Ταχυδρόμος (εφημερίδα του Βόλου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταχυδρόμος
ΤύποςΗμερήσια εφημερίδα
ΙδιοκτήτηςΜονοτυπία Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. (Γεώργιος Α. Πώποτας)
ΙδρυτήςΑλέξανδρος Μέρος
ΕκδότηςΓεώργιος Α. Πώποτας
Ίδρυση1916, πριν 108 έτη (1916)
ΓλώσσαΕλληνική
ΈδραΑγίου Νικολάου με Δημητριάδος 209, 382 21 Βόλος, Ελλάδα
Ιστοσελίδαwww.taxydromos.gr
Το πρώτο φύλλο της βολιώτικης εφημερίδας Ταχυδρόμος.
Ο ιδρυτής του Ταχυδρόμου Αλέξανδρος Μέρος (1890-1964)

Ο Ταχυδρόμος είναι ιστορική καθημερινή εφημερίδα του Βόλου. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1916 και διέκοψε την κυκλοφορία της το 1996. Επανεκδόθηκε το 2005 και έκτοτε συνεχίζει να κυκλοφορεί.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ταχυδρόμος του Βόλου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου του 1916[1], με ιδιοκτήτη και αρχισυντάκτη τον Ευρυτάνα (γεννημένο στο χωριό Χρύσου της Ευρυτανίας) δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μέρο, ο οποίος μέχρι τότε εργαζόταν στην επίσης βολιώτικη εφημερίδα Η Θεσσαλία.

Η εφημερίδα από την αρχή της κυκλοφορίας της τάχθηκε υπέρ των ακτημόνων του θεσσαλικού κάμπου. Ο ιδρυτής της διορίστηκε το 1923 νομάρχης Άρτας και Πρέβεζας από την επαναστατική κυβέρνηση Γονατά-Πλαστήρα, με υπουργό Εσωτερικών τον Γεώργιο Παπανδρέου. Το 1926 εκλέχθηκε βουλευτής. Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Μέρος συνέπραξε με τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή στην επανίδρυση του Κόμματος Αγροτών και Εργαζομένων και στην συνέχεια η εφημερίδα συντάχθηκε με τον Γεώργιο Παπανδρέου και ο ιδρυτής της επανεκλέχθηκε το 1958 και το 1963 βουλευτής με το Κόμμα Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου αντίστοιχα.

Μετά τον θάνατο του Μέρου το 1964, η εφημερίδα περιήλθε στην ιδιοκτησία των ανιψιών του και συνέχισε την έκδοσή της, με διευθυντή έναν εξ αυτών, τον Θανάση Πώποτα.

Κλείσιμο και επανέκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983 και το 1984, ο διευθυντής του Ταχυδρόμου κυκλοφόρησε δύο καθημερινές εφημερίδες στην Αθήνα: την πρωινή Ελεύθερη Γνώμη (1983) και τις απογευματινές Ειδήσεις (1984). Η προσπάθεια απέτυχε λόγω χαμηλής ανταπόκρισης του κοινού. Ο Ταχυδρόμος έκλεισε στις 17 Ιανουαρίου 1996, μετά από δικαστικές περιπέτειες λόγω χρεών.[2]

Η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2005, με εκδότη τον Γεώργιο Αλεξ. Πώποτα και διευθυντή σύνταξης τον δημοσιογράφο και μετέπειτα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Μπουκώρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παντελοδήμος, Δημήτρης (Απρ.-Ιούν. 2004). «Η εφημερίδα "Ταχυδρόμος"». Ἐν Βόλῳ (Βόλος) (13): 20-23. 
  2. Ραφτοπούλου, Ελένη (2020). Η ενημέρωση στη Θεσσαλία: Η διαδρομή της μέχρι την ψηφιακή εποχή. Ανάδειξη ιστορικών δεδομένων με την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου (PDF) (διπλωματική εργασία). Φλώρινα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. σελ. 28. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ταχυδρόμος — Ο επίσημος ιστοχώρος της εφημερίδας.
  • «1916: Ο Ταχυδρόμος» — Μερικά ιστορικά στοιχεία για την εφημερίδα Ταχυδρόμος από το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.