Παμβουπρασιακός Α.Ο. Βάρδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Pao vardas fc logo.jpg

Ο Παμβουπρασιακός Αθλητικός Όμιλος Βάρδας, γνωστός και ως Π.Α.Ο. Βάρδας ή απλά Παμβουπρασιακός, είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1948 στη Βάρδα Ηλείας. Τα χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το λευκό ενώ έδρα του συλλόγου είναι το στάδιο "Γρηγόριος Καλάκος". Μέχρι το 1958 ονομαζόταν "Αστέρας Βάρδας" με χρώματα βυσσινί, λευκό, μαύρο.

Αυτό το διάστημα, ο Παμβουπρασιακός αγωνίζεται στην Γ' Εθνική κατηγορία.

Ιστορία[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο του Π.Α.Ο. Βάρδας
Οι φίλαθλοι του Παμβουπρασιακού
Η κερκίδα του "Γρηγόρης Καλάκος"

Ως εμπνευστής της ομάδας θεωρείται ο ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ και ως αρχικά και ιδρυτικά μέλη οι ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΟΣ και ΚΟΚΛΩΝΗΣ ΘΕΜΗΣ. Το όνομα "ΠΑΜΒΟΥΠΡΑΣΙΑΚΟΣ" επελέγει γιατί όταν ιδρύθηκε το σωματείο δεν υπήρχε άλλη ομάδα στην ευρύτερη περιοχή και είχε ως σκοπό να γίνει η ομάδα όλης της Βουπρασίας. Το όνομα Βουπρασία δόθηκε στην περιοχή από την κύρια ασχολία των κατοίκων της που ήταν η ανατροφή και το εμπόριο βοοειδών (βους και πιπράσκειν) για αυτό και στο σήμα της ομάδας έχει τον ταύρο να την συμβολίζει. Χαρακτηριστικά, κάποια επώνυμα είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της ομάδας όπως π.χ ΠΟΛΙΤΗΣ που ποτέ δεν έλειψε από καμία δεκαετία , ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ως τις πιο πολλές συμμετοχές αφού πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές της ομάδας είχαν το επώνυμο αυτό, ΤΣΟΥΛΗΣ γιατί υπήρξε ως παίχτης σύμβολο με τις πιο πολλές συνεχείς συμμετοχές στην ομάδα.

Μέχρι το 1958 ονομαζόταν "Αστέρας Βάρδας" με χρώματα βυσσινί, λευκό και μαύρο. Τότε, έπειτα την κατάθεση του καταστατικού της, εντάσσεται και επίσημα στην ένωση της ΕΠΣ ΗΛΕΙΑΣ. Τα χρώματα της ομάδας είναι πλέον το πράσινο και το λευκό, ενώ έδρα του συλλόγου από το 1979 είναι το στάδιο "Γρηγόριος Καλάκος".

Η πρώτη διάκριση για τον Παμβουπρασιακό έρχεται την περίοδο 1991-1992, όπου στέφεται πρωταθλητής Ηλείας και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην τότε Δ' Εθνική κατηγορία και στην οποία παρέμεινε για τρεις αγωνιστικές περιόδους. Ο Π.Α.Ο. Βάρδας επίσης αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική από το 2003-04 ως την περίοδο 2005-06, όταν και κέρδισε την άνοδο του για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία στη Γ΄ Εθνική, από την οποία όμως την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε ξανά και την περίοδο 2007-2008 αγωνίστηκε πάλι στη Δ΄ Εθνική. Την περίοδο 2012-2013 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ηλείας και μέσα από την διαδικασία των μπαράζ κέρδισε την άνοδό του συμμετέχοντας στην επαγγελματική κατηγορία αυτής της Γ' Εθνικής. Ο Παμβουπρασιακός για την περίοδο 2016-1017 αγωνίζεται στην Γ' Εθνική κατηγορία όπου έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα