Σκάνδαλο στημένων αγώνων 2011

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σκάνδαλο Στημένων Αγώνων 2011)

Το Σκάνδαλο Στημένων Αγώνων του 2011Κοριόπολις) είναι ποδοσφαιρικό σκάνδαλο που ήρθε στο φώς τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα.

Με τη συνδρομή της UEFA και της ΕΥΠ, οι δικαστικές αρχές εντόπισαν αρχικά 83 υπόπτους, οι οποίοι αυξήθηκαν στην συνέχεια στους 187,[1] ανάμεσα στους οποίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και αστυνομικούς υπαλλήλους, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες περιλαμβάνονταν αδικήματα δωροδοκίας, εξαγοράς, νόθευσης ανταγωνισμού, καθώς και απειλής χρήσης βίας.[2][3]

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ήταν οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου), Μάκης Ψωμιάδης (πρόεδρος της Καβάλας), Βαγγέλης Μαρινάκης (πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς) ο οποίος αθωώθηκε[4][5]. Ακόμα ενεπλάκησαν και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Αβραάμ Παπαδόπουλος και Κώστας Μενδρινός. Λοιποί εμπλεκόμενοι για δωροδοκία και αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα ήταν οι Θωμάς Μητρόπουλος, Μιχάλης Κουντούρης (πρόεδρος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού) Ιωάννης Κομπότης, Γιώργος Μποροβίλος, Δημήτρης Μπάκος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Ελευθεριάδης (πρόεδρος του Πιερικού),[6] οι διαιτητές Γιάχος, Καλόπουλος, Τρύφωνας, Σπάθας και πολλοί άλλοι.[7]

Ποινές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Φεβρουαρίου 2011, κρίθηκαν ένοχοι οι εξής έντεκα εμπλεκόμενοι:[8]

  • Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), για δωροδοκία-δωροληψία, για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα στα παιχνίδια Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου (12/3/2011), Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου (27/2/2011) και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση.
  • Γιώργος Τσακογιάννης, για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος κατ' εξακολούθηση, για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), για δωροδοκία-δωροληψία κατά συρροή, για παράνομη οπλοκατοχή και για απόπειρα εκβίασης.
  • Ιωάννης Κομπότης (ιδιοκτήτης Λεβαδειακού), για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στον αγώνα Ηλιούπολης-Λεβαδειακός 2-4 (2010-11).
  • Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης), για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες Πανσερραϊκός-Αστέρας, Καβάλα-Αστέρας, Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου.
  • Δημήτρης Μπάκος (ιδιοκτήτης Αστέρα Τρίπολης), για δωροδοκία με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος στους αγώνες Πανσερραϊκός-Αστέρας, Καβάλα-Αστέρας, Αστέρας-Ολυμπιακός Βόλου.
  • Αβραάμ Παπαδόπουλος (ποδοσφαιριστής), για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση.
  • Κώστας Μενδρινός (ποδοσφαιριστής), για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση.
  • Νίκος Παντέλης (προπονητής), για δωροδοκία-δωροληψία στους αγώνες Εθνικός Αστέρας-Ηλιούπολη και Ηλιούπολη-Εθνικός για συμμετοχή σε παράνομοι στοίχημα και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Άγγελος Τραυλός (μάνατζερ), για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση.
  • Γιάννης Παπαδόπουλος (υπάλληλος ΕΠΟ), για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ' εξακολούθηση.
  • Μιχάλης Νικολόπουλος, για δωροδοκία-δωροληψία στους αγώνες Ηλιούπολη-Λεβαδειακός, Ηλιούπολη-Εθνικός και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα.

Στις 28 Ιουλίου 2011, αποφασίστηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ, ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Β΄ Εθνική. Μετά από έφεση των ομάδων, αποφασίστηκε η παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία, αλλά με αφαίρεση βαθμών από την επόμενη χρονιά.

Στις 11 Αυγούστου 2011, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο. Η έφεση της ομάδας απορρίφθηκε.[9]

Στις 23 Αυγούστου, τελικώς, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό για την συμμετοχή τόσο του Ολυμπιακού Βόλου όσο και της ομάδας της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και έτσι οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική Δ΄ Κατηγορία.[10]

Τον Φεβρουάριο του 2012, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς Φάκος και Αντωνακάκος αντικαταστάθηκαν από τους Πετρόπουλο και Καρρά.[11] Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα επέστρεψαν στη Β΄ Εθνική με απόφαση της ΕΠΟ.[12]

Όσον αφορά μεμονωμένα άτομα, οι Αχιλλέας Μπέος και Μάκης Ψωμιάδης τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό από τον χώρο του ποδοσφαίρου[13] και ο Θωμάς Μητρόπουλος με ποινή φυλάκισης τριών ετών από τα ποινικά δικαστήρια.[14]

Το 2019, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τους Μπέο, Κομπότη, Πουλόπουλο, Προβατίδη, Ρουτζιέρη, Μποροβήλο, Μπάκο, Ναυρινιάδη, Δήμου, Σιδηρόπουλο, Βυθοπούλου, Ζαβαντία (για δωροδοκία), Γεωρτσιάκο (για δωροδοκία), Χάλκο (πρόεδρο Ηλιούπολης - για δωροδοκία), Νικολόπουλο, Παντέλη, Τζιβελέκη, Τζερεκίδη (για δωροδοκία), Ταμπάση, Διγώνη και Βαλαίο. Ενώ έκρινε ένοχους τον Γιώργο Τσακογιάννη για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος, νομιμοποίηση εσόδων και κατοχή όπλων, ο οποίος είχε την πιο βαριά ποινή με δέκα χρόνια κάθειρξη. Τους Βασίλη Καρακούλια, Βασίλη Δημόπουλο, Δημήτρη Ζαβαντία, Βασίλη Γεωρτσιάκο, Θανάση Ντότση, Μάκη Σιδηρόπουλο, Μαρία Βυθοπούλου και Γιώργο Τσεκερίδη για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και νομιμοποίηση εσόδων. Ενώ τους Γιώργο Διγώνη και Γιώργο Γαλαίο ένοχους για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.[15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «sdna». 
  2. «Dozens named in Greece football 'scandal'». BBC News. 25 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2011. 
  3. «Match-Fixing Scandal Strikes Greek Football». International Business Times. 25 June 2011. http://www.ibtimes.com/articles/169537/20110625/greek-football-scandal.htm. Ανακτήθηκε στις 26 June 2011. 
  4. «Full and complete acquittal for Olympiacos' Marinakis». Πρώτο Θέμα. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  5. «AIPS Web Site - Full and complete acquittal for Olympiacos president Marinakis». www.aipsmedia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. 
  6. Ασβεστάς, Άρης (3 Σεπτεμβρίου 2016). «Είχε εμπλοκή στα στημένα ο Δημήτρης Ελευθεριάδης!». www.sdna.gr. 
  7. Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε 68 ύποπτους για τα «στημένα» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine., naftemporiki.gr
  8. «Ένοχοι για το Koriopolis οι Μπέος, Κομπότης, Τσακογιάννης, Α. Παπαδόπουλος». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  9. «Το CAS απέρριψε την έφεση του Ολυμπιακού Βόλου». Onsports.gr. 13 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  10. «Οικονομικές και Πολιτικές ειδήσεις». Ημερησία. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  11. «Ορίστηκαν οι νέοι αθλητικοί εισαγγελείς». www.contra.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  12. «Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ξανά στις επαγγελματικές κατηγορίες | ΣΚΑΪ». ΣΚΑΪ. 7 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  13. «Ισόβιος αποκλεισμός σε Μπέο, Ψωμιάδη». Contra.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2011.  (Ελληνικά)
  14. «Οι κατηγορούμενοι για τα στημένα του 2011». Gazzetta. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2023. 
  15. «Sportime».