα 2.500 θέσεων.

Ιστορικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1937 με πρώτο πρόεδρο τον Απόστολο Πουργιά[2]. Η γέννηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στην παράκτια συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Την πρώτη χρονιά μετά την επίσημη ίδρυσή του, ο Ολυμπιακός συμμετείχε στους αγώνες Κυπέλλου Πάσχα του 1937 με αντιπάλους τη συμπολίτισσα Νίκη, τον Κεραυνό, τον Απόλλωνα και τον Οδυσσέα. Ύστερα από νικηφόρους αγώνες, ακολούθησε στις 18 Απριλίου 1937 το πρώτο ντέρμπι του Βόλου κόντρα στη Νίκη (επικράτησε με 2–1), κέρδισε το πρώτο κύπελλο της ιστορίας του. Την περίοδο 1939–40 ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη μεγάλη του διάκριση και έγινε γνωστός στο πανελλήνιο φτάνοντας στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδας έχοντας αποκλείσει τον Ηρακλή. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που έφτανε τόσο μακριά στο θεσμό του κυπέλλου.

Την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, ο Ολυμπιακός Βόλου έχασε δυο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του, τους αδελφούς Νίκο και Πέτρο Μαλαβέτα[3]. Ο πρώτος συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και απαγχονίσθηκε από συνεργάτες των κατακτητών στην Πλατεία Ελευθερίας του Βόλου τον Μάιο του 1943. Ο δεύτερος ήταν μαχητής του ΕΑΜ και κατόπιν του ΔΣΕ. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 1949, καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε στην τοποθεσία Καζανάκι, λίγο έξω από τον Βόλο, στις 5 Αυγούστου 1949.

Το 1947 ο Ολυμπιακός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Θεσσαλίας. Η ομάδα έπειτα ανανεώθηκε και για 5 χρόνια δεν κατέκτησε κανένα τίτλο. Το 1952 όμως είδε τα αποτελέσματα της ανανέωσης να αποδίδουν και κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα Θεσσαλίας. Στις 4 Μαΐου του ίδιου χρόνου σημείωσε μάλιστα τη πρώτη του διεθνή νίκη επί της τουρκικής Ντεμί Σπορ με 6–2. Την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός κέρδισε το Τζάνειο Κύπελλο Θεσσαλίας.

Το 1954 ήταν η πιο πετυχημένη ως τότε χρονιά για τον Ολυμπιακό. Αφού έγινε πρωταθλητής Βόλου, κατέκτησε για μια ακόμα φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας, αφήνοντάς πίσω του την Αναγέννηση Καρδίτσας και τον Ηρακλή Λάρισας. Έπειτα κέρδισε τη Δόξα Δράμας εκτός έδρας και αναδείχτηκε πρωταθλητής Βόρειας Ελλάδας, παίρνοντας παράλληλα και την πρόκριση για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου και κατατάχθηκε 5ος.

Το 1955 ήταν αξιοσημείωτο για την ιστορία της ομάδας. Ενώ ο Βόλος συνταρασσόταν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Απριλίου, η ομάδα κατάφερε εν μέσω καταστροφών να ταξιδέψει στην Αθήνα για τον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ, την οποία μάλιστα απέκλεισε φτάνοντας στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.

Το 1960 ο Ολυμπιακός έφτασε στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας και παράλληλα κέρδισε τη συμμετοχή του στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Στην πρώτη του συμμετοχή κατέλαβε την 7η θέση στον κεντρικό όμιλο και δεν πέρασε στην τελική φάση.

Το 1961 συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Βόλου και μετονομάστηκε σε «Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου», ονομασία που διατήρησε ως το 2008. Την ίδια χρονιά κέρδισε και πάλι την συμμετοχή του στη Β΄ Εθνική. Αγωνίστηκε στον κεντρικό όμιλο, όπου πρώτευσε, προκρινόμενος στην τελική φάση. Εκεί κατέλαβε την τέταρτη θέση και έχασε την άνοδο στην Α΄ Εθνική. Εκείνη τη χρονιά έκανε τα πρώτα βήματά του στον Ολυμπιακό ένας μετέπειτα μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο Βασίλης Μποτίνος.

Τη σεζόν 1962–63 πήρε την 5η θέση στον Δ΄ όμιλο του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας και δεν πέρασε στην τελική φάση. Την επόμενη χρονιά ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου με τα Τρίκαλα, χάνοντας σε αγώνα κατάταξης που διεξήχθη στη Λαμία την πρόκρισή του στην τελική φάση.

Την περίοδο 1964–65 κατετάγη 4ος στον Δ΄ όμιλο της Β΄ Εθνικής, χωρίς τον Βασίλη Μποτίνο, ο οποίος στο μεταξύ είχε μετεγγραφεί στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Η επόμενη χρονιά ήταν εξίσου ανεπιτυχής, αφού για μια ακόμα φορά ο Ολυμπιακός έχασε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση του Γ΄ ομίλου.

Η περίοδος 1966–67 εξελίχθηκε διαφορετικά και ο Ολυμπιακός, αφού πρώτευσε στον όμιλό του (Β΄), προκρίθηκε στην τελική φάση. Εκεί ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τους δύο αντιπάλους του, Πανελευσινιακό και Καβάλα, ώστε απαιτήθηκαν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους. Οι τρεις αγώνες μπαράζ διεξήχθησαν στη Λαμία και η ομάδα του Βόλου μαζί με αυτήν της Ελευσίνας κέρδισε την άνοδο για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική.

Η πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία δεν ήταν πετυχημένη[4] και εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και αλλαγών στη διοίκηση του συλλόγου ο Ολυμπιακός κατετάγη 18ος και υποβιβάστηκε. Την επόμενη όμως χρονιά επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία μετά από αγώνες διαβάθμισης με τη 15η της Α΄ Εθνικής Βέροια και αφού είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.

Το 1969 ο Ολυμπιακός άρχισε πολύ καλά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η ομάδα όμως και πάλι μετά από διοικητικές ανακατατάξεις διέγραψε κατιούσα πορεία, τερμάτισε 16η και υποβιβάστηκε.

Το 1971 προβιβάστηκε και πάλι ως πρωταθλητής του Γ΄ ομίλου της Β΄ Εθνικής, ενώ έφτασε στους 8 του κυπέλλου Ελλάδας.

Τη σεζόν 1971–72 η ομάδα ξεκίνησε θαυμάσια, όμως οι μέτριες εμφανίσεις στον β' γύρο έδωσαν τελικά στον Ολυμπιακό τη 13η θέση και την παραμονή για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Παράλληλα κέρδισε την 4η θέση στο θερινό τουρνουά του Ο.Π.Α.Π.. Η επόμενη χρονιά στην Α΄ Εθνική τον βρήκε λίγο ψηλότερα, στη 12η θέση.

Τη σεζόν 1973–74 κατετάγη 15ος, ισόβαθμος του 13ου ΑΠΟΕΛ και του 14ου Πανσερραϊκού, με τους οποίους έδωσε αγώνες μπαράζ για την τελική κατάταξη και την ανάδειξη της ομάδας που θα υποβιβαζόταν ως 15η. Εκεί ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε αγωνιστικά, παρέμεινε όμως τελικά στην κατηγορία λόγω απόσυρσης του ΑΠΟΕΛ, αφού με την πτώση της Χούντας έπαυσε η συμμετοχή κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Την περίοδο 1974–75 ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε λόγω της μείωσης των ομάδων της Α΄ Εθνικής, αν και κατετάγη 14ος, θέση η οποία στην αρχή του πρωταθλήματος δεν οδηγούσε σε υποβιβασμό. Η επόμενη χρονιά βρήκε τον Ολυμπιακό μετά από καιρό στη Β΄ Εθνική. Τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση του βορείου ομίλου, ενώ το 1976–77 βγήκε στον ίδιο όμιλο 8ος.

Τη σεζόν 1977–78 ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε καλή πορεία, έχασε όμως την άνοδο για δύο βαθμούς από την Α.Ε. Λάρισα.

Το πρωτάθλημα του 1978–79 χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο σκανδαλώδη της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, αφού κλονίστηκε από υποθέσεις δωροδοκίας. Ο Ολυμπιακός κατετάγη τελικά δεύτερος στο βόρειο όμιλο, ενώ την επόμενη χρονιά πήρε την 6η θέση.

Το 1980–81, η διοίκηση και πάλι έβαλε στόχο την άνοδο στην Α΄ Εθνική. Ο Ολυμπιακός όμως βρήκε μπροστά του έναν διψασμένο για επάνοδο Ηρακλή και τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση του βορείου ομίλου.

Το 1981–82 έχασε και πάλι την άνοδο στις λεπτομέρειες από τον Μακεδονικό, παίρνοντας τελικά τη δεύτερη θέση στον όμιλό του. Την επόμενη χρονιά, μετά την απώλεια του Γιώργου Καραμίχαλου και την αναστάτωση που ακολούθησε, κατέλαβε την 5η θέση στο βορρά.

Η περίοδος 1983–84, που διεξήχθη πλέον σε έναν όμιλο, έμεινε χαραγμένη στις μνήμες των φίλων της ομάδας. Ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε μετά από 21 χρόνια παρουσίας σε Α΄ και Β΄ Εθνική, αγωνιζόμενος την περίοδο 1984–85 στην Γ΄ κατηγορία, όπου κατετάγη τρίτος στο βόρειο όμιλο.

Το 1985–86 ήταν χρονιά ανόδου και ο Ολυμπιακός επανήλθε γρήγορα στη Β΄ Εθνική μαζί με την Ξάνθη, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του βορείου ομίλου.

Ο Ολυμπιακός το 1986–87 είχε καλή πορεία και τερμάτισε 4ος, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε και πάλι την άνοδο του στην Α΄ Εθνική, αφού ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τον Απόλλωνα και την Καστοριά, από τους οποίους υπερτερούσε στα μεταξύ τους ματς.

Η περίοδος 1988–89 ήταν πετυχημένη, αφού ο Ολυμπιακός ενισχυμένος με τον διεθνή Ούγγρο επιθετικό Ίμρε Μπόντα, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 20 γκολ, τερμάτισε στην 11η θέση. Η επόμενη όμως χρονιά δεν ήταν ανάλογη και ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε καταλαμβάνοντας τη 17η θέση.

Χωρίς καμία σημαντική επιτυχία πέρασε η δεκαετία του 1990 για τον Ολυμπιακό. Η ομάδα όχι μόνο έφτασε να υποβιβαστεί στη Γ΄ κατηγορία για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αλλά και να παραμείνει αρκετά χρόνια σε αυτήν. Από την περίοδο 1994–95 η ομάδα αγωνιζόταν χωρίς να είναι ανταγωνιστική στη Γ΄ Εθνική, όπου και καταλάμβανε θέσεις όχι παραπάνω από την όγδοη. Το 1998–99, ο Ολυμπιακός Βόλου κατέλαβε την πρώτη θέση του βορείου ομίλου και κέρδισε την άνοδο στη Β΄ Εθνική.

Ο Ολυμπιακός την σεζόν 1999–2000 είχε καλή παρουσία στο πρωτάθλημα, αλλά κάποια ατυχή αποτελέσματα στους τελευταίους αγώνες τον έριξαν στην ένατη θέση. Την επόμενη χρονιά με μια ανάλογα μέτρια πορεία κατατάχθηκε έβδομος. Παράλληλα η διοίκηση του συλλόγου παρέπαιε και αναγκάστηκε να ξεπουλήσει ιδιοκτησίες του συλλόγου, ενώ ένα-ένα τα τμήματα του ερασιτέχνη έκλειναν. Η διοίκηση εγκατέλειψε την ομάδα και ως αποτέλεσμα του ιδιοκτησιακού κενού, της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών προσώπων, αλλά και της επιλεκτικής διαχείρισης της εξουσίας από τα όργανα της πολιτείας, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να μπει σε κανένα νόμο ρύθμισης χρεών. Με βεβαιωμένα χρέη μόλις 360.000 ευρώ ο Ολυμπιακός έγινε μια από τις 3 ομάδες που υποβιβάστηκαν στη Δ΄ Εθνική το καλοκαίρι του 2003.

Η χρονιά 2003–04 ήταν η χειρότερη στην ως τότε ιστορία του Ολυμπιακού, αφού η ομάδα του Βόλου ήταν αναγκασμένη να αγωνιστεί στα γήπεδα της Δ΄ Εθνικής. Μια ομάδα φίλων του Ολυμπιακού, η οποία αποτελείτο από μέλη παλαιών διοικήσεων του συλλόγου αποφάσισε να κάνει μια πρωτοποριακή κίνηση για να ξεπεράσει τον υποβιβασμό που υπέστη ο σύλλογος το 2003. Εξαγόρασε την ομάδα της ΠΑΕ Κασσάνδρας, η οποία αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική και την μετονόμασε σε «Α.Σ. Κασσάνδρα - Ολυμπιακός ΠΑΕ» (Α.Σ.Κ. Ολυμπιακός) με έδρα το Βόλο. Στην κίνηση μετείχαν και πολλές εκατοντάδες απλών φιλάθλων του Ολυμπιακού. Παράλληλα αποφάσισαν να διατηρήσουν και την ομάδα της Δ΄ Εθνικής (η οποία ήταν ο κανονικός Ολυμπιακός), με την ονομασία «Α.Ο. Βόλου Εθνικός Ολυμπιακός», ως β΄ ομάδα. Η ομάδα της Β΄ Εθνικής το 2004–05 έχασε στις λεπτομέρειες την άνοδο και κατατάχθηκε 5η. Παράλληλα άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού ήρθε σε ρήξη με την παλιά διοίκηση, με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες για τα επόμενα τρία χρόνια να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους.[5]

Τo καλοκαίρι του 2006 επιχειρήθηκε η συγχώνευση του AO Εθν. Ολυμπιακού με τον ΑΣΚ Ολυμπιακό. Yπήρξε διαφωνία ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Α.Σ.Κ. Ολυμπιακός Θεόφιλο Βασιλειάδη και τον παράγοντα Τάκη Σταυρίδη.[6] O τελευταίος ανέλαβε την προεδρία του Ερασιτέχνη και προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα, προκειμένου η ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο στην Εθνική Ερασιτεχνική 2007-08.

Η Δόξα Δράμας η οποία αγωνιζόταν στην Δ΄ Εθνική, το 2008, απορρόφησε το ερασιτεχνικό σωματείο του Ολυμπιακού Βόλου που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τον άλλο Ολυμπιακό Βόλου (τον συγχωνευμένο με την Κασσάνδρα!) κερδίζοντας έτσι την άνοδό της στην τρίτη εθνική.[7]

Ο Ολυμπιακός Βόλου τη σεζόν 2009–10 βγήκε πρώτος στη Β΄ Εθνική και ύστερα από 20 ακριβώς χρόνια ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ. Έτσι έβαλε στην τροπαιοθήκη του το 4ο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής και συνολικά το 7ο. Την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την 5η θέση, η οποία τον οδήγησε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και στην Ευρώπη μέσω του Γιουρόπα Λιγκ 2011–12 για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιουνίου 2011, ο πρόεδρος της ομάδας Αχιλλέας Μπέος συνελήφθη απο ειδικές μονάδες της αστυνομίας κατά την διάρκεια προπόνησης της ομάδας.[8] Την ίδια ημέρα, συνελήφθησαν άλλα 14 άτομα για συμμετοχή σε σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια. Ο Μπέος προφυλακίστηκε μια βδομάδα αργότερα. Και στις 12 Ιουλίου ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Ολυμπιακού Βόλου, που απειλούνταν με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λιγκ.

Στις 14 Ιουλίου 2011, ο Ολυμπιακός Βόλου έδωσε το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του με αντίπαλο τη σερβική Ραντ για τον 2ο προκριματικό γύρο του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ, την οποία κέρδισε 1–0, με εκατοντάδες φίλους του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της ομάδας στους δρόμους του Βόλου, αλλά και του Βελιγραδίου.

Στις 28 Ιουλίου 2011, η ομάδα τιμωρήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ με υποβιβασμό στη Φούτμπολ Λιγκ (Β΄ Εθνική) με κατηγορίες για δωροδοκία και στοιχηματισμό σε στημένα παιχνίδια (με βάση το άρθρο 21). Την επόμενη μέρα ασκήθηκε έφεση που εκδικάστηκε μία εβδομάδα αργότερα. Στις 10 Αυγούστου η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε πως δεν προέκυψε όφελος για την ομάδα (όπως και για αυτή της Καβάλας), διατηρώντας την στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, αποδίδοντας απλά αντικειμενική ευθύνη (με βάση το άρθρο 5) και επιβάλλοντας αφαίρεση 10 βαθμών από το πρωτάθλημα της περιόδου 2011–12. Αντίθετα η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε με αποκλεισμό τον Ολυμπιακό Βόλου από την συνέχεια του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2011–12, στο οποίο η ομάδα του Βόλου είχε προκριθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο μετά από δύο νίκες με 3–0 επί της λουξεμβουργιανής Ντιφερντάνζ, καθώς και με επιπλέον ποινή τριετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αναστολή (άρθρου 5 των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΟΥΕΦΑ). Ο Ολυμπιακός Βόλου κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης της ΟΥΕΦΑ (με βάση το άρθρο 49 των Πειθαρχικών Κανονισμών της UEFA) η οποία απορρίφθηκε. Μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων ο Αχιλλέας Μπέος παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας στον τραγουδιστή Βασίλη Καρρά.

Στις 23 Αυγούστου 2011, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό για την συμμετοχή τόσο του Ολυμπιακού Βόλου όσο και της ομάδας της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ «διότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ύστερα από την τιμωρία των Αχιλλέα Μπέου και Χρυσόστομου Ψωμιάδη από την Αθλητική Δικαιοσύνη».[9] Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Αχιλλέας Μπέος εξακολουθούσε να «είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης, ο εν τοις πράγμασι κάτοχος της πλειοψηφίας τουλάχιστον των μετοχών της ΠΑΕ ΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ 1937 καθώς επίσης και ο ασκών την πραγματική διοίκηση της εν λόγω ΠΑΕ».[10] Με βάση την απόφαση οι δύο ομάδες αποβλήθηκαν από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και υποβιβάσθηκαν στην τέταρτη εθνική κατηγορία (περιφερειακό πρωτάθλημα). Η απόφαση αυτή προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια στην πόλη του Βόλου από οπαδούς της ομάδας, κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, ενώ υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές. Υπήρξαν συλλήψεις, προσαγωγές και πολλοί τραυματίες.[11] Οι δύο ομάδες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μπλοκάροντας την αντικατάστασή τους με άλλες ομάδες στο πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ενώ παράλληλα η ομάδα του Βόλου κατήγγειλε την ΕΕΑ για μη νόμιμη σύνθεση των νέων μελών της.[12] Τελικά οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν οριστικά στη Δ΄ Εθνική τον Σεπτέμβριο του 2011, αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν δέχθηκε να εξετάσει εκ νέου τις όποιες αλλαγές έγιναν στις διοικήσεις των ομάδων μετά την πρώτη της απόφαση[13]. Μάλιστα η ΠΑΕ Ολυμπιακού Βόλου μαζί με πολιτικούς φορείς της πόλης κατήγγειλαν την παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο καθεστώς του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις ενέργειες του τότε Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.[14]

Στις 10 Οκτωβρίου 2011, μετά από απόφαση του Δ.Σ., η ομάδα ποδοσφαίρου δεν δηλώθηκε σε καμιά εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. Με την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής στην Δ΄ Εθνική, ο Ολυμπιακός Βόλου έμεινε για πρώτη φορά στην ιστορία του χωρίς συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Το Φεβρουάριο του 2012 εκδικάσθηκε στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS) η προσφυγή του Ολυμπιακού Βόλου για την εξάλειψη της ποινής του πενταετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που είχε επιβληθεί από την ΟΥΕΦΑ με αναστολή, αλλά απορρίφθηκε.[15]

Στις 7 Ιουνίου 2012 και μετά από πολλές πολιτικές πιέσεις, εγκρίθηκε από την ΕΕΑ το νέο μετοχολόγιο του Ολυμπιακού Βόλου με μεταβίβαση του 58,11% των μετοχών της ΠΑΕ στον Παναγιώτη Μποτσιβάλη.[16] Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, με απόφαση-αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας[17] και μετά από 14 μήνες αποχής από κάθε επίσημη αγωνιστική δραστηριότητα ο Ολυμπιακός Βόλου εντάχθηκε στη Β΄ Εθνική.[18]

Αλλαγή μετοχικής σύνθεσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Ιανουαρίου 2013 μεταβλήθηκαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η διοίκηση της ΠΑΕ, με νέο πρόεδρο τον Βολιώτη αρχιτέκτονα Δημήτρη Καραγιάννη. Ο ίδιος είχε διατελέσει πρόεδρος στον Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937, μητρικό σωματείο της ΠΑΕ, για να παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2011 κατόπιν του σκανδάλου με τους προσυμφωνημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013 εγκρίθηκε η μεταβίβαση στον Καραγιάννη ποσοστού 58,12% των μετοχών της ΠΑΕ. Τον Ιούλιο του 2014 την προεδρία ανέλαβε ο Γιώργος Βαρούτσικος με αντιπρόεδρο το Γιώργο Τόρη.[19] Η ομάδα μέχρι τον Μάιο του 2016 είχε διοίκηση Πρωτοδικείου, μέχρι που ο Ερασιτέχνης εξουσιοδότησε τον πρώην πρόεδρο της ομάδας Παναγιώτη Μποτσιβάλη να αναλάβει την ποδοσφαιρική ομάδα, με συνεργάτες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και ντόπιους επιχειρηματίες.[20]

Οικονομικά προβλήματα και απόσυρση από το πρωτάθλημα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 Φεβρουάριου 2016, η ΠΑΕ μετά τη λήξη προθεσμίας εξόφλησης του χρέους στο ΙΚΑ, δεν πλήρωσε τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της λόγω οικονομικών προβλημάτων, συνεπώς δεν κατάφερε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα.[21] Λίγες μέρες μετά η ιστορική ομάδα της θεσσαλικής πόλης αποβλήθηκε από τη διοργάνωση της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, έπειτα από τη ματαίωση τριών συνολικά αγώνων της.[22] Έτσι μετά από 79 χρόνια ύπαρξης η ομάδα για τρίτη φορά δεν καταφέρνει να συνεχίσει να αγωνίζεται σε κάποια εθνική κατηγορία.

Στις 24 Μαρτίου 2016 ο ερασιτέχνης, που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ομάδα, ανακοίνωσε πως ο Ολυμπιακός Βόλου που αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ, θα αγωνίζεται από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο στην Γ΄ Εθνική.[23] Τελικά μετά από 3 χρόνια απουσίας από τις επαγγελματικές κατηγορίες ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής του 4ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας το 2018–19, κερδίζοντας τη συμμετοχή του στη Φούτμπολ Λιγκ 2019–20.

Η επάνοδος και οι δύο διαδοχικοί υποβιβασμοί με κατάληξη στο τοπικό πρωτάθλημα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2019–20 αγωνίστηκε στην νέα Φούτμπολ Λιγκ ως 3η τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας COVID-19 τον βρίσκει στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 31 βαθμούς, κάνοντας μια μέτρια πορεία η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν αυτή την φορά σε μια καλύτερη βαθμολογική θέση και συγκεκριμένα στην 4η, αλλά στο τέλος ανέβηκε στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία λόγω αναδιάρθρωσης. Στο μεταξύ, νέα διοικητικά προβλήματα γίνονται εμφανή σε όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής.

Όμως η παρουσία του στην νέα και διευρυμένη Σούπερ Λιγκ 2 της περιόδου 2021–22 κάθε άλλο παρά ικανοποιητική ήταν καθώς τερμάτισε στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα του Α’ ομίλου (16η) με 29 βαθμούς σπάζοντας ένα πρωτοφανές ρεκόρ με 9 εντός έδρας ήττες κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του. Η σεζόν 2022–23 είναι ίσως μια από τις πιο απογοητευτικές σεζόν του Ολυμπιακού καθώς η ομάδα όχι μόνο επιστρέφει στις ερασιτεχνικές κατηγορίες μετά από 3 χρόνια, αλλά υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας, τερματίζοντας στην 13η θέση και προτελευταία στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, χάνοντας παράλληλα και το κύπελλο Ε.Π.Σ.Θ. στην παράταση από τον Θησέα Αγριάς. Παράλληλα, την πρωτομαγιά του 2023 επικυρώθηκε η μεταβίβαση του ποδοσφαιρικού τμήματος σε Αθηναίους επενδυτές, έχοντας ως εκπρόσωπο τον δικηγόρο Γιάννη Παπαδόπουλο.

Η περίοδος του Ολυμπιακού Βόλου στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας αποδείχτηκε σύντομη, καθώς τερμάτισε στην πρώτη θέση έχοντας μαζέψει 73 βαθμούς (με παθητικό 24 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα) εξασφαλίζοντας έτσι την συμμετοχή του στα μπαράζ για την άνοδο στην Γ’ Εθνική, κάνοντας κι εκεί μια εκπληκτική πορεία καταφέρνοντας έτσι την πολυπόθητη επάνοδο στις εθνικές κατηγορίες μετά από 1 χρόνο.

Έμβλημα της ομάδας αποτελεί ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος. Τα στοιχεία του εμβλήματος εμπεριείχαν την αναγραφή ΠΑΕ, όσο η ομάδα αγωνιζόταν σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου αποκαλούνται «Αυστριακοί». Ο παλαιότερος σύνδεσμος φιλάθλων είναι ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Ολυμπιακού Βόλου, ή αλλιώς ΣΦΟΒ, με έτος ίδρυσης 1971, ο οποίος σύνδεσμος στηριζόταν από μία ομάδα παλαιών φιλάθλων. Ο σύνδεσμος αποδιοργανώθηκε το 2024.

Οι κυριότεροι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών είναι οι Austrian Boys, οι Vatos Locos και οι Malavetas. Οι Austrian Boys ιδρύθηκαν το 2003 και οι Vatos Locos το 2010 ενώ οι Malavetas ιδρύθηκαν το 2013. Τα μέλη των συνδέσμων αυτών είναι σκληροπυρηνικοί και ένθερμοι οπαδοί.

Γήπεδο και εγκαταστάσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ολυμπιακός Βόλου από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι και το 1962 χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο του κυνηγητικού συλλόγου στον Άναυρο. Μάλιστα η πρώτη διοίκηση του Ολυμπιακού προσπάθησε να αποκτήσει τον χώρο, χωρίς επιτυχία.

Το 1962 η ομάδα μετακόμισε στο Ε.Α.Κ. Βόλου, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία της Νέας Δημητριάδος και έχει χωρητικότητα 9.000 θέσεων. Τη σεζόν 2008–09 χρησιμοποίησε ως έδρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο, ενώ το 2009–10 χρησιμοποίησε ξανά το Ε.Α.Κ. Βόλου. Με την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ η ομάδα μετακόμισε και πάλι στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, αναμένοντας να τελειώσουν τα έργα αναβάθμισης του Ε.Α.Κ. Βόλου, όπου επέστρεψε το 2013. Το διάστημα 2015–2019 η ομάδα χρησιμοποιούσε ως έδρα και πάλι το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Για την περίοδο 2019–20 και για ακόμα 3 σεζόν συμφωνήθηκε η χρήση του Δημοτικού Σταδίου Νεάπολης ως έδρα του Ολυμπιακού[24] στη Φούτμπολ Λιγκ. Τον Ιούλιο του 2023 η διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου συμφώνησε με τον Δήμο Βόλου για την παραχώρηση του Ε.Α.Κ. Βόλου για τους εντός έδρας αγώνες[25]

Τίτλοι και διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ
    • 2011–12: Συμμετοχή στο 2ο και 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ:
      • Ραντ Βελιγραδίου–Ολυμπιακός Βόλου 0–1, Ολυμπιακός Βόλου–Ραντ Βελιγραδίου 1–1 (πρόκριση)
      • Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου - Ολυμπιακός Βόλου 0–3, Ολυμπιακός Βόλου–Ντιφερντάνζ Λουξεμβούργου 3–0 (πρόκριση).

Σημ.: Ο Ολυμπιακός Βόλου θα αντιμετώπιζε για τα πλέι οφ της διοργάνωσης την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά αποκλείστηκε από τη διοργάνωση κατόπιν απόφασης της ΟΥΕΦΑ (βλ. κεφάλαιο «Το σκάνδαλο των στημένων αγώνων»).

Σύχρονη πορεία στα πρωταθλήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Περίοδος Κατηγορία
1960–61
Β΄ Εθνική
1961–62
1962–63
1963–64
1964–65
1965–66
1966–67
1967–68
Α΄ Εθνική
1968–69
Β΄ Εθνική
1969–70
Α΄ Εθνική
1970–71
Β΄ Εθνική
1971–72
Α΄ Εθνική
1972–73
1973–74
1974–75
1975–76
Β΄ Εθνική
1976–77
1977–78
1978–79
1979–80
1980–81
1981–82
1982–83
1983–84
1984–85
Γ΄ Εθνική
1985–86
1986–87
Β΄ Εθνική
1987–88
1988–89
Α΄ Εθνική
1989–90
1990–91
Β΄ Εθνική
1991–92
1992–93
1993–94
1994–95
Γ΄ Εθνική
1995–96
1996–97
1997–98
1998–99
1999–00
Β΄ Εθνική
2000–01
2001–02
2002–03
2003–04
Δ΄ Εθνική
2004–05
2005–06
2006–07
2007–08
Γ΄ Εθνική
2008–09
Β΄ Εθνική
2009–10
2010–11
Σούπερ Λιγκ
2011–12
σε αδράνεια
2012–13
Φούτμπολ Λιγκ
(2ο επίπεδο)
2013–14
2014–15
2015–16
2016–17
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
2017–18
2018–19
2019–20
Φούτμπολ Λιγκ
(3ο επίπεδο)
2020–21
2021–22
Σούπερ Λιγκ 2
(Α2 Εθνική)
2022–23
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική
2023–24
Α΄ Ε.Π.Σ. Θεσσαλίας
2024–25
Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική

Σύνολα συμμετοχών στα εθνικά πρωταθλήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Κατηγορία Συμμετοχές
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα / Α΄ Εθνική / Σούπερ Λιγκ 10 (1 / 8 / 1)
Β΄ Εθνική / Φούτμπολ Λιγκ / Σούπερ Λιγκ 2 35 (30 / 4 / 1)
Γ΄ Εθνική / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική / Φούτμπολ Λιγκ 15 (8 / 5 / 2)
Δ΄ Εθνική 4

Στατιστικά αγώνων στις εθνικές κατηγορίες (έως 2022-23)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην λίστα περιλαμβάνονται και οι αγώνες διαβάθμισης για την άνοδο και την παραμονή, όσο και τα πλέι οφ ανόδου.

Διοργάνωση Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Υπέρ Τέρματα Κατά
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα / Α΄ Εθνική / Super League 306 87 69 150 286 490
Β΄ Εθνική / Football League / Super League 2 1191 526 278 387 1661 1235
Γ΄ Εθνική / Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική / Football League 410 200 88 122 592 397
Δ΄ Εθνική 126 66 25 35 204 123
Σύνολο 2033 879 460 694 2743 2245

Διατελέσαντες πρόεδροι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Περίοδος Πρόεδρος
1961-1963 Απόστολος Πορφυρής
1963-1965 Δημήτριος Δουζένης
1965-1967 Δημήτριος Αλμπανέζος
1967-1969 Βασίλειος Μαγκουρίτσας
1969-1970 Αντώνης Δημώτσος
1970-1971 Βασίλειος Μαγκουρίτσας
1971-1975 Νεοκλής Παναγής
1975-1976 Ιωάννης Παπαγεωργίου
197;-197; Αντώνιος Κλήμης
197;-1981 Αθανάσιος Κυριάκος
1981-1982 Δημήτριος Σαμαράς
1982-1983 Ευάγγελος Αντωνίου
1983-1985 Θωμάς Κανέλλος
1985-1998 Ιωάννης Στάμος
1999-2000 Ιωάννης Κουκουσέλης
2000-2002 Λεωνίδας Καράμπελας
2002-2003 Ιωάννης Κουκουσέλης
2003-2004 Ιωάννης Κουφιδάκης
2004-2008 Δημήτριος Σταυρίδης
2008 Νικόλαος Μπέος
2008-2011 Αχιλλέας Μπέος
2011-2013 Παναγιώτης Μποτσιβάλης
2013-2015 Δημήτριος Καραγιάννης
2015-2016 Βασίλειος Κούκιος
2016-2018 Παναγιώτης Μποτσιβάλης
2018-2019 Νικόλαος Τσεκούρας
2019-2020 Ευθύμιος Πολιτόπουλος
2020-2022 Σωτήρης Μαυρονάσιος
2022-2023 Νικόλαος Τσεκούρας
2023-σήμερα Ιωάννης Παπαδόπουλος

Αξιομνημόνευτοι ποδοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. 
  2. Σεμέργελης, Χριστόφορος (17 Ιανουαρίου 2017). «"Ο Ολυμπιακός Βόλου ήταν το δεύτερο σπίτι μου" – O γιος του ιδρυτή του συλλόγου εξιστορεί τα πρώτα βήματα των "ερυθρολεύκων"». Η Θεσσαλία (Βόλος). https://e-thessalia.gr/o-olybiakos-volou-itan-deftero-spiti-mou-o-gios-tou-idryti-tou-syllogou-existori-ta-prota-vimata-ton-erythrolefkon/. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  3. Διόγος, Μάκης (28 Νοεμβρίου 2021). «Ιστορίες από τα γήπεδα: Στο γήπεδο και την αντίσταση». Η Εποχή (Αθήνα). https://www.epohi.gr/article/41021/sto-ghpedo-kai-thn-antistash. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  4. Ζηνέλης, Βασίλης (8 Οκτωβρίου 2022). «Σαν σήμερα το πρώτο ματς του Ολυμπιακού Βόλου στην Α΄ Εθνική». Ταχυδρόμος (Βόλος). https://www.taxydromos.gr/Topika/467390-san-shmera-to-prwto-mats-toy-olympiakoy-voloy-sthn-a-ethnikh.html. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2022. 
  5. Τριανταφύλλου, Άκης· Βετουλαδίτης, Αντώνης (16 Νοεμβρίου 2007). «Η "ερυθρόλευκη" διχοτόμηση». goalday.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2013. 
  6. «Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου 2004-2008». hellenicaworld.com. https://www.hellenicaworld.com/Greece/Sport/gr/AOEthnikosOlympiakosVolouFC.html. 
  7. Team, Onsports (2 Οκτωβρίου 2011). «Συγχώνευση, η γιατρειά που έγινε αρρώστια…». Onsports.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2024. 
  8. «Νταρμπιόν: "Αστυνομικοί συνέλαβαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου στην προπόνηση"». sport-fm.gr. 12 Νοεμβρίου 2016. http://www.sport-fm.gr/article/3241119. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  9. «Στην Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα». Ημερησία (Αθήνα). 23 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. https://web.archive.org/web/20110928024811/http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111915227. 
  10. «Το σκεπτικό της απόφασης για Βόλο και Καβάλα». skai.gr. 25 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. 
  11. Κορκ., Π. (24 Αυγούστου 2011). «Εκρηξη στον Βόλο». Ελευθεροτυπία (Αθήνα). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2011. https://web.archive.org/web/20110831170920/http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=303946. 
  12. «Βόλος και Καβάλα μπλόκαραν την αντικατάστασή τους». Ελευθεροτυπία (Αθήνα). 26 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2011. https://web.archive.org/web/20110901044315/http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=304577. 
  13. «Οριστικά στη Δ΄ Εθνική Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα». contra.gr. 15 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  14. Χούτας, Ευθύμης (5 Μαΐου 2012). «Ολυμπιακός Βόλου: Ψεύδεστε κ. Γερουλάνο». Η Θεσσαλία (Βόλος). https://e-thessalia.gr/%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%88%CE%B5%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BA-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BD/. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  15. «Το CAS απέρριψε την έφεση του Ολυμπιακού Βόλου». onsports.gr. 13 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  16. «Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ξανά στις επαγγελματικές κατηγορίες». skai.gr. 7 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. 
  17. «Αποφάσεις Δ.Σ. ΕΠΟ 12-9-2012». epo.gr. 12 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2019. 
  18. «Άνοιξε πόρτα στους "3" η Football League!». gazzetta.gr. 12 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  19. «Νέος πρόεδρος του Ολυμπιακού ο Γ. Βαρούτσικος». magnesianews.gr. 9 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  20. «Γυρίζει σελίδα ο Ολυμπιακός Βόλου – Π. Μποτσιβάλης: "Θα λειτουργούμε σαν ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ"». Η Θεσσαλία (Βόλος). 10 Μαΐου 2016. https://e-thessalia.gr/gyrizi-selida-o-olybiakos-volou-p-botsivalis-tha-litourgoume-san-pae-tis-souper-ligk/. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022. 
  21. «Αποσύρεται από το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός Βόλου». prismanews.gr. 2 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  22. «Τίτλοι τέλους για Ολυμπιακό Βόλου, αποβάλλεται από τη Football League». voria.gr. 9 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2016. 
  23. «Στην Γ΄ Εθνική του χρόνου ο Ολυμπιακός Βόλου». sport-fm.gr. 24 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2016. 
  24. «Λύση για Ολυμπιακό Β. με Νεάπολη με παράλληλη εκτέλεση εργασιών». magnesianews.gr. 3 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. 
  25. «Επιστρέφει ΕΑΚ ο Ολυμπιακός Βόλου». magnesianews.gr. 19 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]