Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1962 για την άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Β΄ Εθνική
Περίοδος1961-62
Πρωταθλήτρια ομάδαΠαναιγιάλειος
Πιερικός
Έναρξη6 Μαΐου 1962
Λήξη24 Ιουνίου 1962
Άνοδος
ΆνοδοςΠαναιγιάλειος
Πιερικός

Το πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής 1961-62 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη χωρίς μόνιμο χαρακτήρα, αφού από την επόμενη σεζόν οι ομάδες αποδεσμεύτηκαν από τα τοπικά πρωταθλήματα των ενώσεων. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες που αναφέρονταν σε καθιέρωση μόνιμης Β΄ Εθνικής[1] το εφαρμοσθέν σύστημα εκτός από δυσλειτουργικό ήταν και ιδιαίτερα περίπλοκο. Μετείχαν 74 ομάδες χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια σε δυο "τομείς", το βόρειο και το νότιο. Φυσικά δεν επρόκειτο για εθνικό πρωτάθλημα, αλλά για ένα τουρνουά, τύπου Β΄ Εθνικής, ενώ μεγάλες διακυμάνσεις υπήρχαν στη σύνθεση των ομίλων, με άλλους που περιελάμβαναν μόλις έξι ομάδες και άλλους με εννιά ομάδες. Οι νικητές των δέκα ομίλων προκρίθηκαν στην τελική φάση, στην οποία χωρίστηκαν σε νότιο και βόρειο όμιλο και οι δυο πρωταθλητές ανέβηκαν στην Α΄ εθνική κατηγορία.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά διεξήχθησαν τα τοπικά πρωταθλήματα, από τα οποία προκρίθηκαν 74 σύλλογοι για την πρώτη φάση της Β΄ Εθνικής. Ανάλογα με τη δυναμικότητά της, η κάθε τοπική ένωση έστειλε διαφορετικό αριθμό ομάδων, με ανώτερο τις πέντε ομάδες που προκρίθηκαν από τις τρεις ιδρύτριες ενώσεις της ΕΠΟ: ΕΠΣ Αθήνας, ΕΠΣ Πειραιά και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.

Οι ομάδες χωρίστηκαν σε δέκα ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, η κατάταξη στους οποίους είχε διπλό χαρακτήρα: την διεκδίκηση της ανόδου στην Α΄ εθνική και τη διεκδίκηση μιας θέσης στη μόνιμη Β΄ Εθνική της επόμενης σεζόν. Οι δέκα νικητές των ομίλων πέρασαν στην τελική φάση για να διεκδικήσουν την άνοδο στην Α΄ εθνική κατηγορία. Χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των πέντε ομάδων, Νότιο και Βόρειο και οι δύο πρωταθλητές κέρδισαν την άνοδο.

Οι υπόλοιπες οκτώ (8) ομάδες της τελικής φάσης κέρδισαν τη συμμετοχή τους τους στη μόνιμη Β΄ Εθνική της επόμενης σεζόν. Επίσης, την συμμετοχή στη Β΄ Εθνική της επόμενης σεζόν κέρδισαν και οι πρώτες 3 ή 4 ομάδες κάθε αρχικού ομίλου, ώστε μαζί με τις δύο που υποβιβάστηκαν από την Α΄ Εθνική να συμπληρωθεί ο αριθμός 36 (2 όμιλοι των 18). Τελικά, ο αρχικός σχεδιασμός δεν ίσχυσε, αφού την επόμενη σεζόν δημιουργήθηκαν 4 όμιλοι με 60 συνολικά συλλόγους, οπότε στη Β΄ Εθνική προκρίθηκαν άλλες δύο ή τρεις ομάδες από καθε όμιλο.

  • Ομάδες (74)
  • Όμιλοι Α΄ φάσης (10): Νότος 5 όμιλοι (8-9-8-8-6 ομάδων), Βορράς 5 όμιλοι (7-8-6-8-6 ομάδων).
  • Άνοδος στη Β΄ Εθνική 1962-63: 34 ομάδες (σύμφωνα με την προκήρυξη), 58 (τελικά).
  • Όμιλοι τελικής φάσης (2): 2Χ5 ομάδες (Νότιος και Βόρειος).
  • Πρωταθλητές (άνοδος στην Α΄):

Προκριματική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νότος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Εθεσπίσθη η μόνιμος Β΄Εθνική Κατηγορία", εφ. "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", φ. Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 1961, σ. 4.